Передплата 2024 ВЗ

Вином і сиром частували усіх, хто переступав поріг «Українського дому»

У польському містечку Криніца-Здруй завершив роботу ХХІХ Міжнародний економічний форум

У польському гірськолижному курорті Криніца-Здруй завершив свою роботу ХХІХ Міжнародний економічний форум. Тут протягом трьох днів дискутували президенти, прем’єр-міністри, міністри, економісти, підприємці та культурні діячі з 60 країн світу, адже цей форум давно вважають однією з найважливіших економічних подій у Центральній та Східній Європі. Тому і називають його «польським Давосом». У попередні роки там проголошували важливі економічні декларації, тож і на ХХІХ Економічному форумі не відступали від «заданого тону», однак більшість конференцій і панелей були присвячені питанням, що стосувалися майбутнього Європи і відбувалися під гаслом «Європа завтра. Сильна чи яка?».

Багато питань, які розглядалися на Форумі, сто­сувалися саме економіки та політики Польщі, адже неза­баром у цій країні відбудуться парламентські вибори. Протя­гом трьох днів кращі економісти та політики представляли свої ідеї для майбутнього.

Щороку у рамках Економіч­ного форуму визначають «Лю­дину року». До цієї події на ХХІХ Форумі була прикута особлива увага. Попри серйозні заходи безпеки, коли і при вході на те­риторію «форумного містечка», і окремо у кожен павільйон кожен бейдж сканували, перед най­більшим павільйоном, де мала відбутися імпреза з нагоди ви­значення «Людини року», поста­вили ще й рамку, як в аеропорту.

«Людиною року» за прове­дені економіч­ні реформи став прем’єр-міністр Польщі Мате­уш Моравецький. Отримуючи наго­роду, пан Мора­вецький сказав, що це нагорода для «всіх підпри­ємців». «Ми у бор­гу перед підпри­ємцями, перед тими, хто бере бика за роги, перед тими, хто ри­зикує, бо саме вони і є авторами успіху Польщі», — сказав він.

За словами Матеуша Мора­вецького, найближчими рока­ми Польща наздожене країни Західної Європи. Бо сьогодні у світі Польща все частіше асо­ціюється зі сучасним виробни­цтвом, оскільки країна є потуж­ним виробником електричних автобусів.

Україна на Форумі при­ділили чимало уваги. «Родзинкою» події ста­ло відкриття власної будівлі «Український дім», у якій говори­ли про інтеграцію в НАТО, Дон­бас та інформаційну і гібридну війни. Майже у кожному висту­пі йшлося про те, щоб полег­шити життя людям, які живуть на окупованих територіях, про те, щоб навчитися розмежову­вати бізнес і політику, як це ро­блять у європейських країнах. Бо без таких рішень Україна не має майбутнього.

Від самого початку створен­ня Економічного міжнародно­го форуму Україна була однією з ключових держав, а україн­ська делегація на усіх форумах була найбільш чисельною. Ма­буть, саме тому і виникла по­треба створення «Українського дому», де можна було б диску­тувати про Україну, проводити зустрічі для українських учас­ників, для укра­їнських підпри­ємців, для того, щоб вони могли домовитися і під­писувати угоди зі своїми парт­нерами. До речі, у Форумі цього­річ взяли участь 4500 представ­ників з-понад 60 країн, од­нак лише Укра­їна отримала місце, де пред­ставлені її здобутки, — стенди, виставки, присвячені її регіонам. І навіть попри те, що дехто підсміхався, ніби «Український дім» відкрили на задвірках фо­румного містечка, можна тіль­ки радіти, що саме наша країна має на цій території свої окре­мі «володіння». Тут відбували­ся панельні дискусії, присвяче­ні суто тематиці України. Цікаво те, що тут з’явилися українські продукти, зокрема вино і сир, якими частували усіх, хто пе­реступав поріг «Українського дому».

У кожному павільйоні гостей частували смачними канапками, тістечками і напоями.
У кожному павільйоні гостей частували смачними канапками, тістечками і напоями.

