Передплата 2024 ВЗ

«До книгарні приходять 60% інтровертів. Дехто не хоче навіть вітатися»

У Львові відкрили унікальну книгарню в англійському стилі, яка пристосована для людей, які закриті у собі

Фото авторки
Фото авторки

У Львові відкрили книгарню для інтровертів (це тип людей, які не надто люблять спілкування з іншими, зосереджені на своєму внутрішньому світі). Сюди можна прийти по товар і не озвучувати продавцю вголос, що саме хочете купити. Потрібно лише показати працівнику книгарні запис в блокноті гаджета, чи на папері і отримати книжку, чи інші речі. Крім книг, тут продають подарункові коробки, торбинки з полотна, закладки для книг.

Щось подібне для покупців-мовчунів працює в Києві. У столичній книгарні «Тиша» книжки видають за підпискою, як на Netflix. Книжки там можна орендувати й почитати в книгарні, або взяти з собою. Серед правил — потрібно прочитати за місяць і повернути назад у книгарню, або ж попередити про затримку.

Розмова - не на усі теми

Власниця львівської книгарні для інтровертів — пані Еліс. Жінка придумала собі такий псевдонім, не любить фотографуватися і з дитинства є інтровертом. На перший погляд, не скажеш. Уся наша розмова була відвертою, щирою. Еліс комунікабельна, багато жестикулює, сміється.

Моя співрозмовниця каже, що для неї є обмежене коло тем, на які вона буде спілкуватися з людьми. Найкраще підходять теми книг, книговидавництв. За освітою Еліс книгознавиця, чимало років працювала в мережі книгарень Львова, закуповувала для них книги за гуртовими цінами.

За оцінками експертів, інтроверти складають від 25% до 40% населення світу. На основі цього існує багато хибних уявлень про цей тип особистості, наприклад, що бути інтровертом — не означає бути соціально тривожним, або сором’язливим.

«Підійдіть до будь-якого інтроверта і заговоріть з ним на тему, яка йому цікава, — каже пані Еліс. — Усе — ви не побачите інтроверта!».

20 років книгознавиця мріяла відкрити свою книгарню, яка б була комфортною для інтровертів. Еліс каже, що на третьому році війни хотіла створити у Львові простір затишку, де можна забути про погані новини війни, зануритися в світ книг. При чому мовчки, не промовивши жодного слова до продавця.

«Моя книгарня не лише для інтровертів, — каже Еліс для „ВЗ“. — Сюди приходять також екстраверти. До нас приходять 60% інтровертів. Дехто не хоче навіть вітатися, або відповідати на моє „Добрий день“. Я завжди першою вітаюся з покупцями. Якщо він не відповість, не ображуся і не подумаю, що він не знає етикету».

«Отримаєте штраф, або помахають пальчиком»

Інтер'єр книгарні вражає - вінтажні меблі, ремонт в англійському стилі, насичені червоним кольором стіни. Так і хочеться закутатися пледом, випити англійського чаю та почитати щось цікаве в аристократичній атмосфері.

Еліс розповідає, що багато старовинних меблів привезла з-за кордону, зокрема Франції, Англії. Зібрала меблі майже з усього світу, аби книгарня була затишною, не схожою на інші книжкові простори міста.

Звертаю увагу на сучасне крісло, де є табличка, що сюди не можна присідати, бо можна отримати 500 гривень штрафу, або виженуть звідти мітлою… В кращому випадку — помахають пальчиком.

Пояснює, це її особисте крісло, на яке не можна сідати, принаймні не бажано. Щодо штрафу та інших покарань — це радше жартівливий тон. Але правила діють. Покупці намагалися покласти сумку на крісло, але коли бачили, чим це загрожує, вирішили не ризикувати.

Серед цікавинок книгарні - фісгармонія, на якій іноді любить пограти Еліс. Звичайно, якщо хтось з покупців про це попросить. Цей музичний інструмент часто ставили у костелах, якщо не могли дозволити собі великий орган. У книгарні для інтровертів музичний інструмент додає вишуканості. За стійкою продавця — дві старовинні корони на червоних подушках.

Схожі новини