Передплата 2024 ВЗ

Інавгурація з бойкотом

А також зі скандалами... На початку каденції Трамп буде найменш популярним президентом США за останні 24 роки.

Понад 50 американських конгресменів, здебільшого членів Демократичної партії, на інавгурацію нового президента США Дональда Трампа не підуть. Законодавці, інформує ВВС, пояснюють своє рішення перепалкою мільярдера з темношкірим членом Палати представників Джоном Льюїсом, якого називають у США “іконою боротьби за громадянські права”. Льюїс заявив, що не вважає Трампа “легітимним президентом”, тому що “росіяни намагалися допомогти цій людині перемогти на виборах”. Трамп у відповідь назвав слова Льюїса “балачками” і порадив тому зосередитися на роботі у його виборчому окрузі у штаті Джорджія... Скандал із Льюїсом - не перший скандал за участі Трампа. І, напевно, не останній.

За кілька днів до своєї інавгурації (вона відбудеться у Вашингтоні у п’ятницю, 20 січня) обраний президент США Дональд Трамп дав інтерв’ю ЗМІ, зокрема британській газеті Times і німецькій Bild. Трамп себе не зрадив: як і зазвичай, мільярдер зробив чимало оригінальних, м’яко кажучи, заяв. Таке враження, що обраний президент США говорив за... кремлівськими “темниками”.

Трамп, зокрема, розкритикував НАТО, назвавши Північноатлантичний альянс “застарілим, оскільки його засновано багато-багато років тому”. Це не перший “наїзд” мільярдера на НАТО. Під час виборчої кампанії він жалівся, що європейські країни-члени Альянсу не хочуть фінансувати НАТО, і що Вашингтон, коли Трамп стане президентом, надаватиме оборонні послуги в рамках Альянсу (наприклад, країнам Балтії) на... платній основі.

Зате Трамп похвалив Велику Британію - за те, що Лондон вирішив вийти з ЄС. “Подивіться на Європейський Союз і на Німеччину, - закликав Трамп. - Переважно ЄС на користь Німеччини. Тож Британія розумно вчинила, проголосувавши за вихід». На думку мільярдера, інші країни-члени також “покинуть ЄС”. Загалом, “тримати все це вкупі буде не так просто, як багато хто думає». Риторика Трампа щодо Євросоюзу практично збігається з риторикою Кремля...

Нарешті, Трамп піддав критиці міграційну політику канцлера Німеччини Анґели Меркель. “Гадаю, вона зробила катастрофічну помилку, коли прийняла всіх цих нелегалів”. За словами Трампа, Німеччина «одержала чітке уявлення» про наслідки політики Меркель після останнього теракту в Берліні. Це також за путінськими “темниками”: Кремль, переконані німецькі експерти, хоче використати берлінський теракт у пропагандистській кампанії проти Меркель. Недарма ж популістська, антиєвропейська й проросійська партія “Альтернатива для Німеччини” гостро критикує саме міграційну політику канцлера...

Крім Меркель, дісталося від Трампа й німецьким автовиробникам. «Ви можете будувати автомобілі для США, - заявив Трамп, звертаючись до німецьких автоконцернів. - Але за кожен автомобіль, який поставляється у США, платитимете 35% податку. Я кажу BMW: якщо будуєте завод у Мексиці й плануєте продавати автомобілі в США, забудьте про те, що робитимете це без податку». Після таких заяв Трампа акції німецьких автоконцернів відразу впали в ціні.

Торкнувся Трамп в інтерв’ю ЗМІ й російської теми. Нещодавно заявляв, що санкції проти РФ краще зберегти (принаймні протягом якогось часу), - а тут заспівав іншої! “Наклали санкції на Росію, тепер давайте подивимося, чи зможемо укласти з РФ хороші угоди, - заявив Трамп. - Для початку, думаю, ядерну зброю має бути скорочено, і скорочено вельми суттєво”. Фактично, мільярдер пропонує “продати” Путіну зняття санкцій - в обмін на згоду Москви скоротити ядерні арсенали... Ну хіба це не абсурд? США запровадили санкції проти Росії не через порушення угод про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, а через те, що Росія окупувала українські території, Крим і частину Донбасу. Трамп це чудово знає, але чомусь продовжує підігравати своє­му російському колезі...

Можливо, мають рацію ті, хто говорить про те, що Трамп давно завербований Кремлем? Підозри у цьому напрямі посилилися після того, як телекомпанія CNN оприлюднила частину “російської” доповіді американської розвідки. Там сказано, що мільярдер Трамп, який часто бував у Росії, протягом п’яти років перебуває у “розробці” російських спецслужб. Вони зібрали на нього компромат. У номер московського готелю Ritz Carlton Трамп замовляв повій, які виконували для мільярдера специфічні забаганки сексуального характеру... Секс-забави Трампа російські спецслужби начебто зняли на відео.

Підозри щодо Трампа поспішив заперечити Путін. “Трамп — доросла людина, яка багато років займалася організацією конкурсів краси, - заявив президент РФ. - Він спілкувався з найгарнішими жінками світу. Важко собі уявити, що Трамп побіг у готель зустрічатися з нашими дівчатами зі зниженою соціальною відповідальністю. Вони найкращі у світі, але сумніваюся, що Трамп на це клюнув”. І загалом, за словами Путіна, деякі американські політики хочуть влаштувати Трампові “український Майдан” - тільки б той не прийшов до влади... Кажуть, скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти. У друзі до Трампа зараз активно набивається Путін. До своєї інавгурації мільярдер ці “залицяння” не відкидав, радше навпаки... Як буде, коли стане президентом?

Підтримка Трампа — лише 40%

А 51% американців не хочуть, аби він став президентом.

Напередодні інавгурації Дональда Трампа позитивно його діяльність оцінюють лише 40% американців. 51% громадян США незадоволені тим, що Трамп вступає на президентстький пост. Для порівняння: напередодні своєї інавгурації (2009 рік) Барака Обаму підтримували 78% американців, а не хотіли бачити його президентом лише 18% громадян США. Джорджа Буша-молодшого перед його інавгурацією (2001) підтримували 62% американців, не хотіли бачити його президентом 36%. Білла Клінтона 1993 року підтримували 66% громадян США, не хотіли бачити його президентом 26% американців.

Майбутню першу леді США Меланію Трамп підтримують зараз 37% американців, і стільки ж не підтримують. Для порівняння: до Мішель Обами перед інавгурацією її чоловіка позитивно ставилися 68 % американців. А Лору Буш і Гілларі Клінтон підтримували відповідно 56 і 59% громадян США.

Схожі новини