Передплата 2024 ВЗ

Заступник керівника Прикордонслужби Росії виявився ключовим фігурантом справи МН17

Заступник глави Прикордонної служби ФСБ Андрій Бурлака відповідав за перевезення «Бука», яким збили боїнг MH17

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Бурлака проходить у розслідуванні Обʼєднаної слідчої групи (JIT) під імʼям «Володимир Іванович». Журналісти-розслідувачі заявили, що Бурлака, відповідав за переміщення через кордон важких озброєнь, зокрема зенітного ракетного комплексу «Бук», з якого збили Boeing.

У перехоплених телефонних розмовах, опублікованих JIT, «Володимира Івановича» називають «великим начальником, який прилетів з Москви». Колишній так званий «міністр оборони» самопроголошеної «ДНР» Гіркін-Стрєлков казав, що підпорядковувався наказам Володимира Івановича.

Бурлаку ідентифікували за допомогою програми GetContact, яка показує, як контакт підписаний у телефоні. Один з телефонних номерів, якими, за даними JIT, користувався Володимир Іванович, був записаний у додатку як «Володимир Іванович». Разом із контактом був ще інший номер. Він був підписаний як «Володимир Іванович Бурлака».

Журналісти провели експертизу голосу «Володимира Івановича» і Бурлаки під час його інтервʼю російському телеканалу Міноборони «Звезда». Експертиза показала, що голос належать одній людині.

Читайте також: Вербувальником шпигуна із СБУ виявився бойовик, причетний до справи MH17

Нагадаємо, 9 березня у Нідерландах розпочалися перші слухання у справі про збиття літака Boeing рейсу МН17 у 2014 році над Донбасом.

Обвинувачені у цій справі — троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію.

Схожі новини