Передплата 2024 «Добрий господар»

«Сірко» визволяв Харківщину, тепер розвідує позиції ворога на Донеччині

Львівський підприємець Ігор Фіняк разом з групою харківських вчених виготовляють вітчизняні дрони-розвідувальники. У планах — запустити серійне виробництво: 200 виробів на місяць

Фото з архіву Ігоря Фіняка
Фото з архіву Ігоря Фіняка

Щоб наблизити перемогу України, ЗСУ потребують багато зброї, серед якої - високотехнологічні безпілотники-розвідники. Такі дрони виготовляє група українських вчених зі Львова, Харкова, Дніпра та Києва. Безпілотник «Сірко» просувається на 50−60 кілометрів по позиціях рашистів та в режимі онлайн передає інформацію нашим військовим. Цей дрон в небі майже не помітний для ворога, його складно збити. Ціна безпілотника «Сірко» — 4 тисячі доларів.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з людиною, яка одна з перших в Україні ініціювала винахід такого дрона та розвиває цю справу, аби процес вийшов на серійне виробництво.

… До широкомасштабного вторгнення рф львівський підприємець Ігор Фіняк мав одне з бізнесових дітищ — ТзОВ «Львівські ярмарки» (з 2009 року організовував в центрі Львова Різдвяний та Великодній ярмарки, які стали візитними картками міста). Через війну ярмарки не організовують. Пан Ігор став волонтерити і організував у Львові гуманітарний штаб (на початку грудня возив разом з волонтерами гуманітарну допомогу у звільнений Херсон).

«Про бізнес довелося забути. Вночі чергували на блок-постах, вдень — розвозили гуманітарку»

«24 лютого усе кардинально змінилися, я забув про бізнес, — розповідає пан Ігор для „ВЗ“. — Разом з друзями почав стояти на блок-постах, бо маємо легально зареєстровану зброю. Записався до лав Тероборони Львова. А усі свої складські приміщення переобладнав під прийом гуманітарної допомоги. Вночі разом з друзями чергували на блок-постах, вдень — розподіляв гуманітарку для міст, де тривали бойові дії. Коли була небезпечна ситуація на Київщині, возили туди гуманітарні вантажі. Згодом допомагали Чернігову, Ніжину… У деякі дні зі складу відправляли по декілька вантажівок. Згодом налагодив контакти з людьми, які приїхали до Львова, релокували бізнес, виробництво. Одного разу приїхали друзі з Харкова і повідомили, що їхні добре знайомі працівники з Харківського авіаційного інституту мають розробку проєкту дрона. Хлопці у гаражі щось пробували майструвати, але їм не вистачало розвитку, більшого функціонування. Це доценти авіаційного інституту».

Ігор Фіняк вирішив допомогти розвивати справу розвідувальних дронів. «Відповів харків'янам: „Я теж у проєкті і допоможу, чим зможу“, — продовжує розмову Ігор. — Тоді почали фінансувати виробництво безпілотників „Сірко“, шукали гроші, фінансували з власних заощаджень. З травня стартували дослідження».

«Дрон назвали на честь отамана Запорізької Січі»

Запитую, чому дрон-розвідник назвали на честь відомого козацького ватажка, який здобув перемогу у 65 боях — Івана Сірка. «Це знаменитий український воїн, — пояснює мій співрозмовник. — Отаман Запорізької Січі, герой нашої історії».

Від експериментів в гаражі науковці доволі швидко перейшли до виробництва на заводі. Сьогодні, каже Ігор Фіняк, працює потужне конструкторське бюро з виробництва цього безпілотника. «Сірко» уже допомагав визволяти Харківщину, зараз його залучають до розвідування позицій ворога у Донецькому напрямку, зокрема у гарячому Бахмуті. «Над виробництвом безпілотників працюють провідні українські авіатори, програмісти, айтішники, спеціалісти з електроніки, зв‘язку, — наголошує волонтер. — Також наше конструкторське бюро працює над іншими розробками дронів для наближення перемоги. Зокрема, розробляємо перехоплювач ворожих безпілотників (знешкоджує у повітрі чужий дрон)».

«Сірко» малопомітний, стійкий та працює онлайн

«Сірко» — це розвідник-навідник, — розповідає пан Ігор. — Залітає на 50-и кілометрову відстань позицій ворога і детально фіксує місця збору російських солдатів, ворожої техніки. Ці дані крилатий розвідник передає у режимі онлайн. Оператори передають дані артилерії чи іншим підрозділам ЗСУ. На основі цих даних наші військові ухвалюють рішення, куди рашистам запустити «бавовну». «Сірко» максимально захищений від збивання, від пушок, що перехоплюють дрони. Виготовлений з матеріалів, які не мають випромінювання, відповідно дрона не видно у небі. Плюс цей безпілотник малошумний. Працює на електричному двигуні - його не чути і не видно в небі. Літає на висоті 300 метрів, виглядає, як птах".

70% комплектуючих виготовляють в Україні. 30% - з Тайваню, США, Китаю та Європи.

В Україні розробляють багато літальних апаратів, які розвідають позиції рашистів та допомагають ЗСУ. Ігор Фіняк каже, що велика проблема — перехід від одиничних експериментальних взірців до масового виробництва. «Сірка» теж хочуть запустити на рейки серійного виробництва: 200 штук в місяць. Для цього завод має відповідні потужності.

«Потреба в безпілотниках величезна, військові вже спробували і належно зацінили. Кажуть нам виробляти ще. Хочемо залучити гроші, аби наш виріб вийшов на серійне виробництво», — підсумував Ігор Фіняк.

Схожі новини