Передплата 2024 ВЗ

У Брюсселі домовилися щодо "літнього пакету" газових поставок для України

  • 21.03.2015, 10:41
  • 970

У Брюсселі на тристоронніх переговорах у форматі Україна-Європейський союз-Росія досягнуто домовленостей з "літнього пакету" газових поставок для України

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики Росії, передає depo.ua, інформує Еспресо.TV.

"Досягнуті домовленості щодо постачання газу в літній період: Газпром і Нафтогаз найближчим часом визначать обсяги газу, які необхідні для забезпечення надійного проходження наступного осінньо-зимового періоду", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Брюсселі закінчилися тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Європейським союзом.

Глава Міненерго Росії Олександр Новак за підсумками переговорів констатував, що "зимовий пакет" по газу був доцільний. "Він виконаний, заборгованість у розмірі 3,1 млрд доларів виконана в узгоджені терміни", — сказав Новак.

"Газпром" здійснив постачання необхідного обсягу газу в режимі передоплати, був забезпечений надійний транзит європейським споживачам", — також заявив Новак.

Україна, у свою чергу, розраховує на російський газ по 250 доларів, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає "Укрінформ".

"Стосовно ціноутворення, розмір знижки не був обговорений, але принципово російська сторона підтвердила, що вони готові йти на дуже подібну схему, яка застосовувалася протягом зимового періоду. Ми, з української сторони, очікуємо на наступний квартал ціну у районі 250 доларів за тисячу кубічних метрів. Це наші очікування", — сказав міністр.

Він додав, що на цьому етапі сторони обговорили лише принципи, за якими формуватимуться умови постачання газу після завершення з 1 квітня дії "зимового" пакету.

Демчишин підкреслив, що українська сторона виступає за погодження принципу формування ціни на період до кінця І кварталу 2016 року, що є також важливим для російських та європейських партнерів.

За його словами, на даний момент сторони домовилися про створення робочої групи, яка опрацює юридичні деталі упродовж наступних двох тижнів.

"Десь 13-14 квітня відбудеться наступна зустріч у Берліні, на якій буде погоджений цей документ", — сказав міністр.

Схожі новини