Передплата 2024 «Добрий господар»

Світ шокований діями Росії

І обіцяє не залишити Київ наодинці з загрозою

У ніч на неділю Рада безпеки (РБ) ООН провела екстрене засідання щодо ситуації в Україні. РБ жодного рішення не прийняла. Говорили про цілісність України і потребу дотримання РФ Будапештського меморандуму 1994-го — гарантії, які дали Росія, США та Велика Британія щодо цілісності та незалежності України в обмін на її ядерну зброю. У РБ ООН запропонували надати посередництво у врегулюванні кризи в Україні та направити в Крим спостерігачів. Постпред РФ при ООН Віталій Чуркін закликав повернути ситуацію в конституційні рамки і створити уряд національної єдності, тобто повернути до влади Януковича.

Обама обіцяє Києву гроші, а Путіну ізоляцію Росії

Президент США Барак Обама в телефонній розмові з російським колегою Володимиром Путіним назвав дії Росії в Україні порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. Обама засудив воєнне вторгнення і пояснив, що це може призвести до міжнародної політичної та економічної ізоляції РФ. США вже зупинили участь у підготовчих зустрічах до запланованого у червні в Сочі саміту країн «Великої вісімки» (G8). Те саме зробили і Велика Британія, Канада та Франція.

Розмова Обами і Путіна тривала 1,5 год. Вона відбулася в суботу, коли в Москві верхня палата парламенту одностайно підтримала прохання Путіна про «використання Збройних сил Росії на території України для нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні». За словами Путіна, вторгнення потрібне «через небувалу ситуацію, що склалася в Україні, загрозу життю громадян РФ, військового контингенту Збройних сил РФ, що дислокується в Криму». Звернення Путіна стосувалося введення військ не лише до Криму, а й на всю територію України.

США проводять термінові консультації з партнерами в РБ ООН, НАТО, ОБСЄ.

Обама дав вказівку адміністрації продовжити термінову роботу разом з іноземними партнерами щодо підтримки уряду України, зокрема про надання термінової технічної і фінансової допомоги. США обіцяють консультуватися з союзниками і партнерами, з урядом України і МВФ щодо надання Києву фінансової допомоги на підтримку фінансової стабільності та необхідних реформ.

«Я б не розраховував, що США за адміністрації Обами зроблять те, чого від них чекають українці. Обама вважає, що в США спільні з Росією інтереси, тому не буде нічого робити. Путін це розуміє. Коли Росія ввела війська в Грузію в 2008-му, кандидат в президенти Обама закликав сторони проявити витримку. Думаю, Кремль на це подивився і вирішив, що це буде також у випадку з Україною. Обама каже, що не бачить Штати у змаганні з РФ за Україну. Він каже, українці мають самі вирішувати свої проблеми. Ці заяви Путін сприймає як те, що США не будуть втручатися в ситуацію в Україні… Путін дестабілізує ситуацію в Україні, аби потім виступити в ролі посередника — нібито допомогти відновити стабільність в Україні. Через війська Росії в Криму Путін ніби каже українцям, які хочуть зближатися з Заходом, що це буде великою помилкою. Ситуація — небезпечна. Важливо не давати Росії підстав діяти. Боюся, Вашингтон та Брюссель не зможуть ефективно захистити Україну. Лише НАТО могло б дати українцям безпеку. Київ може розраховувати хіба на фінансову допомогу Америки», — каже колишній посол США в ООН Джон Болтон.

Європа наразі лише засуджує російську агресію

Глава МЗС Великої Британії Вільям Хейг оголосив дії Росії «потенційною серйозною загрозою» для незалежності та цілісності України. Російського посла викликали до МЗС Британії для роз’яснень. «Засуджуємо акти агресії проти України», — заявив Хейг. Британцям у Криму порадив негайно покинути територію півострова.

Занепокоєння через рішення РФ ввести війська в Україну висловила увечері 1 березня канцлер ФРН Ангела Меркель. Вона заявила про важливість збереження територіальної цілісності України. Меркель переконана, що через 100 років після Першої та 75 років після Другої світових воєн — нової війни у Європі більше не можна собі уявити.

