Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікування немає. Вакцину розроблять лише через рік

Чи спричинить вірус 2019-nCoV з Китаю пандемію? Експерти прогнозують: на спад захворюваність у світі піде… аж улітку

Майже 6 тисяч інфікованих у Китаї та ще 80 — в інших країнах світу (зокрема по п’ять в Австралії та США, два — у Канаді, по чотири — у Франції і Німеччині). Наймолодша пацієнтка — дев’ятимісячна дівчинка з Пекіна. 132 хворих померли (смер­тельних випадків поза межами Китаю наразі не зафіксовано). Це цифри станом на ранок середи, 29 січня. Коли минулого тижня «ВЗ» писав про загрозу пандемії, спричиненої новим смертоносним вірусом 2019-nCoV, на той час ним заразило­ся 470 осіб, з них дев’ять врятувати не вдалося. Це демон­струє, наскільки швидкими темпами поширюється збудник. Щодня ним інфікується близько 1000 осіб. ВООЗ, аби не наганяти паніку, оцінила рівень загрози як «помірний», проте невдовзі перекваліфікувала його на «високий». Експерти під­рахували, що реальна кількість заражених може сягати 100 тисяч осіб! У Центрі глобального аналізу інфекційних захво­рювань при Імперському коледжі Лондона припускають, що один такий хворий заразить у середньому 2−3 людини.

Вірус небезпечний з двох причин — легко передається (від моменту інфікування до появи перших симптомів минає від одного до 10 днів) та практич­но відразу ускладнюється дихаль­ною недостатністю і пневмонією, яка має блискавичний перебіг. Лі­ків від цієї недуги немає — медики проводять таким пацієнтам симп­томатичну терапію з надією, що імунна система хворого впора­ється із патогеном. Вакцини від нього ще не розробили. Як саме поширюється збудник, досте­менно не відомо, але найбільш вірогідно — повітряно-крапель­ним шляхом. Тож єдиний спосіб від нього захиститися — традицій­ний: часто мити руки з милом, не торкатися зайвий раз обличчя, за можливості уникати місць вели­кого скупчення людей і тримати­ся на відстані від тих, хто кашляє, чхає, має гарячку. Холодна пого­да сприяє поширенню вірусу — у спекотну його шанси на виживан­ня мінімальні.

Важкий перебіг недуга має лише у кожному четвертому ви­падку. 75% хворих можуть зали­шатися вдома, але мусять до­тримуватися ліжкового режиму і звести до мінімуму контакти з тими, хто з ними проживає. На легку форму недуги люди хворі­ють у середньому тиждень — як і на будь-яку іншу ГРВІ.

«Смертність від вірусу стано­вить лише 2−3%, — пише польська Gazeta Wyborcza. — Це менше, ніж у випадку зараження вірусом SARS (атипової пневмонії, яка стала причиною епідемії 2003 року. — Авт.). Однак SARS зара­зив 8 тисяч осіб упродовж кількох місяців, а вірус із Уханя — 4,5 ти­сячі за кілька тижнів. Це означає, що він може бути менш смерто­носним, але його жертвами стане більша кількість людей, бо зара­зиться ним більше осіб, ніж зара­зилося SARS».

Нагадаємо: перші випадки за­раження не відомим до сьогодні вірусом були зафіксовані у місті-мільйоннику Ухані (провінція Ху­бей). Як стало відомо з офіційних джерел Китаю, найбільш віро­гідним осередком інфекції став оптовий ринок морепродуктів, на якому місцеві торговці в обхід закону реалізовували іншу спе­цифічну живність — змій, баба­ків і кажанів. Саме від однієї із та­ких тварин («ймовірно — кажана», припускає The New York Times) досі не відомий науці тип коро­навірусу перейшов до людини (дослідження генома збудника вказують на те, що це трапилося торік, у листопаді-грудні). А вже з Уханя, коли люди почали зара­жати людей, вірус швидко діс­тався інших населених пунктів Китаю. У Китаї, як і в інших азій­ських країнах, кажанів вживають у їжу — варять із них суп (це екзо­тика навіть для самих китайців). Також цю тварину використову­ють у нетрадиційній медицині.