Багато уваги на Фо­румі було приділено українсько-польським відносинам. І якщо в торго­вельно-економічному плані між Україною і найближчою сусід­кою Польщею все навіть дуже добре, бо, за офіційними дани­ми, за перше півріччя 2019 року Польща вперше за всю історію незалежності стала основним імпортером українських това­рів, обігнавши Росію, то у полі­тичному плані ситуація не така райдужна. Польські доповідачі наголошували, що Польща спо­дівається на поліпшення від­носин з Україною. Ситуація за­гострилася після приходу до влади у Польщі правої партії «Право і Справедливість». Діа­метрально протилежне тлума­чення спільної історії вплинуло на політичну співпрацю з Вар­шавою. Від українського уряду чекають плідного діалогу. «Ми чекаємо на зміни, які могли б сприяти польсько-українським відносинам. Побачимо, чи то будуть лише заяви, чи обидві сторони матимуть волю, щоб зробити реальні кроки в цьому напрямі», — сказав віцеспікер польського сейму Ришард Тер­лецький.

Продовжувати підтримувати Україну обіцяє і давній її парт­нер — Литва. Литовські політи­ки сподіваються, що нова вла­да не змінить заданого курсу на ЄС та НАТО і не зупинить про­цесу реформ. За словами голо­ви комітету закордонних справ литовського сейму Емануеліса Зінгріса, коли 2013 року у Віль­нюсі експрезидент Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію, то Петро Порошен­ко, Віталій Кличко і Борис Та­расюк приїхали на парламент­ський форум і заявили рішуче «так» шляху до Європи. «Тепер нам потрібен швидкий рух до євроінтеграції та боротьба з ко­рупцією. Ми хочемо бачити по­вну згоду між представниками нової української влади», — ска­зав пан Зінгріс.

Одним з ключових питань на порядку денному Міжнародного економічного форуму була бо­ротьба з гібридними загроза­ми з боку Росії. Іноземні експер­ти відзначили вагомий прогрес України у протидії гібридним загрозам. Політики зізнавали­ся, що Київ відкрив Європі очі на російську агресію, втручання Москви у вибори та фінансуван­ня сепаратистських рухів. «Уря­ду України варто продовжува­ти те, що розпочала попередня влада. Необхідно інвестувати у медіа-грамотність, підтри­мувати зусилля українських ін­ституцій поглибити співпрацю в середині країни, а також про­довжувати співробітництво з ЄС та НАТО. Україна не жертва. Це приклад, який надихає бага­то країн-учасниць Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу», — сказав посол із питань гібрид­них загроз міністерства закор­донних справ Литви Ейтвідас Баярунас.

У рамках Форуму відбу­лися творчі зустрічі двох українських письменників — Юрія Винничука та Марії Ма­тіос. Була неприємно вражена, коли зайшла у Малопольський павільйон і запитала польською у хлопця і дівчини, чи зараз тут буде презентація книжки Юрія Винничука. Дівчина перепитала мене російською «шо ви хатітє». Тоді я її ж мовою запитую: «Ви з України чи з Польщі?», на що вона мені відповіла: «Слава Богу — і нє з Украіни, і нє із Польши. Ми із Расії». Ну, тут вже я не мо­гла стриматися: «Тоді що ви тут робите?!».

Юрій Винничук представив книгу «Танго смерті», що пере­кладена польською, чеською, англійською та іншими мова­ми. За словами Юрія Винничу­ка, роман називають шедевром за кордоном, а от схвальних від­гуків в Україні книга отримала мало.

На презентацію книги Ма­рії Матіос, яка вийшла друком у Польщі, зібралося багато ша­нувальників творчості письмен­ниці. Говорили про творчість, однак Марія Василівна зроби­ла акцент на поранених бійцях із зони бойових дій, допомозі їхнім дітям, волонтерській ро­боті…

Однією з найцікавіших зустрічей була розмова з українською письменницею Марією Матіос
Однією з найцікавіших зустрічей була розмова з українською письменницею Марією Матіос

Фото авторки

Польща