Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові прооперували дівчинку з рідкісною недугою кишківника

  • 24.07.2024, 17:30
  • 145

Дитина понад мріяла скуштувати піцу

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

8-річна Таїса — із Рівненщини. Проблеми з кишківником у дитини з`явилися, коли їй було 2 роки. Їй стало важко випорожнюватися. Потім тричі на рік стан дівчинки загострювався настільки, що доводилося лягати в лікарню з кишковою непрохідністю. Сувора дієта, процедури та ліки не допомагали, а при будь-якій фізичній активності у Таїси хапав живіт та з’являлася нудота.

Мама дівчинки натрапила у мережі на жінку, дитина якої теж роками мучилася від таких самих симптомів — аж поки родина не звернулася до спеціалістів лікарні святого Миколая, які допомогли. Тож Таїсу теж вирішили показати львівським лікарям.

Хірурги дитячої лікарні ретельно обстежили дівчинку, «відсіяли» всі хибні діагнози та запідозрили хворобу Гіршпрунга. Це вкрай рідкісне вроджене захворювання кишківника, яке характеризується відсутністю нервових клітин у ділянці товстої кишки. Аби перевірити цю підозру, медики взяли шматочок тканини на дослідження. Вони побачили, що дійсно у 15% товстої кишки немає необхідних для роботи шлунково-кишкового тракту нервових вузлів та волокон. Тож із певністю на 100% підтвердили хворобу Гіршпрунга.

«За такої патології частина товстої кишки не має нервових закінчень, які відповідають за те, що їжа через товсту кишку проходить до прямої кишки. Оскільки захворювання вроджене, то боротися нам доводиться з природою. А з природою боротися непросто. Утім, ми маємо успішний досвід допомоги пацієнтам з цією рідкісною недугою», — розповіла Галина Курило, кандидатка медичних наук та хірургиня лікарні святого Миколая.

Допомогти у цій ситуації може тільки хірургічне видалення частини товстої кишки. Хірурги виконали Таїсі оперативне втручання мініінвазивно — тобто без великого розрізу, а через 4 проколи в животі по 5 мм. Під час операції вони видалили уражену недугою ділянку кишківника, а здорові частини — з'єднали між собою.

Уже на другий день після операції Таїса змогла самостійно сходити в туалет. Дівчинка вже поїхала додому. Тепер вона повністю здорова і зовсім скоро зможе з'їсти омріяну піцу.

Схожі новини