Світ — на межі конфлікту з непередбачуваними наслідками, це драматичний момент істини. Так на рішення Росії окупувати Крим зреагував прем’єр Польщі Дональд Туск. У Варшаві відбулася екстрена нарада керівників уряду і всіх парламентських партій. Туск закликав всі західні країни виступити єдиним фронтом проти окупації України. Він пообіцяв, що Варшава не залишить Київ наодинці з загрозою.

Про необхідність поважати територіальну цілісність України та дотримуватися міжнародних зобов’язань заявив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд.

Міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу вимагає від ЄС і НАТО накласти «серйозні персональні санкції» на російських політиків і чиновників, відповідальних за введення військ в Україну.

Генсек НАТО: «Росія повинна зупинити військові дії»

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен (на фото) закликав Росію зупинити військові дії в Україні. «Ми зібралися на позачергове засідання Ради з причини військових дій в Україні і загроз президента Путіна проти суверенної держави. Те, що робить Росія, є порушенням принципів хартії ООН. Росія повинна зупинити військові дії і погрози», — заявив Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен напередодні проведення надзвичайного засідання Ради Північноатлантичного Альянсу.

Папа Римський закликає молитися за Україну

Папа Римський Франциск у Ватикані закликав усіх молитися за Україну. «Закликаючи всі складові частини країни працювати над подоланням непорозумінь та спільно будувати майбутнє держави, звертаюся до міжнародної спільноти із палким закликом підтримати кожну ініціативу на користь діалогу та злагоди», — наголосив Папа Франциск.

Посли покидають Москву

Посли США, Канади і Британії покинули Росію після введення її військ в Україну. Про виїзд послів США повідомив у Twitter російський опозиціонер Михайло Касьянов.

«США і Канада припинили взаємодію з РФ в рамках G8, їх посли покинули Москву. Обама розпочав консультації в НАТО. Самоізоляція РФ розпочалася», — заявив він.

Путін копіює не так сталінський режим, як гітлерівський

«Ежедневный журнал», Росія: «Спадкоємці Гітлера і «оксамитова окупація» в Криму»

Ми дожили до часу, про який не хотілося думати. Російська держава набуває обрисів нацистського режиму, заснованого на внутрішніх репресіях і зовнішній експансії. До пори до часу це було завуальовано. Останні події все змінили. Відверто знущальний вирок «в’язням Болотної» і відверта військова агресія проти України позбавили останніх сумнівів. Путін копіює не так сталінський режим, який щодо власних громадян був значно кривавішим, ніж нацистський, як гітлерівський, який вирізнявся демонстративним цинізмом до інших держав.

Дії Путіна — це бандитська психологія. Насильники завжди експлуатують страх людей перед насильством і пасують лише перед тими, хто чинить спротив. Війну часто виграє не той, у кого сильніша армія, а той, хто краще до війни морально готовий. Рішучість — половина успіху. У Путіна вона є, у нової влади в Україні — немає. Багато хто каже, що це правильна тактика в Криму — не піддаватися на провокації і не чинити опір російській експансії. Мовляв, Кремлю потрібен привід для стрілянини і введення «обмеженого контингенту». Якщо такого приводу не буде, то окупація все одно відбудеться. Просто буде «оксамитовою», без крові, хоча з тими ж наслідками. Може, «оксамитова окупація» для Путіна навіть краща, ніж кривава війна. Агресори іноді люблять побрязкати зброєю, не пускаючи її в хід.

Україна може піти шляхом Чехословаччини і мирно віддати Крим Путіну, як в 1938-му чехи віддали Судети Гітлеру. А може піти шляхом Польщі — стати на шляху агресора. На жаль, на міжнародне співтовариство розраховувати не варто. Воно до останнього тягнутиме гуму, жуватиме звичну жуйку про благі наміри і пошуки мирного врегулювання, здавати одну позицію за іншою «аби не було війни». Немає кращого способу наближати катастрофу, ніж умиротворяти агресора. Українці майже все ХХ ст. прожили з Росією в СРСР, тому мають розуміти це не гірше за нас. Їх звернення до РФ з пропозицією провести консультації і утримуватися від загострення відносин наштовхуються на зарозумілу відмову Кремля. Для чого Москві переговори, коли її збройні сили успішно стягують до кордонів України, а Крим вже захоплений російськими військами? Агресор готовий до переговорів, лише коли в нокауті.

