Передплата 2024 «Добрий господар»

Заступник керівника Прикордонслужби Росії виявився ключовим фігурантом справи МН17

Заступник глави Прикордонної служби ФСБ Андрій Бурлака відповідав за перевезення «Бука», яким збили боїнг MH17

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Бурлака проходить у розслідуванні Обʼєднаної слідчої групи (JIT) під імʼям «Володимир Іванович». Журналісти-розслідувачі заявили, що Бурлака, відповідав за переміщення через кордон важких озброєнь, зокрема зенітного ракетного комплексу «Бук», з якого збили Boeing.

У перехоплених телефонних розмовах, опублікованих JIT, «Володимира Івановича» називають «великим начальником, який прилетів з Москви». Колишній так званий «міністр оборони» самопроголошеної «ДНР» Гіркін-Стрєлков казав, що підпорядковувався наказам Володимира Івановича.

Бурлаку ідентифікували за допомогою програми GetContact, яка показує, як контакт підписаний у телефоні. Один з телефонних номерів, якими, за даними JIT, користувався Володимир Іванович, був записаний у додатку як «Володимир Іванович». Разом із контактом був ще інший номер. Він був підписаний як «Володимир Іванович Бурлака».

Журналісти провели експертизу голосу «Володимира Івановича» і Бурлаки під час його інтервʼю російському телеканалу Міноборони «Звезда». Експертиза показала, що голос належать одній людині.

Читайте також: Вербувальником шпигуна із СБУ виявився бойовик, причетний до справи MH17

Нагадаємо, 9 березня у Нідерландах розпочалися перші слухання у справі про збиття літака Boeing рейсу МН17 у 2014 році над Донбасом.

Обвинувачені у цій справі — троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію.

Схожі новини