Передплата 2024 «Добра кухня»

Китайці та японці сваряться через острови

У Китаї на тлі загострення ситуації довкола спірних островів Сенкаку тривають антияпонські акції протесту. У 85 китайських містах демонстранти закидали камінням будівлі японських дипмісій і розграбували японські супермаркети.

У суботу учасники демонстрацій штурмували японське підприємство в китайському Ціньдао. Очевидці кажуть, що до ранку неділі завод було розграблено. У провінції Шаньдун протести завдали серйозної шкоди низці японських промислових і торгових підприємств. У Гуаньчжоу учасники акції громили навіть авто японського виробництва. Біля посольства Японії у Пекіні протести тривають (на фото). У деяких містах антияпонські виступи переросли в антиурядові та антипартійні. Учасники звинувачували правлячу комуністичну партію в корупції, бюрократизмі, збільшенні прірви між доходами бідних і багатих, труднощах працевлаштування випускників внз.

Суперечка за острови між Китаєм і Японією триває з 1970-х років, коли США повернули Токіо території, взяті під контроль після закінчення Другої світової. Тоді Японії перейшов і спірний архіпелаг, із чим не погодився Китай. Суперечка загострилася у 1990-ті роки, коли з’ясувалося, що на архіпелазі можуть бути великі запаси нафти і газу.