На жаль, мова вже не про Крим. Засвоєна Путіним стилістика нацистського режиму — лицемірні слова про мир і одночасна політика агресії, мали б насторожити світ. Адже в першій половині ХХ ст. ніхто не сказав стільки слів про любов до миру і не зробив стільки кроків до війни, як Гітлер. Якщо кримська ситуація вирішиться якоюсь схожою Мюнхенською змовою, то подальші події не змусять себе довго чекати. Цивілізований світ, що не зважився зупинити знахабнілого агресора малими втратами, дочекається великої крові.

The Times, Велика Британія: «Привид бродить по Європі. Привид кривавої війни»

Путін вирішив «перекроїти» Україну, аби зберегти її як буфер, не допустивши в НАТО. Захоплення Криму має усі ознаки операції російського спецназу.

У Криму існує небезпека великого міжетнічного конфлікту, який можна порівняти з бійнею після розпаду Югославії. На території півострова живе безліч народів. Зокрема, кримські татари, які бояться підйому російського шовінізму та націоналізму і шукають захисту під крилом єдиної української держави. Якщо Росія спробує відокремити Крим від України, то почнеться війна, яка зверне одні етнічні групи проти інших.

Дві речі можуть запобігти непотрібній ескалації. Перша — влада грошей. Російські банки вклали в Україну 30 млрд. дол. Друга — компетентність нового українського уряду. Будь-який натяк на слабкість, і Путін напевно протягне авторитарну «руку допомоги».

The Guardian, Велика Британія: «Україна-Росія: розпалювання пожежі»

Росія демонструє силу і вплив в Україні. Київ має діяти дуже обережно. Йому слід запевнити Москву, що її інтереси та інтере­си російськомовної меншини будуть дотримані. Вони мають дуже акуратно поводитися з озброєними людьми в Криму, в іншому випадку вони ризикують нарватися на відповідь Росії.

У грузинській війні 2008-го є кілька уроків для Києва. Після того, як грузинські війська увійшли в Південну Осетію, РФ завдала удару у відповідь. Сотні людей загинули під час п’ятиденної війни, яка призвела до російської окупації 20% території Грузії. Якщо щось подібне станеться в значно більшій за площею і краще озброєній Україні, то наслідки можуть бути катастрофічними.

The Washington Post, США: «Затиснути Україну»

Путін усвідомлює, що в масштабному вторгненні в Україну немає потреби. У нього є арсенал невійськових тактик, які здатні підірвати позиції нового українського уряду. У ФСБ, раніше відомої як КДБ, є досвід дестабілізації ситуації в інших країнах, особливо через провокації.

Путін бачить свою глобальну місію у відновленні Російської імперії. Він використав війну з Грузією 2008-го, аби від’єднати дві її провінції. Змусив Украї­ну відмовитися від Угоди про асоціацію з ЄС. Проте, з’ясувалося, що в українців були інші міркування щодо цього. Вони повалили ставленика Москви Віктора Януковича і звернулися до Заходу. Захід, ЄС і Америка, не знали, що робити. Генрі Кіссінджер колись сказав: «Миру можна досягти або за рахунок гегемонії, або за рахунок балансу сил». Або Україна опиниться під російською гегемонією, або Захід врівноважить силу Росії. Можна почати з заяви про безкомпромісну підтримку Америкою української революції. Після цього — ґрунтовний пакет заходів фінансової допомоги. Держсекретар Джон Керрі заявив, що вторгнення Росії — помилка. Жаль, будь-яка подібна заява цієї адміністрації важить не більш пір’їни. Але це краще, ніж нічого. Ще краще було б підкріпити ці слова військово-морським флотом Америки в Чорному морі. 15 млрд. дол., які потрібні Україні, — багато. Але це менше 0,05% ВВП ЄС і США разом узятих. Ці гроші можуть запобігти великому кровопролиттю. Інвестиція вартує, якщо взяти до уваги стратегічні ставки: без України немає Російської імперії. Путін це знає. Тож він продовжує посилювати тиск. Питання, чи зможе адміністрація Обами відповісти на тиск, аби дати Україні можливість жити?

Схожі новини