Передплата 2025 «Добрий господар»

Реінкарнація ЛАЗу?

Інвестор запевняє, що Львівський автобусний завод відновить роботу і оплатить щонайменше 170 мільйонів гривень боргу

Фото INPRESS.UA
Фото INPRESS.UA

Господарський суд Львівської області ухвалив рішення про припинення ліквідації ЗАТ «Завод комунального транспорту» (колишній Львівський автобусний завод). У квітні цього року завод отримав нового інвестора — забудовника з Івано-Франківська Андрія Луцького (ТОВ «Львівінвестактив»), який пообіцяв відновити виробництво автобусів на ЛАЗі. У Львові були побоювання, що новий інвестор забудує завод багатоповерхівками. Частину території заводу вже забудовано житлом та офісними приміщеннями.

Новий інвестор обіцяє запустити там виробництво і погасити усі борги підприємства. «За найскромнішими підрахунками, боргів на колишньому ЛАЗі орієнтовно 170 мільйонів гривень перед банком. Ця цифра — станом на 2020 рік, але щороку сума зростає, — сказав у коментарі для „ВЗ“ депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич, який займався питанням порятунку заводу. — По зарплаті боргів є ще майже два мільйони гривень. Щодо зарплати, то питання лежить у площині судів. Хтось з працівників судився, хтось махнув рукою, бо зневірився у тому, що може повернути зароблені гроші».

Фото «Ліга.нет»
Фото «Ліга.нет»

Досі завод належав російському бізнесмену Ігорю Чуркіну. Підприємство припинило роботу, отримало мільйонні борги та застрягло у судових позовах. У 2014 році ЛАЗ остаточно зупинився, у 2020 році ТОВ «Львівські автобусні заводи» перебувало у стані банкрутства. Ігор Чуркін різними способами намагався перереєструвати бізнес у Дніпро. У 2015 році прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження щодо оборудок Ігоря Чуркіна. У 2022 році Чуркіну повідомили про підозру в обмані з метою блокування продажу майна збанкрутілого заводу. У 2023 році російський бізнесмен отримав другу підозру — в заволодінні майном ЗАТ «Завод комунального транспорту».

Аж у 2024 році новим власником автобусного заводу став Андрій Луцький (у рамках процедури санації, тобто фінансового оздоровлення підприємства). План санації затвердив Господарський суд Дніпропетровської області.

Андрій Луцький — співвласник будівельної компанії «Благо», що є однією з найбільших в Івано-Франківську. Засноване у 2007 році, має двох бенефіціарів — Андрія Луцького та Івана Криховецького. Підприємці також ведуть наукову та викладацьку діяльність в Івано-франківському приватному університеті імені Короля Данила, який заснував батько Андрія Луцького.

«Не віриться у те, що до кінця цього року автобусний завод можна відновити, — продовжує розмову Ігор Зінкевич. — Не уявляю цього. Там є вцілілі цехи, ангари. Для налагодження процесів треба щонайменше пів року. Потрібно підготувати приміщення, зробити ремонт».