Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Грузини вже перестали їздити за правилами. До парламентських виборів такого не було»

Нова грузинська влада, розповів народний депутат Степан Курпіль, погрожує президенту Саакашвілі кримінальним переслідуванням

У Тбілісі вперше відбулося засідання комітету з політичних питань, захисту прав людини і демократії Парламентської асамблеї Східного партнерства «Євронест» (депутати Європарламенту, а також парламентів України, Молдови, Азербайджану, Вірменії та Грузії). Делегати «Євронесту» зустрілися з депутатами від грузинської опозиції та більшості. На думку лідера грузинської меншості Давида Бакрадзе, депутати Європарламенту були стурбовані погіршенням рівня демократії у Грузії та невизначеністю зовнішнього курсу нового уряду в Тбілісі. У провладних депутатів — діаметрально протилежне враження. Делегати «Євронест» зустрілися з президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі та прем’єром Бідзіною Іванішвілі. Щодо змін у Грузії «ВЗ» поспілкувався з членом Постійної делегації Верховної Ради у «Євронесті» Степаном Курпілем.

—Зустріч відбувалася на тлі внутрішнього політичного конфлікту в Грузії, — розповів Степан Курпіль. — Конфронтація між Саакашвілі та Іванішвілі набрала гострих форм. Нова влада намагається звинуватити попередників у відсутності демократії, що, мовляв, ніякої боротьби з корупцією не було. Наче Саакашвілі використав корупцію внизу, а нагорі вона процвітала. Я не згідний, адже риба гниє з голови. Якщо нагорі корупція процвітає, то внизу її побороти неможливо. Саакашвілі звинувачують у тому, що привласнив чи використав нецільовим методом два млрд. дол. Лідер більшості від «Грузинської мрії» сказав, що президент має сидіти у своєму палаці до кінця повноважень і нікуди не виходити, а хліб і воду йому приноситимуть. Натяк, що на президента чекає кримінальне переслідування... Це все негативно відбивається на ситуації в Грузії та на її іміджі.

Коли спілкуєшся з депутатами більшості, вони погоджуються, що зміни на краще таки відбулися. Коли Саакашвілі прийшов до влади, то бюджет Грузії був 400 млн. дол., коли йде, то цей бюджет — понад 4 млрд. дол. При цьому в Грузії за його правління не збудували нових грандіозних заводів. Це свідчить, що йому вдалося налагодити систему збору податків, систему, в якій бізнесу комфортно працювати, вдалося побороти організовану злочинність. Там касові апарати у всіх крамничках, ресторанах, всюди, де надавалися послуги, приєднані до єдиного сервера у міністерстві фінансів. Уряд міг знати, скільки протягом дня в країні було випито вина і якого, скільки шашликів було спожито... Вони завжди знають, що, де і скільки заплачено та витрачено. Ця система добре відпрацьована, і було би прикро, якби відбулося відкочування назад. Грузини зізнаються, що не хотіли би повертатися до старих часів. Але нова влада намагається знівелювати досягнення Саакашвілі. Представити режим Саакашвілі як недемократичний і злочинний.

— Як поводилися між собою представники влади і опозиції?

— Наприклад, теперішній і минулий міністри з євроінтеграції влаштували на засіданні відкриту сварку. У бійку це не переросло, але градус дискусії був дуже високим. Це були взаємні звинувачення. Зараз близько 20 колишніх грузинських високопосадовців заарештовані, натомість із тюрем випустили сотні в’язнів. Новий режим каже, що це політичні в’язні. А президент каже, що це кримінал.

— Чи помітне відкочування назад на вулицях?

— Змінилася сама атмосфера. Ми їхали дорогою з Тбілісі. Наш водій-грузин звернув увагу, що грузини перестали дотримуватися правил дорожнього руху. Сказав, що ще до виборів 1 жовтня 2012-го такого не було, всі боялися порушити правила і потрапити на очі поліції, адже одразу штраф, і нічим не відкупишся. А зараз їздять розв’язно, незважаючи на правила. До приходу Саакашвілі в Грузії взагалі не було розміток на дорогах. Можна уявити, яка була культура водіння. Це лише один побутовий приклад, а таких багато.

— Чому Саакашвілі програв на виборах, якщо так багато зробив?

— Саакашвілі досяг багато у боротьбі з корупцією та злочинністю, наповнен-ні бюд-жету, наведенню ладу в державі, розбудові інфраструктури та туристичної сфери. Проте основна маса людей в Грузії живе дуже бідно (ВВП за ПКС на душу населення в Грузії — 5491 дол. на рік, в Україні — 7598 дол.). Це вплинуло на результати виборів. «Грузинська мрія» наобіцяла «золоті гори», і люди клюнули. Було багато ображених режимом, які втратили роботу, хабарі. Таких було сотні тисяч у 4,5-мільйонній краї-ні. Коли Саакашвілі прийшов до влади, то звільнив 30 тисяч даішників. Таким чином знищив корумповану мережу, наживши одночасно стільки ж ворогів. Плюс члени їхніх сімей. Вони потім, звичайно ж, за нього не голосували. Та й сам Саакашвілі довго був при владі, тож трохи відірвався від реалій. Може, він не завжди адекватно реагував на дії опозиції, інколи занадто жорстко. На його поразку вплинули результати російсько-грузинської війни — Грузія втратила 20% території. Вона їх і так не контролювала, але все-таки це було інакше, ніж зараз. У перемоги багато батьків, у поразки — один винуватець.

