Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Стіни завершимо штукатурити цього тижня, але до кінця року люди навряд чи заселяться»

Журналіст «ВЗ» відвідала будинок на вулиці Стрийській, 66, який найбільше постраждав від ракетного удару 6 липня 2023 року

Фото авторки
Фото авторки

Минуло понад рік, як рашисти пошкодили ракетами кілька історичних будинків у Львові на вулиці Стрийській. Один з них — будівля під номером 66, яку зводили для львівської професури Національного університету «Львівська Політехніка». Історично їх назвали «Міськими будинками» у стилі раннього функціоналізму зведені за проєктом видатного архітектора Міхала Риби. Це пам’ятки архітектури місцевого значення. Наслідки ракетного влучання зафіксували представники ЮНЕСКО. Тоді загинуло 10 львів'ян, ще 42 людини отримали травми різного ступеня важкості.

Після трагедії Львівська міська рада взяла на себе відбудову будинків, зокрема на Стрийській, 66: дах, відновлення під'їзду, внутрішній ремонт, також компенсацію мешканцям за орендну плату на період проживання в іншій квартирі.

… Скляний офіс, який по сусідству з будинком по вулиці Стрийській, 66, повністю відновлено, там працюють офіси, ресторани.

Скляний цертр на вул. Стрийській повністю відновлено, там працюють бізнес-компанії.
Скляний цертр на вул. Стрийській повністю відновлено, там працюють бізнес-компанії.

А ось колись популярний ресторан на першому поверсі будівлі Стрийської, 66, так і не відновив роботу. Вікна забиті дошками.

При вході до будинку — стіна пошани десяти мешканців, які загинули через влучання ракети. Там живі квіти, лампадки, фото загиблих жильців.

У дворику — купи будівельного сміття, зберігають також запаковані матеріали для відновлення будинку. Пройшлася поверхами будинку. Деякі ділянки перших поверхів у під'їздах ще треба реставрувати. Залишилися «свідки» удару — рештки стін та дверей, які пошкоджено вибуховою хвилею.

«У цьому будинку не було одного під'їзду, все ракета знесла — від даху і аж до першого поверху, — розповідає для „ВЗ“ будівельник Василь, який виконує підрядні роботи від львівської мерії. — Ми це все відновили, встановили сучасні дерев’яні вікна. Буде красиво, по-сучасному. Працюємо швидко, але навряд чи люди зможуть заселитися до цьогорічного опалювального сезону (один із заступників міського голови Львова сказав про амбітний план — до опалювального сезону 2024 року мешканці мають поселитися у квартири. — Авт.)».

«Стіни завершимо штукатурити цього тижня, але до кінця року люди навряд чи заселяться у свої квартири, — долучився до розмови штукатур, майстер ремонту квартир Тарас. — Коли все завершимо — складно сказати. Роботи ще багато».

Будівельники кажуть, що навіть після здачі будинку в експлуатацію, не всі жильці одразу заселяться у свої помешкання. Ремонт квартир — за їхні кошти, не кожен зможе витратити 5−10 тисяч доларів на облаштування квартир. Зараз чимало жильців, кажуть мої співрозмовники, мешкають у родичів. «Хіба мерія не платить з бюджету компенсацію за оренду квартири»? — запитую їх. Відповіли, що зараз важко знайти пристойну квартиру для сім‘ї за 10−12 тисяч гривень, тож чимало мешкають у селах, зокрема в помешканнях батьків.

«Деякі будинки були зруй­новані на понад 70%. А в 64-му будинку не вціліло жодне перекриття між повер­хами. Подекуди було б легше збудувати з нуля, ніж відбудовувати зруйноване, — сказав свого часу для „ВЗ“ заступник міського голови з питань містобудування Лю­бомир Зубач. — Чотири най­більш постраждалі будинки на Стрийській мають не ме­талопластикові, а дерев’яні вікна. Дахи перекрили якісною черепицею, яку везли з-за кордону. Зробили все, щоб під час відбудови зберегти історичне об­личчя цих будинків».

Чиновник повідомив, що відновлення будинків на Стрийській коштувало міському бюджету понад 40 міль­йонів гривень. У рамках проєкту відновлення чотирьох будинків на Стрий­ській у дворику облаштують сучасний громадський простір — із зеленими на­садженнями, доріжками й добротними вуличними меблями. На це з міського бюджету буде надано мільйон гривень.

Схожі новини