Передплата 2025 «Добрий господар»

Вербували жінок із Африки та змушували їх збирати дрони: Google, Meta і TikTok видалили акаунти російського заводу

  • 18.10.2024, 20:15
  • 162

Соцмережі видалили акаунти, які належать промисловому заводу в російському Татарстані. Відомо, що він вербував молодих іноземок задля виготовлення безпілотників для війни рф в Україні

Фото АР
Фото АР

Відтак дописи на YouTube, у Facebook, Instagram і TikTok видалили після розслідування Associated Press, яке опублікували 10 жовтня, у якому детально описані умови праці на заводі «Алабуга», де виробляють безпілотники. Також вказано, що він перебуває під санкціями США і Великої Британії.

У відеороликах та інших публікаціях у соціальних мережах молодим жінкам, переважно з Африки, обіцяли безкоштовний квиток на літак до рф та зарплату понад 500 доларів на місяць після їхнього найму за програмою «Старт в Алабузі».

Та замість програми стажування у галузях готельно-ресторанного бізнесу і громадського харчування деякі з жінок лише після прибуття до Татарстану дізналися, що працюватимуть на заводі із виробництва зброї, збираючи тисячі іранських ударних безпілотників для ударів по Україні.

В інтервʼю деякі з жінок, які працювали у комплексі, скаржилися на довгі години під постійним наглядом, на невиконані обіцянки щодо заробітної плати та напрямів навчання, а також на роботу з їдкими хімікатами.

Технологічні компанії також видалили акаунти Алабузького політехнічного технікуму — професійного ліцею-інтернату для росіян у віці 16—18 років і вихідців із Центральної Азії у віці 18—22 років, який позиціонує своїх випускників як експертів з виробництва безпілотних літальних апаратів.

У цих акаунтів були щонайменше 158 344 підписників, а одна сторінка в TikTok набрала понад мільйон вподобань.