Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

«До 2028 року на Львівщині впровадять міжнародні маршрути єврейськими пам’ятками»

Це посилить туристичний потік, а також допоможе отримати міжнародні гранти на реставрацію пам’яток

Велика синагога у Жовкві у вкрай понищеному стані. Фото зі сторінки у Фейсбуці Максима Козицького
Велика синагога у Жовкві у вкрай понищеному стані. Фото зі сторінки у Фейсбуці Максима Козицького

Велика синагога у Жовкві, синагога у Великих Мостах, молитовний дім товариства Ішре Лев, єврейський цвинтар та синагога у прикордонному Белзі, залишки руїн синагог у Сокалі та Бродах включать у міжнародний туристичний маршрут стежками єврейської історичної спадщини. Це станеться в період з 2025 до 2028 років. Міжнародний маршрут пролягатиме через Італію, Нідерланди, Португалію, Німеччину, Латвію, Польщу та Україну (Львівську область). Договір про міжнародний маршрут єврейськими історичними місцями підписано в італійському місті Феррара. Проєкт Jewels Tour допоможе посилити туристичний потік в Україні, а також отримати міжнародні гранти на реставрацію пам’яток.

Про це повідомив для «ВЗ» в.о. директора департаменту туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

«Синагоги Львівщини — в незадовільному стані, — наголошує Тарас Лозинський. — Єврейська громада в рамках проєкту буде приїжджати до нас, зможемо отримати кошти на відновлення пам’яток. Маємо архівні матеріали, єврейські кладовища. У рамках проєкту формуємо туристичні продукти — єврейську культурну спадщину регіону. Робимо дослідження. Маршрут стартуватиме або в Польщі, або в Литві та проходитиме через Львівську область. Зокрема, чимало єврейських пам’яток зосереджено у прикордонні нашої області».

Як сказав у коментарі для «ВЗ» голова єврейського культурного товариства імені Шолом Алейхема Олександр Назар (займається відновлення львівської синагоги на вулиці Вугільній), розбудова єврейських туристичних маршрутів кількох країн — хороша ініціатива. Єдине «але» — в Україні має завершитися війна, щоб можна було повноцінно приймати туристів у рамках проєкту.

«У Львівській області єврейські пам’ятки знаходяться в аварійному стані, — відзначає Олександр Назар. — Жовківська синагога постійно закрита, нею опікується картинна галерея. Ініціативна група євреїв та українців відновлює синагогу у Бродах. Ми розробили проєкт відновлення, який уже пройшов розгляд на архітектурно-містобудівній раді Львівської ОВА. Рухаємося поволі, бо робимо за свої кошти. Там треба провести протиаварійні роботи. Кошти на цю синагогу треба великі. Бродівський міський бюджет це не потягне».

Якими іудейськими святинями багата Львівщина?

Серед знакових єврейських пам’яток, які не збереглися до наших днів, Велика синагога у Белзі. Святиня була зруйнована під час Другої світової війни, 1942 року. Її підірвали нацисти, а руїни розібрали після завершення війни — у 1952 році. В Єрусалимі зведена копія Белзької синагоги. Наразі ніхто не каже, чи іудейська громада буде відновлювати синагогу в Белзі.

Такий до Другої світової війни мала вигляд іудейська споруда в Белзі. Синагогу підірвали нацисти.
Такий до Другої світової війни мала вигляд іудейська споруда в Белзі. Синагогу підірвали нацисти.

У Белзі також є молитовний дім товариства Ішре Лев — унікальна пам’ятка архітектури початку XX століття. Дім зведено за кошти впливового белзького єврея Файвеля Таубе. Саме він заснував у Белзі Товариство для підтримки хворих і убогих — Ішре Лев.

Велика синагога у Жовкві у стилі ренесансу — в жахливому стані, ремонту потребує давно. Це одна з найбільших синагог у Європі. Також у Жовкві існувала вулиця Жидівська, яка проходила попри єврейську браму. Жовківська синагога теж частково постраждала від збройних ударів нацистів в роки Другої світової війни. У 50-х роках синагогу відновили, там був склад. У 2000 році почалася реставрація споруди. Але після крадіжок і відмивання коштів, реставрацію зупинено. З 2013 року будівля синагоги переливає в аварійному стані. Реставраційні роботи не проводяться досі…