Передплата 2024 «Добра кухня»

Внук радянського окупанта попросив пробачення у кримських татар

Репресії проти корінного народу півострова продовжує нинішня російська влада.

На 72-у річницю початку радянської депортації кримських татар представники цього народу, які зараз потерпають від утисків російської влади, отримали часткову моральну сатисфакцію. За злочини минулого століття їх перепросив... 51-річний громадянин Росії Василь Гатов, відомий тележурналіст, медіа-менеджер, який нині живе в американському штаті Массачусетс.

«Пробачте, якщо зможете...» - так називається його послання-сповідь. У ньому росіянин пише:

«Сьогодні - річниця однієї з найбільш ганебних подій в історії Радянського Союзу - депортації кримськотатарського народу. Мені не так просто писати ці слова — бо мій рідний дід був командувачем цієї «операції».

Травень 1944 року, дні, коли Радянська Армія визволяла землі Європи від нацистської машини геноциду, коли поняття «таборів смерті» вже цілком було зрозуміле солдатам і офіцерам. У ці самі дні Сталін вирішує, що ще один народ - весь, від дітей до героїв, - «ворог».

«Виселення», як сором’язливо названо це у відповідних документах - чеченців, балкарців, німців Поволжя, кримських татар, литовців, латишів і естонців - не що інше, як форма геноциду. Ніколи не визнаного, ніколи не оплаканого і ніколи не оплаченого.

Кримські татари і чеченці з інгушами - народи, яким дісталося від СРСР і дісталося від Росії. Це не тільки сором. Це не тільки гріх. Це злочин, повторений двічі. З особливим цинізмом, у складі організованої групи, з цілями, які повністю підпадають під кримінальні статуси Міжнародного Суду. І доти, поки він - у тій чи іншій формі - не відбудеться, щоразу у травні будь-яка розумна і твереза ??людина повинна буде повторювати одні й ті ж слова: «Пробачте, якщо можете...».

Репресії проти кримських татар продовжують нащадки “побєдітєлєй” - російська влада, яка анексувала Крим. Щодня надходять повідомлення про затримання, арешти, засудження, побиття, примусове етапування на територію Росії, а також зникнення кримськотатарських активістів. Під надуманими приводами їм шиють “тероризм”. У четвер, 19 травня, заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову окупанти висунули обвинувачення як “члену екстремістської організації”, взяли підписку про невиїзд. Умерова підозрюють у “скоєнні публічних закликів і дій, спрямованих на зміну територіальної цілісності Російської Федерації”.

Про розмах репресій з боку свавільної російської влади свідчить кричущий випадок, який стався з кримським татарином Ельвісом Асадовим. На знак протесту проти перегляду рішення в його справі російським судом в анексованому Криму з подальшим переведенням у російську в’язницю він перерізав собі горло у залі суду…

Фото з архіву В. Гатова

Схожі новини