Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Медицина у Данії добра, а здоров’я у жінок не дуже…

Середня тривалість здорового життя данок і голландок — серед найнижчих у ЄС. «Усе через шкідливі звички, насамперед паління», каже експерт

Фото зі соцмереж (ілюстративне).
Фото зі соцмереж (ілюстративне).

Попри те, що системи охорони здоров’я Данії і Нідерландів є одними з найкращих у ЄС, середня тривалість здорового життя данок і голландок є однією з найнижчих у Європейському Союзі. «Усе через шкідливі звички жінок у Данії і Нідерландах, насамперед паління», — пояснює експерт Європейської обсерваторії охорони здоров’я, професор Мартін Маккі.

Очікувана тривалість життя жінок у країнах ЄС становить нині 83,3 року, а чоловіків — 77,9 року. При цьому, за даними Євростату, добре здоров’я люди в країнах ЄС зберігають у середньому до 62,6 року (жінки — до 62,8 року, чоловіки — до 62,4). Але, як з’ясувалося, у Данії жінки у середньому мають добре здоров’я лише до 54,6 року. Це найнижчий показник у ЄС. За данками у цьому антирейтингу йдуть латвійки (55,4 року життя з добрим здоров’ям), голландки (56,3) і фінки (56,5).

«Політики роками зв’язані з тютюновою індустрією»…

За словами професора Мартіна Маккі з Європейської обсерваторії політики й систем охорони здоров’я (працює у рамках ВООЗ), результати дослідження не дивують. Хоча державні системи охорони здоров’я Данії, Нідерландів і Фінляндії є ефективними, усе псують шкідливі звички жительок цих країн, які не змінюються роками. «Данія, зокрема, має досить тривалу історію поганого здоров’я жінок, — каже професор Маккі. — Причина проста: цигарки й алкоголь, але насамперед цигарки».

Як нагадав експерт, у Данії і Нідерландах надто ліберальний підхід до політики охорони здоров’я: держава не вживає заходів, спрямованих на реальну конфронтацію з тютюновою індустрією. «Роками політики в цих країнах мали міцні зв’язки з тютюновою промисловістю, і це було головною перешкодою для змін», — додав експерт.

Серед чоловіків найдовше добре здоров’я мають італійці

За словами Маккі, південні народи Європи загалом здоровіші, що можна пояснити, зокрема, традиціями харчування, зокрема, середземноморською дієтою, яку фахівці вважають найкориснішою для людини. Наприклад, на Мальті жінки живуть у доброму здоров'ї аж до 70,3 року, а чоловіки — лише на два місяці менше. Далі у списку болгарки й словенки, а серед чоловіків найдовше у ЄС зберігають добре здоров’я італійці.

«ЄС усе частіше говорить про необхідність підвищення продуктивності й прискорення економічного зростання. Подивіться бодай на нещодавню доповідь Маріо Драґі про конкурентоспроможність економіки Євросоюзу, — зазначив професор Маккі в інтерв'ю для Євростату. — Але, коли тривалість здорового життя скорочується приблизно до 55 років, це означає, що чимало людей стають непрацездатними. Якщо 50-річні й 60-річні жителі країн ЄС не можуть працювати через поганий стан здоров’я, це означає величезну втрату продуктивності».