Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мила Братислава

Столиця Словаччини приваблює... провінційною тишею

«Над Татрами блискає» — так починається гімн Словаччини. Татри — найвища частина Карпат. Словаччина настільки схожа у мові, архітектурі, побуті та народній культурі до гуцульського і закарпатського країв України, що мимоволі забуваєш, що ти за кордоном. А словацька мова — чи не найбільш зрозуміла українцеві з усіх західнослов’янських мов.

Скромно і зі смаком...

Братислава з першого погляду видається провінційною і маленькою. З вокзалу у центр — дві зупинки автобусом чи тролейбусом. Головний вокзал убого провінційний як на європейську столицю, а президентський палац менший, ніж львівський палац Потоцьких. Усе Старе місто можна обійти за годину. Населення словацької столиці заледве дотягує до півмільйона. Та й сама країна невелика, розміром як Київська з Черкаською областями та населенням 5,5 млн. осіб.

На вулицях Братислави тихо, відсутня звична для столиць метушня. Не помітно “мажорних” авто — усе скромно, але зі смаком.

У словацькій столиці безліч кумедних пам’ятників — наприклад, папараці чи асенізатору (робітникові, що ремонтує міську каналізацію). Над широким Дунаєм на мосту «приземлилася» «літаюча тарілка» — ресторан. Якщо на центральних туристичних вулицях усе відреставровано, то варто відійти вбік, як побачиш старі будинки у жахливому стані, що тримаються на чесному слові.

Трамваєм — у сусідню столицю

Братислава — єдина столиця у світі, яка має кордони із двома іншими державами — Австрією і Угорщиною. Місто було столицею Угорщини з 1536 по 1784 рік. Про це повсюдно нагадується: ось у цьому храмі коронували угорських монархів, а тут вони жили... А ще братиславська вулиця Копчанська переходить у вулицю Прессбурґерштрассе сусіднього австрійського села Кітзеє. До 1936 року із Братислави до Відня можна було дістатися... міським трамваєм. Зараз, аби добратися до Відня, потрібно сісти в автобус чи електричку. За 12 євро автобусом ви можете заїхати із Братислави до Відня за 40 хвилин (назад за той же час повернутися з тим же квитком). Чимало словаків літають по світу із Відня, де значно більше рейсів в аеропорту, ніж з Братислави. Дорога з Братислави до Відня «засіяна» електростанціями-вітряками. Дбають австрійці про екологію.

Замків і фортець — найбільше у світі

Як і багато центральноєвропейських міст, Братислава розкинулася під величним замком, який називають Градом. Монументальний замок, відтворений із руїн у другій половині XX століття, розташований на кручі над лівим берегом Дунаю. З окраїни Братислави починаються Карпати — далі тягнуться через вісім країн півколом на 1500 кілометрів.

Братиславський замок — правильний чотирикутник, у середи-ні якого — подвір’я. Град певний час був місцем коронації угорських королів, яких турецькі війська вигнали з колишнього центру угорської держави — Буди (частина Будапешта). Експозиція музею Граду не вельми вражаюча — багато невідповідного для такого місця сучасного мистецтва. Ще у місті варто побачити фонтан Роланда, стару Ратушу, палац Мірбаха, капелу Івана Євангеліста, Примаціальний палац... У місті багато словацьких і чеських пивних, ресторанів з національною кухнею, віденських кав’ярень зі смачною кавою і ніжними тістечками.

Словаччина — лідер у світі за кількістю замків та фортець на тисячу осіб. Деякі з них нові та відреставровані, деякі цього потребують. На окраїні Братислави, де зливаються річки Морава і Дунай, збереглися руїни фортеці Девін XVIII століття — одного з символів країни. Місце красиве і тихе. Ці величні руїни вражають навіть більше, ніж братиславський Град.

Словацькі «гуцули»

Крім словацької, у Братиславі можна часто почути російську та рідну українську. Інколи видавалося, що усі російськомовні жителі світу змовилися та з’їхалися у цю маленьку центральноєвропейську країну на зимові свята...

Кухня та народний словацький одяг вельми нагадують гуцульські. Серед національних страв багато вареників з різними начинками та підливок до них. Смачно поїсти у Братиславі можна за 5-6 євро. Середня вартість гальби пива у барі в центрі столиці — 1,5 євро. Словаччина славиться своїми міцнішими напоями — сливовицею, грушівкою тощо (горілка з груш чи сливок). У супермаркеті таке хмільне щастя коштує близько 7 євро.

Увесь центр Братислави пронизаний трамваями. Вони такі самі на вигляд, як і львівські, але їздять швидше та тихіше. Метро у місті немає, але воно тут і не потрібне.

На схід від Братислави тягнуться Карпати. Міста і села Центральної і Східної Словаччини виглядають убогими, із напівзруйнованими хатками і сірими обдертими залізничними зупинками. Неозброєним оком видно, що ця країна бідніша за своїх сусідів по ЄС.

Схожі новини