Передплата 2024 ВЗ

Угорський «Йоббік», італійський комік...

У новий Європарламент потрапило чимало євроскептиків, які виступають за... розвал ЄС

Жителі 28 країн ЄС обрали 751 депутата Європарламенту. Як і прогнозували, чимало місць у новому парламенті взяли євроскептики з крайніх правих і лівих партій. Вони мають між собою купу розбіжностей, тож домовитися їм важко... Більшість, як і в минулому парламенті, протягом наступних п’яти років буде в коаліції правих і лівих центристів — Європейської народної партії і Соціалістів та демократів.

Явка на виборах становила 43,1%, тобто проголосували лише 172 з 550 мільйонів жителів ЄС. Низька явка, за оцінками спостерігачів, спричинила посилення позицій ультраправих сил, електорат яких більш дисципліновано ходить на вибори порівняно з більш ліберальними виборцями.

«Народники» матимуть 212 місць, соціалісти та демократи — 185. Разом — 397 місць. Ситуативні партнери по коаліції, ліберали, взяли 66 місць, “зелені” — 52. Разом — ще 118 крісел, а з центристами — 515 (для багатьох важливих рішень у Європарламенті потрібно

500 голосів).

І зійшла у Греції «Золота зоря»...

Загалом 130 місць у новому Європарламенті матимуть депутати-євроскептики, які виступають за вихід своїх країн із ЄС. Їх кількість збільшилася майже вдвічі порівняно з минулими виборами. У Франції «Національний фронт» на чолі з Марін Ле Пен, яка порівнює мусульман у Парижі з нацистами, зайняв перше місце — 24 мандати. Австрійська Партія свободи, депутат від якої називає ЄС «конгломератом негрів», отримала чотири крісла. У Греції крайня права «Золота зоря», в якій вітаються «Зіг хайлями» і шанують портрети Гітлера, теж пройшла до Європарламенту. В Італії партія коміка (у прямому сенсі) Беппе Грілло зайняла друге місце, матиме приблизно 15 місць. Ультраправа Партія незалежності Сполученого Королівства під проводом Найджела Фараджа перемогла (31% голосів, 24 мандати) у Великій Британії. Партія вимагає виходу Британії з ЄС і посилення імміграційної політики. У Данії «Народна партія» з гаслом «Мусульман — не пускати» зайняла перше місце.

Праві правим — не друзі

Якщо почитати партійні програми і послухати відгуки ультраправих лідерів одне про одного, то виникають сумніви у тому, що «європейські ультраправі» взагалі існують як політична цілісність. Разом британська Партія незалежності і французький Національний фронт можуть мати 48 місць — хороша основа для впливової фракції євроскептиків. Тільки от разом вони не будуть! Лідери цих партій, Найджел Фарадж і Марін Ле Пен, не люблять одне одного ще більше, ніж ЄС...

Фарадж хоче зробити зі своєї партії європейський аналог американських республіканців: боротися за низькі податки, скорочення держрегулювання, економічну конкуренцію скрізь, де можна, і сильний національний суверенітет. Він виступає навіть за імміграцію з країн третього світу — аби лише мігранти були працьовиті та освічені, а не сиділи на соціальній допомозі. Ле Пен не потрібна жодна імміграція — зате потрібно безкоштовне все і лише для французів. У чому Фарадж, для якого ЄС поганий тим, що заважає Британії творити зони вільної торгівлі з іншими країнами, може зійтися з Ле Пен, яка лає ЄС за надлишок цієї вільної торгівлі?

Можна також назвати терміном «ультраправі» і «Справжніх фінів», і угорський «Йоббік», якому для щастя бракує українського Закарпаття, але ближчими ці сили від цього не стануть. Скандинавські крайні праві — консерватори, які хочуть цивілізовано боротися з неконтро­льованою міграцією. А угорські чи румунські крайні праві — ледь не справжні «неонацисти», зі списками євреїв у владі і вимогами перегляду кордонів.

Хоча нова структура Європарламенту не привнесе істотних змін в європейську політику, тенденція — тривожна для України. Велика частина європейських ультраправих підтримують політику президента Росії Володимира Путіна щодо України і послідовно виступають проти посилення санкцій ЄС проти Росії.

Диваки і маргінали до Брюсселя дострибали

Помилкове враження тріумфу євроскептиків посилив маргінальний дріб’язок, який зроду не займав місць у своїх національних парламентах, а тут отримав по одному-два місця у парламенті європейському. П’ятимільйонну Словаччину будуть представляти одразу вісім партій. Це на 13 словацьких місць... У Німеччині, крім п’яти традиційних парламентських партій і нових борців з євровалютою з «Альтернативи для Німеччини», по одному місцю отримали сім нових партій. З Іспанії до Європарламенту, на додаток до двох головних партій, проскочили ще вісім штук дріб’язку... Цілі у цієї юрби диваків і маргіналів різні. Існують серед них євроскептики, але переважно вони переймаються вужчими речами, як-от захист піратства в Інтернеті чи боротьба за заборону полювання і цирків.

Центристські фракції (права і ліва) надалі керуватимуть у Європарламенті. Вони розходяться з багатьох питань у рідних країнах, але займають однакову позицію щодо євроінтеграції. Ця позиція — сприймати усе, що пропонує Європейська рада (регулярні зустрічі глав держав та урядів країн ЄС для вироблення законодавчих ініціатив на рівні ЄС), де засідають серйозні люди з національних урядів. Якщо раптом трапиться, що голосів двох центристських фракцій забракне, то їм допоможуть дві менші фракції євроентузіастів — ліберали і “зелені”. Ці чотири фракції погоджуються: чим більше євроінтеграції, тим краще для Європи.

Схожі новини