Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мені байдуже, хто і як реагує на законне рішення суду…»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як студенти відреагували на поновлення на посаді професора кафедри НУ «Львівська політехніка» Ірини Фаріон

Ірина Фаріон повернулась на роботу у "Львівську політехніку". Фото з Фейсбуку
Ірина Фаріон повернулась на роботу у "Львівську політехніку". Фото з Фейсбуку

Апеляційний суд у Львівській області поновив на посаді професора кафедри української мови НУ «Львівська політехніка» Ірину Фаріон. 11 червня 2024 року Ірина Фаріон повернулася до викладацької роботи (наказ ректора про її поновлення датований 7 червня 2024 р.). Про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Шановне панство! Правда — то штука колюча і красива, як троянда, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Ірина Фаріон. — Боротьба за Правду — це ядро життя. І ми з вами це ядро штовхали впродовж пів року з усіх сил — і перемогли!».

Ірина Фаріон подякувала за підтримку своїй кафедрі, депутатам, адвокатові та всім однодумцям…

«Дякую студентам з усієї України, що, на відміну, від дикунів з матюками в руках під Політехнікою у листопаді 2023 року, засвідчили свою гідність і поставу. Не менше дякую ворогам, недругам і мовчазним спостерігачам, бо вони зробили нас у стократ сильнішими. Далі буде. Замовників слід виявити і покарати», — наголосила Ірина Фаріон.

Нагадаємо, Львівський апеляційний суд 29 травня скасував рішення суду першої інстанції та поновив мовознавицю Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки. Відповідно до рішення суду, «Львівська політехніка» має виплатити на користь Ірини Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу майже 124 тис. грн.

СБУ відкрила справу проти Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу. Приводом для розслідування правоохоронців стали висловлювання мовознавиці про російськомовних військових ЗСУ та розголошення персональних даних студента з Криму, який написав їй листа. Після цього Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Галицький районний суд міста Львова у лютому 2023 року відмовив у задоволенні позову мовознавиці та визнав накази ректора про її звільнення законними.

«Більшість студентів намагається не потрапляти на ті дисципліни, які викладає пані Фаріон»

Журналістка «ВЗ» поцікавилася, як громадськість відреагувала на таке рішення Апеляційного суду?

Студент, активіст студентської профспілки «Пряма Дія» Максим Шумаков каже:

— Студенти закривають іспити, роз'їжджаються по домах. Скоріше за все, влітку, публічної реакції не буде… Але за настроями більшість студентів не розуміє, чому її поновили? Студенти зневірені…

— Зневірені у чому: у законодавстві, у судочинстві?

— На протест проти Ірини Фаріон зібралася досить велика кількість людей — близько тисячі… Була висловлена суспільна реакція, у соцмережах різні громадські ініціативи підтримали це звільнення. І ось тут такий удар у спину, ніби це все було даремно.

— Ірина Фаріон часто різко висловлюється у публічному просторі. Зі студентами вона так само спілкується?

— Є студенти, але їх меншість, які її підтримують. Але переважна більшість студентів намагається не потрапляти на ті дисципліни, які викладає пані Фаріон. Намагаються потрапити до інших викладачів. Через те, що дійсно викладачка інколи висловлюється різко, нетактовно. Студенти ставляться до неї з недовірою… Плюс ця ситуація, яка трапилась із висловлюванням щодо військових. Усі студенти підтримують військових, такі висловлювання неприпустимі.

— Коли пані Ірина Фаріон прийшла на роботу, студенти якось висловили свою думку щодо цього?

— Студенти намагаються не переходити на особистості. Все зводиться виключно до етичності її висловлювань. Ми у нашій профспілці, у «Прямій Дії», хотіли, даруйте, не якоїсь розправи. Ми хотіли, аби етична комісія, яка працює в університеті, провела експертизу. Але етична комісія недопрацювала до кінця, і її (І.Фаріон. — Авт.) чомусь звільнили завчасно. Це і було основною причиною, чому її зараз поновили, тому що дійсно не було достатньо матеріалів, аби вказати на порушення статуту університету.

На нашу думку, основна проблема у тому, що університет не провів ті процедури, які він мав провести вчасно. Це не означає, що ми не збираємося нічого робити, радше, навпаки, коли студенти почнуть повертатися на кампуси, ми дізнаємося, що вони думають про це. Якщо буде дійсно невдоволення, якщо це питання буде студентів турбувати, ми організуємо якусь ініціативу. Якщо ні, то значить це нікому не потрібно.

— Якою є реакція ректорату та викладачів на поновлення Ірини Фаріон?

— Ми не знаємо… Торік, під час акції протесту, університет був дуже стриманий у висловлюваннях. Ми були дуже здивовані, що ректор видав наказ на звільнення. Хоча під час перемовин адміністрація університету навіть не натякала на це… Ймовірно, була якась частина процесу, можливо, з боку правоохоронних органів, про які ми не знаємо.