Голова КНР Сі Цзіньпін обіцяє зробити все можливе для подо­лання епідемії. Влада Китаю роз­порядилася поспіхом збудувати дві лікарні, де можна буде роз­містити 2300 хворих (у тих лікар­нях, що є, катастрофічно бракує місця). Як повідомляє The Los Angeles Times, люди у Піднебес­ній не впевнені у тому, що вла­да говорить їм усю правду про небезпечний вірус. Адже коли були зафіксовані перші випадки захворювання, китайські чинов­ники переконували населення, що його збудник не передаєть­ся від людини до людини… Крім того, досі ніхто не може дати од­нозначної відповіді, чи є ризик ін­фікування від диких тварин (при контакті з ними та вживанні їх­нього м’яса у їжу), чи може лю­дина бути лише носієм вірусу (сама не хворіти, але заражати оточення), чи є ризик інфікуван­ня через посилку, яка надійшла з Китаю, і чи можуть переноси­ти вірус перелітні птахи. Відомо лише, що збудник, який подо­лав міжвидовий бар’єр (а це за­вжди небезпечно), здатен муту­вати. Імунітету до нього людство ще не виробило.

Уряди різних країн поспішно евакуйовують своїх громадян з провінції Хубей та загалом із Ки­таю. Після посадки літака паса­жирів поміщають у карантин. Лі­карі-інфекціоністи наголошують: потенційно інфіковані особи по­винні перебувати в ізоляції про­тягом двох тижнів — тільки за та­кої умови обмежувальні заходи дадуть бажаний ефект.

Провідний спеціаліст із рес­піраторних захворювань Китаю Чжун Наньшань прогнозує, що свого піку захворювання сягне через 7−10 днів, після чого піде на спад. Однак експерти з інших країнах не поділяють ентузіазму свого колеги. За їхніми підрахун­ками, в інших регіонах Китаю (не кажучи про інші країни світу) по­ширення вірусу почне сповіль­нюватися… лише у червні-липні. Хороша новина: у лабораторії в Австралії (першій за межами Ки­таю) вченим вдалося виростити «уханський вірус» зі зразка паці­єнта. Вивчивши поведінку пато­гена, науковці зможуть винай­ти ефективні ліки проти нього та розробити вакцину. Розробка традиційної зайняла би пів року, і ще пів року тривали би клініч­ні випробування (деякі експер­ти озвучують цифру 2−3 роки, оскільки вакцин проти коронаві­русів в арсеналі сучасної меди­цини поки що немає). Вакцину від 2019-nCoV обіцяють розро­бити за 40 днів, проте її будуть тестувати ще протягом кількох тижнів.

ВООЗ наразі не оголосила надзвичайного стану, але може це зробити, якщо кількість випад­ків зараження і надалі зростати­ме. Востаннє організація оголо­шувала надзвичайний стан торік у липні — через спалах захворюва­ності на вірус Ебола, який забрав життя 400 медиків, що надавали допомогу хворим.

Цікавий факт: у березні 2018 року фахівці ВООЗ попереджа­ли, що людству загрожує нова пандемія «хвороби Х», і що не­відомий вірус може стати таким же смертоносним, як «іспанка» (пандемія грипу, який «розгуляв­ся» 100 років тому і забрав життя 5% населення планети). Як при­пускали 2018-го експерти, ймо­вірно, людина заразиться новим вірусом від тварини.

Долаючи міжвидовий бар’єр, мікроорганізми еволюціонують і швидко адаптуються до нових умов, що забезпечує їм виживан­ня. Саме так зробили вірус Ебола, збудник пташиного грипу, коро­навірус близькосхідного респіра­торного синдрому (MERS). Пер­ші мікроби з’явилися на планеті 3,5 млрд років тому. Історія люд­ства налічує максимум 200 тисяч років. Тож перевага, як бачимо, не на нашому боці…

Схожі новини