Передплата 2024 «Добра кухня»

Смертоносний вірус з Китаю забрав життя вже дев’ятьох людей

Експерти попереджають про загрозу пандемії

ВООЗ скликає екстрене засідання комітету з надзвичайних ситуацій. Як повідомляє Reuters, Китаєм шириться коронавірус нового типу (технічна назва — 2019-nCoV), яким заразилося вже 470 людей. Дев’ять осіб померло — смерть у них спровокувала швидкоплинна агресивна пневмонія. 14 медиків інфікувалося від своїх пацієнтів. У Центрі глобального аналізу інфекційних захворювань при Імперському коледжі Лондона підрахували, що за станом на сьогодні кількість потенційно заражених може перевищувати 1,7 тисячі осіб!

Перші випадки зараження смер­тельним вірусом були зафіксова­ні у місті Ухань (провінція Хубей), в якому живе 11 мільйонів людей — на оптовому ринку морепродуктів місце­ві торговці незаконно продавали та­кож курей, кроликів, змій, бабаків і на­віть кажанів. Саме ці тварини й могли стати джерелом зараження. З Ухані ві­рус швидко поширився на інші населе­ні пункти Китаю.

Небезпечний вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом, швидше за все, здатен мутувати. Якщо це так, світу може загрожувати глобальна епідемія. Стоп-кадр зі SkyNews
Небезпечний вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом, швидше за все, здатен мутувати. Якщо це так, світу може загрожувати глобальна епідемія. Стоп-кадр зі SkyNews

Експерти ВООЗ б’ють на сполох: за межами цієї країни небезпечним пато­геном інфікувалося мінімум четверо лю­дей! У Південній Кореї захворіла 35-річна жінка, яка прилетіла з Уханя. Влада Таї­ланду та Японії підтвердила ще три ви­падки — їхні громадяни, перед тим як за­хворіти, також відвідували це місто. Один випадок зафіксовано у Сінгапурі, один — на Філіппінах (захворів п’ятирічний хлоп­чик), ще два — у В’єтнамі, але лабора­торного підтвердження, що інфекцію спричинив коронавірус нового типу, на­разі ще немає. Північна Корея тимчасо­во заборонила в’їзд у свою країну іно­земним туристам. CNN повідомляє, що небезпечний вірус дістався США — у цій країні зафіксували перший випадок.

Висновок Національної комісії з охо­рони здоров’я Китаю невтішний — вірус може передаватися не тільки від твари­ни до людини, а й від людини до люди­ни (так само як грип чи ГРВЗ — повітря­но-крапельним шляхом: під час кашлю, чхання, а також дотику до заражених поверхонь, наприклад, дверної ручки). Це означає, що вірус здатен мутувати. На сьогодні відомо про сім коронавіру­сів (включаючи новий), з них чотири ви­кликають легкий нежить. Ще два — Mers і Sars — провокують появу набагато важ­чих симптомів і уже забрали понад 1500 життів: Sars лютував у 2002−2003 рр. у 27 країнах світу, Mers — починаючи від 2012 і до сьогодні. Специфічних ліків від коро­навірусів не існує. Пацієнту дають про­тивірусні препарати (строго визначений перелік у строго визначені терміни) та проводять симптоматичну терапію.

Влада Китаю наполегливо рекомен­дує не відвідувати Уханя, а тим, хто живе у цьому населеному пункті, — тимчасо­во не виїздити за його межі. Люди у за­хисних костюмах миють вулиці міста де­зінфікуючими засобами. Оптовий ринок морепродуктів закрили і обгородили по­ліцейською стрічкою. В аеропортах кра­їни посилили контроль. До аналогіч­них заходів вдалися в Японії, Таїланді, США, Великій Британії та Австралії. Про­те ідентифікувати всіх інфікованих на­вряд чи вдасться. Інкубаційний період хвороби (від моменту зараження до по­яви перших симптомів) триває від шести до 10 днів.

За своїм перебігом загадкова недуга схожа на застуду: у людини підвищуєть­ся температура тіла, почувається втом­леною, турбують біль у горлі і сухий ка­шель. Різниця між цією інфекцією та ГРВЗ у тому, що у патологічний процес дуже швидко втягуються легені. Хворому раптово стає важко дихати. Схожий пе­ребіг мала «іспанка», яка викликала най­більшу пандемію грипу в історії людства. Тоді померло (за різними підрахунками) від 50 до 100 млн людей у цілому світі. Той самий вірус H1N1, відомий україн­цям під назвою «свинячий» грип, у 2009 році забрав життя 575 400 осіб.

ВООЗ закликає уряди країн до співпраці, аби зупинити поширення збудни­ка. «І хоча цей спалах навряд чи перейде у глобальну епідемію, експерти вже ба­гато років поспіль попереджають, що у світі давно назріла велика пандемія», — пише авторитетне британське видання The Telegraph.

МОЗ України закликає не панікувати — вірус може потрапити в Україну, але на цю загрозу епідеміологи оперативно від­реагують. Принаймні у цьому запевняє заступник міністра охорони здоров’я Ві­ктор Ляшко: «Якщо виявляються симпто­ми у хворого на борту літака, то борт по­відомляє медичну частину в аеропорту. Медична частина одразу звітує епідемі­ологам і відбувається реагування». Але якщо у людини ще не буде жодних про­явів? Всім, хто повернувся з мандрівки з Азії (особливо Китаю) і відчуває погір­шення самопочуття, головна експертка профільного департаменту ЛОДА з епі­деміології Наталія Іванченко-Тімко ра­дить негайно звернутися до лікаря, а описуючи скарги — не забути повідоми­ти про закордонну поїздку. Всім іншим рекомендує регулярно мити руки з ми­лом, триматися на відстані від людей з явними ознаками грипу чи застуди, чха­ти тільки у лікоть (серед додаткових за­ходів безпеки — не вживати у їжу сиро­го або такого, що пройшло недостатню термічну обробку, м’яса та уникати кон­тактів з тваринами. — Авт.). Дотриман­ня правил особистої гігієни вбереже не тільки від зараження 2019-nCoV, а й віру­сами «звичайного» грипу. Нагадаємо: від ускладнень грипу у цьому епідсезоні по­мерло дев’ять українців.

Схожі новини