Утім, коли звільняли Ірину Фаріон ми хотіли, щоб все відбувалося згідно з законодавством. Аби відбулися усі процедури під час етичної комісії, аби суд зміг винести зважене рішення. Але ситуація склалася, як склалася…

«Не планував подавати касацію»

Ректор університету НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало каже:

— Я не знаю як відреагував університет. Ніхто мені про це нічого не говорив. Один журналіст намагався поспілкуватися з колективом кафедри, де працює Ірина Фаріон, яка у них реакція, то вони не хотіли говорити на цю тему…

Також ректор зауважив, що університет не планував подавати касацію.

«Це був звезений мотлох із матюкальними гаслами…»

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась також з професоркою кафедри української мови НУ «Львівська політехніка» Іриною Фаріон.

— Пані Ірино, як вас зустрів колектив?

— Прекрасно! — зауважила Ірина Фаріон у коментарі для «ВЗ». — Мені якось байдуже, хто і як реагує на законне рішення суду… Колектив кафедри української мови висловив свою думку на тему цього шабашу, яке організувало міністерство освіти і всілякі інші нікчеми, ще в листопаді 2023 року, на засіданні кафедри, ухваливши рішення про беззастережну підтримку Ірині Фаріон, то як вони могли мене зустріти зараз? Звісно, що радісно, тому що правда восторжествувала.

— Ви думали над тим, чи буде касація?

— Якби касація була, вона б не принесла для них жодного результату. А лише додаткову перемогу мені.

— Пані Ірино, чи спілкувалися ви зі студентами? Пам’ятаємо, що торік були протести проти вас…

— Студенти «Львівської політехніки» до тих мітингів не мають жодного стосунку. Це був звезений мотлох із матюкальними гаслами… Чи ви думаєте, що студенти Львівської політехніки настільки жахливі, щоби могли тримати у руках такі гасла? Не треба так погано думати про студентів Львівської політехніки… Там були студенти Українського католицького університету. І така собі студентка Анна-Марія Сенчишин з Дрогобича, з Українського католицького університету, від якоїсь дивної організації, що фінансується лівими фондами, вимагала відставки Ірини Фаріон. То нехай спрямує свою енергію ця студенточка, наприклад, на товариша Грицака, який викладає в Українському католицькому університеті. Чи на Зайцева, який каже, що Дмитро Донцов — фашист. Тобто це було виразне замовлення у стилі московського ІПСО. І на жаль, значна частина українського суспільства на це купилася. Очевидно, через слабкість свого світогляду…

— Я теж була на цьому мітингу. Звісно, що зі всіма не спілкувалася, але деякі представлялися студентами «Львівської політехніки»…

— Я хочу знати їхні прізвища… Нехай ці студенти прийдуть до мене на зустріч. Я хочу з ними поговорити.

Адвокат, який захищав Ірину Фаріон у суді, Дмитро Швець, зауважив:

— Позов був задоволений у зв’язку з тим, що не було аморального проступку, як такого. ЗМІ рясніють тезами, що Ірина Фаріон образила військовослужбовців… Але немає жодного підтвердження того, що вона когось образила… Оці всі заголовки у ЗМІ, які, можливо, і стали підставою для звільнення, нарізки у TikTok… За гонитвою за цікавим заголовком створюють умови, за яких люди не аналізують зміст самого інтерв'ю.

Ми переглядали все інтерв'ю, щоб нічого не було вирвано з контексту. З чим ми стикнулися. Ні роботодавець не досліджував відео, чи має місце аморальний проступок, ні комісія. Рішення суду вже є у вільному доступі, ви можете у цьому переконатися. Ніхто не з’ясовував, яке ж твердження стало мотивом для звільнення? Ні в наказі університету, ні в ЗМІ ви не побачите конкретного образливого висловлювання щодо військовослужбовців.

— Пане Дмитре, то як конкретно пані Ірина висловилась тоді про військових, що суспільство так гостро відреагувало? Якою була фраза?

— Не було ніякої фрази… Була підводка ведучої та гострий захист української мови. І все. У тому і вся суть. В інтерв'ю було звернення до всіх українців щодо дотримання Конституції.

— Тобто фрази про те, що військові, які не розмовляють українською, — не українці, в інтерв'ю немає?

— Немає. Там є таке висловлювання «я не можу їх назвати українцями…». Це так само, якщо поляк в Польщі буде говорити українською, інший поляк скаже, мовляв, я не можу назвати його українцем, або поляком, тому що він говорить українською… Це його особиста думка. У висловлюванні Ірини Фаріон не було ствердження. Це була її особиста думка, яку, власне, ніхто і не досліджував. І в якому контексті це говорилося: чи це було ствердження? Якщо у нас будуть звільняти з роботи за особисту думку, до того ж, враховуючи, що особиста думка стосується мови агресора, це, як мінімум, неправильно…

Схожі новини