Передплата 2024 ВЗ

Невже думали, що Румунія — як Молдова?

Одна з причин ганебної поразки збірної України на старті футбольного Євро-2024 — банальна недооцінка суперника

Щойно у ворота збірної України влетів третій гол... Фото football.ua
Щойно у ворота збірної України влетів третій гол... Фото football.ua

Такий провал «синьо-жовтих» на старті групового етапу футбольного Євро-2024 не міг приснитися українським уболівальникам навіть у найстрашнішому сні… Проблеми, гадалося, можуть виникнути у підопічних Сергія Реброва у другому й третьому матчах у групі, проти Словаччини й Бельгії. А зі «слабкою» Румунією наші мали би розбиратися… Але сталося інакше. Румунам «синьо-жовті» програли в одні ворота, причому рахунок (0:3) міг бути й більшим. У наші ворота залетіло не все, що могло залетіти…

Хто винен? У футбольних колах часто кажуть: виграє команда, а програє тренер. За всієї моєї сим­патії до Сергія Реброва мушу визнати, що матч Румунія — Україна цим висловом ілюструвати можна. Як на мене, саме по­милки Реброва у визначенні стартового складу заклали фундамент цієї поразки.

Голкіпер Лунін — дивний вибір. У трьох контрольних матчах збірної України на­передодні Євро грали три різні воротарі, і найкраще проявив себе Трубін, якому не змогли забити самі німці. З поляка­ми грав Бущан (і добряче «наварив» на «стандартах»), а з молдованами грав Лу­нін. Точніше, стояв у воротах, бо за всю гру парирував аж один удар, і то несклад­ний… Чому ж Ребров віддав перевагу Лу­ніну? Схоже, на нашого «коуча» вплинула магія мадридського «Реала», за який ви­ступає цей голкіпер. Мовляв, як у такому клубі дає собі раду, то й у збірній покаже клас… Але це так не працює.

У «Реалі» Лунін грає за спинами обо­ронців світового класу, справжніх зірок. Із такою лінією захисту будь-який воро­тар почуватиметься впевнено… А у збір­ній України у центрі захисту вийшов пе­реляканий Матвієнко, кращі часи якого вже позаду. От разом і «привезли» пер­ший гол… Як на мене, проти словаків і бельгійців Луніна ставити не варто. До рівня голкіпера національної збірної ще не доріс.

А той самий Матвієнко? Уже давно не «тягне», регулярно «привозить» у «Шах­тарі», навіть в УПЛ. У парі із Забарним непогано виходить у Сватка, а Матвієн­ка, якщо вже такий цінний кадр, що без нього нікуди, можна було поставити на лівий фланг оборони, замість травмова­ного Миколенка. Там від Матвієнка було би менше шкоди, ніж у центрі захисту… Тоді б Зінченко міг зіграти у півзахисті за­мість «ніякого» зараз Шапаренка. А Сте­паненко? У плей-оф на позиції опорни­ка прекрасно грав молодий Бражко, але на Євро Ребров йому чомусь не довіряє. Степаненка можна було приберегти для Бельгії, з якою треба буде здебільшо­го руйнувати, а з Румунією у старті мав би вийти Бражко… Але Ребров вирішив інакше.

Перед матчем у таборі збірної ба­гато говорили, що недооцінювати Румунію у жодному разі не можна. Але, здається, певна недооцінка все-таки була. Наші футболісти вийшли на поле, навіть не припускаючи, що, можли­во, їм доведеться відігруватися. А коли румуни забили перший гол, перелашту­ватися «синьо-жовті» вже не змогли…

Загалом, гра у збірної України не йшла, м’яч у ногах зовсім не тримався. Востаннє щось таке було на Євро-2020, у матчі групового етапу проти збірної Австрії. На старті з Нідерландами грали непогано, а у третьому матчі в групі по­трапили у функціональну яму. Закордон­ний тренерський штаб Андрія Шевченка тоді так і не пояснив уболівальникам, що саме сталося… Можна припустити, що в ту «яму» футболістів збірної України за­гнали прорахунки у підготовці, зокрема фізичній, напередодні Євро. Футболістів просто «перевантажили»…

Схоже, роботи над помилками у збір­ній не зробили. Головний тренер уже ін­ший, а на Євро гравці знову «мертві»… Можливо, підготовку було спланова­но так, аби наші почали «літати» у дру­гому й третьому матчах у групі? Мовляв, румунів якось і так, на малих обертах, пройдемо, а зі словаками й бельгійця­ми продемонструємо високі швидко­сті… Це ще раз підтверджує: недооцін­ка Румунії у тренерському штабі України була.

Звісно, Румунія грала проти України дуже добре, а ще супернику щастило… Гадаю, спрацював також чинник Мірчі Луческу. Колишній наставник донецько­го «Шахтаря» й київського «Динамо» пре­красно знає український футбол, знає сильні й слабкі сторони усіх гравців на­шої збірної. Не сумніваюся, що Луческу консультував головного тренера румунів Едварда Йорденеску, і той до порад до­свідченого Мірчі прислухався.

Румунія зіграла саме так, як мала зі­грати: позбавила Україну вільного про­стору й змусила атакувати позицій­но, чого «синьо-жовті», не секрет, дуже не люблять (та й не вміють). Ключовим гравцем українського захисту Луческу називав Забарного. І саме цього нашого оборонця жорстко атакував румунський гравець на початку матчу… Мені здало­ся, що у тому епізоді був явний фол (ру­мун з усієї дурі заїхав Забарному в колі­но, була загроза серйозної травми), за який можна було показати навіть не жов­ту, а червону картку! Але арбітр чомусь румуна навіть не попередив… Утім, за­гальної картини матчу цей епізод аж ніяк не змінює: Румунія була сильнішою і пе­ремогла заслужено.

Що робити? У принципі, катастро­фи не сталося. Попереду два мат­чі, у яких усе можна виправити. Щоправда, програвати вже не можна…

У першому турі у Групі Е Словаччина перемогла Бельгію (1:0), чим довела, що з цією збірною треба рахуватися. Легко нам зі словаками точно не буде. Маючи у кишені три очки, суперники можуть собі дозволити зіграти від оборони, розрахо­вуючи на нічию, яка буде для них цілком прийнятним результатом. А от «синьо-жовтим» відступати вже нікуди — Словач­чину мусимо перемагати. Бо з Бельгією в останньому турі здобути три очки буде надзвичайно складно. У матчі зі словака­ми у зіркового форварда бельгійців Лу­каку «збився приціл», а два голи, які він усе-таки забив, скасував VAR… Не ду­маю, що це повториться.

Так чи інакше, здобути у двох матчах, проти словаків і бельгійців, чотири очки (для виходу з групи до 1/8 фіналу цього мало би вистачити) збірна України тео­ретично здатна. Але практика, як ми по­бачили у першому турі, часто з теорією розходиться…

Футбол. Євро-2024

Груповий етап

Група Е

Румунія — УКРАЇНА 3:0

Бельгія — Словаччина 0:1

І В Н П М О

1. Румунія 1 1 0 0 3−0 3

2. Словаччина 1 1 0 0 1−0 3

3. Бельгія 1 0 0 1 0−1 0

4. УКРАЇНА 1 0 0 1 0−3 0

21 червня

Словаччина — УКРАЇНА (16.00)

22 червня

Бельгія — Румунія (22.00)

26 червня

Словаччина — Румунія (19.00)

УКРАЇНА — Бельгія (19.00)

Схожі новини