Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Пілот дронів — професія майбутнього»

У мирному житті дрони можуть досліджувати посіви, удобрювати ґрунти, моніторити залізничні колії та навіть доставляти пошту

Фото з архіву Ігоря Фіняка
Фото з архіву Ігоря Фіняка

Львівський підприємець Ігор Фіняк разом з групою харківських вчених запустили серійне виробництво розвідувальних дронів «Сірко». На місяць виготовляють тисячу-дві розвідувальних «крил», які відправляють військовим по всій лінії фронту. Хоча наприкінці 2022 року ставили програму максимум — 200 виробів на місяць. Зараз темпи виробництва залежать від постачання комлектуючих для дронів — купують по всьому світу (окрім рф, Ірану та країн, які допомагають країні-агресору).

Виробництво та збір безпілотників розкидане по різних регіонах України — Харкові, Києві та Львівщині. А віднедавна у місті Лева запрацювала школа, де військових та цивільних вчать управляти дронами. Це перша в Україні установа, де цивільних навчають азів керування безпілотниками.

«ВЗ» уже писав про виробництво унікального безпілотника «Сірко», який просувається на 50−60 кілометрів по позиціях рашистів та в режимі онлайн передає інформацію нашим військовим. Його назвали на честь отамана Запорізької Січі Івана Сірка. Цей дрон в небі майже непомітний для ворога, його складно збити. Ціна безпілотника «Сірко» — 4 тисячі доларів. Над виробництвом працюють провідні українські авіатори, програмісти, айтішники, спеціалісти з електроніки, зв‘язку…

Цією ідеєю з перших днів широкомасштабного вторгнення рф загорівся підприємець Ігор Фіняк, який до «великої війни» мав одне з бізнесових дітищ — ТзОВ «Львівські ярмарки» (з 2009 року організовував в центрі Львова Різдвяний та Великодній ярмарки, які стали візитними картками міста).

Журналіст «ВЗ» відвідала школу пілотів дронів, аби на власні очі побачити навчальний процес.

… У школі - аудиторія віком від 18 до 54 роки. Є чимало молодих жінок віком від 20 років. Усіх цікавить професія майбутнього.

«Пілот дронів — професія майбутнього, — розповіла для „ВЗ“ 30-річна Олена родом з Дніпра, яка прийшла в школу опанувати професію пілота дрона. — У мирному житті це мені знадобиться, бо за професією я географ, буду досліджувати Карпати. Потім поїду на практику до Польщі та в Німеччину».

Розвідувальний дрон на фронті вивідує позиції окупантів, а в цивільному житті вміння ним управляти — розвиток багатьох навичок для різних сфер.

«Дрон — сучасна технологія, яка має хороші перспективи, — наголошує Ігор Фіняк. — Зараз знання застосовують на фронті. У мирному житті дрони можуть досліджувати посіви, удобрювати ґрунти, поливати ділянки посівів, моніторити залізничні колії… Дрони можна застосовувати в сільському господарстві: розпилюють поживні речовини та воду. Дроном можна збирати фрукти, досліджувати озера, ліси. А ще доставляти листівки, легкі товари. Північний сусід, на жаль, ніде не подінеться. Треба бути готовим в будь-який час захищатися. Зараз це війна дронів та нових технологій. Хочемо навчити якомога більше людей управляти безпілотниками. Це тільки початок. Тим паче, що нещодавно Україна першою у світі створила спеціальні війська безпілотної авіації».

Управляти дронами в школі навчають кваліфіковані інструктори, які мають стаж на фронті. Зазвичай це демобілізовані військові, які на передовій управляли безпілотниками.

З чого стартувала школа пілотів дронів?

«У нас все на місці: збір дронів, тестування і навчання, — наголошує мій співрозмовник. — Перед відправою для бригад на фронт, усі дрони мають пройти обов’язкове тестування. Це пов’язано з безпекою, щоб їх там менше збивали вороги. Школа почалася з того, що ми навчали військових керувати дронами. Тоді до нас почало звертатися багато цивільних, які теж хотіли навчитися керувати безпілотниками. Як завершитися війна, то вмітимуть управляти дронами. За цим майбутнє».

«Головне в навчанні - задати правильні параметри»

Чимало молодих чоловіків, каже Ігор Фіняк, здобули навички оператора дрона суто для себе, але потім вирішили піти на фронт.

«На фронті зараз дрони вирішують багато чого, — каже Ігор Фіняк. — Це насамперед замінники артилерії. На передовій зараз бракує безпілотників. Був період, коли ми переважали у дронах».

«Навчання не складне, цікаве. Тут головне грамотно „скласти“ в комп’ютері місію роботу безпілотника, тобто задати правильні параметри. А пристрій сам все зробить в небі. Дрон летить в автоматичному режимі», — ділиться враженнями львів‘янин Олексій, який другий тиждень опановує практичну частину навчання.

Схожі новини