Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На фірі — по всій Європі

Кілька днів тому сторінки Книги рекордів Гіннесса поповнилися ще одним представником з України — Свиридом Гайтою. Він став першим фірманом, який зумів на своїй підводі проїхати всю Європу.

Вирушивши на початку літа зі свого рідного села Забугорці Вінницької області у напрямку найзахіднішої точки Європи, мису Рока, що в Португалії, і назад, пан Свирид потрапив в історію. Правда, як зізнався мандрівник, зворотну частину шляху його змусила подолати еміграційна служба ЄС.

— Я давно мріяв побачити світ, — розповідає фірман, — та все баба відмовляла, каже, ти, Сусанін старий, все життя далі свого села не виїжджав, а тут на старості вирішив поперти в Європу. Ти доїдеш до Польщі, а далі через море як перепливеш? А в тій Європі не те що фіру з кобилою вкрадуть, а ще й шапку з тебе знімуть. Цього року я купив нові підшипники до фіри та твердо вирішив їхати.

Свирид Гайта проїхав тисячі кілометрів та побував у 19 країнах Європи. Крім цього, дід Свирид може претендувати на ще один рекорд. Адже на три місяці подорожі він взяв з собою лише 80 гривень.

— Мене здивували ці європейці, не знаю, що могло викликати в них таку цікавість, чи вони коней ніколи не бачили, чи на фірах не їздять. Зате вони охоче фотографувались зі мною та залишали якісь монети.

На цьому мандрівник не зупиниться. Вже зараз планує подорож до Австралії, яку планує здійснити наступного року.