— Наскільки стійка партія Саакашвілі «Єдиний національний рух» (ЄНР)?

— Існує частина твердих, але існує частина тих, які вже перебігли до більшості — «тушки». Зараз офіційно Іванішвілі бракує сім голосів для конституційної більшості (на виборах «Грузинська мрія» отримала 85 мандатів, а ЄНР — 65), але неофіційно кажуть, що він вже має таку більшість, і незабаром це проявиться. Більшість у парламенті вимагає, аби Саакашвілі пішов достроково у відставку, не добув свого терміну до жовтня, як йому належить за конституцією.

— Які враження від поїздок самою Грузією?

— Грузини вражають своєю гостинністю, відкритістю, доброзичливістю. Тбілісі — доглянуте місто, в якому виросли нові готелі, будинки. Багато ще будується. Але, якщо заглянути у бічні вулиці, то можна помітити ознаки бідності — шанхай, нетрі. Як люди живуть у цих розвалинах, важко уявити. Коли ми їхали у Кахетію, то звернули увагу, що села дуже бідні, будинки обдерті, у багатьох повибивані вікна. Хоча Саакашвілі докладав зусиль, аби покращити інфраструктуру, усього одним махом не зміниш.

У старій столиці Грузії, Мцхеті, уряд виділив кошти, аби перекрити дахи в місті та відремонтувати фасади. Це було зроблено. Усе, що на подвір’ях, люди мали зробити самі. Але не зробили, тож усередині залишилася убогість. Нова влада критикує Саакашвілі, що він, мовляв, займався лише фасадами, тож його правління називають «фасадною демократією». Але це добре, що він займався дахами і фасадами, бо якщо би він цього не робив, то ніхто би цього досі не зробив. Мцхета виглядає, мов лялька, — доглянута стара частина приваблює туристів. Грузія може частково наповнювати свій бюджет з туризму. Бо в країни немає великої промисловості, з якої можна жити.

У Тбілісі будується нове українське посольство разом із квартирами для представників дипустанови. Посол України Василь Цибенко сподівається, що воно буде відкрите в червні. Це буде найгарніше посольство у Грузії.

— Як у всій цій ситуації почувається сам Саакашвілі?

— Саакашвілі висловлює жаль щодо дій нової влади — недавно його не пустили у парламент, аби проголосив звернення до народу. Він хотів із цим зверненням виступити у національній бібліотеці. І влада організувала мітинг із кримінальних елементів, які його не допустили до будівлі, де були іноземні дипломати. Сталися сутички прихильників Саакашвілі та Іванішвілі. Президент сказав, що це неприпустимо. Загалом, Саакашвілі справляє враження людини, яка не сподівалася програти. Схоже, він зазнав сильного удару, не сподівався, що його зусилля так оцінять грузини. Навіть зовні змінився, помарнів.

Російський публіцист Юлія ЛАТИНІНА: «Аби отримати владу, cлід обіцяти булки на деревах...»

Іванішвілі до виборів обіцяв сільському господарству без-кош-товні добрива, паливно-мастильні матеріали, знизити ціни на бензин і ЖКГ, утричі підвищити пенсії, знизити ставки по кредитах, вкласти у сільське господарство 1 млрд. дол., безкоштовне медичне обслуговування... У результаті — нічого...

Очевидно, будь-яка свідома особа має припустити, що за ці місяці рейтинг Іванішвілі впав. Обіцяв знизити ціни — не знизив, обіцяв підвищити пенсії — не підвищив, обіцяв вкласти мільярд — не вклав, обіцяв викрити елітарну корупцію — не викрив. Анітрохи не так! Якби президентські вибори відбулися зараз, то «мрійники» набрали би 60%, а ЄНР — 13%.

Сумна історія. У бідній країні, аби отримати і зберегти владу, треба робити одне, а щоб забезпечити процвітання країні, — інше. Аби отримати владу, слід обіцяти народу булки на деревах, і створити коло прихильників, які мають доступ до привілеїв та насильства, і за рахунок цього стають вірною опорою правителя. Прихильникам слід давати гроші, а черні — обіцянки. Ворогів треба вбивати і садити. Тобто слід зробити так, аби чернь мріяла, наближені крали і грабували, а вороги були в могилі чи у в’язниці...

Схожі новини