Передплата 2024 «Добра кухня»

Пластмаса вже навіть у хмарах над Фудзі…

Під променями сонця мікрочастинки пластику «тануть», насичуючи атмосферу «парниковими» газами

Хмари, що висять над японською горою Фудзіяма, іноді набувають чудернацьких форм. Фото Kyodo News
Хмари, що висять над японською горою Фудзіяма, іноді набувають чудернацьких форм. Фото Kyodo News

Японські вчені, які досліджували зразки водяної пари з хмар, що «літають» над горою Фудзіяма, виявили… пластмасу. Кожен літр води, зібраної з тих хмар, містив від 6 до 14 частинок пластику розміром від 7,1 до 94,6 мікрометра (в одному міліметрі - тисяча мікрометрів).

Як повідомляє американське видання New York Post, науков­ці виявили у хмарах над Фудзіямою, зокрема, полімери з гід­рофільними властивостями. Як стверджують учені, такі водо­поглинальні пластмаси можуть погано впливати на клімат: під дією сонячних променів зв’язки у полімерах руйнуються, як на­слідок, в атмосферу потрапля­ють так звані парникові гази.

«Якщо проблему забруднен­ня повітря пластиком ніяк не вирішувати, то довкіллю може бути завдано незворотної шко­ди», — переконаний автор дослі­дження, доктор Хіроші Окочі з Університету «Васеда».

За словами японських вче­них, вони першими у світі дослі­дили на наявність мікрочастинок пластику саме хмари. Як нагадує New York Post, чотири роки тому частинки пластмаси було вияв­лено в одному з національних парків США, на вершинах Ске­лястих гір. «Мабуть, ті мікрочас­тинки пластику повернулися на землю разом із дощем», — при­пустили тоді науковці. І от зараз японські дослідники довели, що саме так і сталося…

«Мікрочастинки пластику дуже підступні, — зазначає New York Post. — Усе через їх влас­тивість з’являтися у найбільш небажаних місцях — від питної води, яку ми споживаємо, до продуктів харчування, людських органів і навіть ембріонів». Тоб­то дитина ще не народилася, а її вже «нагодували» шкідливою пластмасою…

Схожі новини