Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«То була не пилова буря, а лишень запилення…»

Під час цього природного явища треба бути уважними і водіям, і тим хто потерпає від недуг дихальних органів

Такий вигляд мав 1 квітня Київ під час запилення атмосфери. Фото Антона ЮХИМЕНКА
Такий вигляд мав 1 квітня Київ під час запилення атмосфери. Фото Антона ЮХИМЕНКА

На початку тижня багато українців налякалися вибриків небесної канцелярії: першоквітневе небо замість голубого виглядало жовтим. Було тяжкувато дихати, декому дошкуляли приступи алергії. Мої знайомі казали, що у них ні з того ні зі сього сльозилися очі, душив кашель. Пов’язували це з імовірним автомобільним смогом — на початку робочого тижня потік машин на дорогах зростає, а відтак стає більше і шкідливих викидів. Однак причина атмосферних змін була іншою. Вона пов’язана із великою концентрацією у повітрі… африканського піску. То невже нас почали атакувати піщані бурі? Більше про це — у розмові з відомим київським синоптиком Наталкою Діденко.

— Зараз спостерігається таке явище, як перенесення пилових частинок із північної частини найбільшої у світі пустелі, Сахари, — каже пані Наталка. — Це не піщана буря, а її відголоски з північної Африки. У зв’язку з тим, що до нас із південного заходу прийшла повітряна маса, пилові часточки у ній піднялися дуже високо і досягли багатьох європейських країн, у тому числі — України. Через це й спостерігається таке незвичне явище у нашому небі. Потрібно бути більш уважними до свого здоров’я людям із недугами дихальних органів. Помешкання провітрювати треба обережно, за ситуацією. Я відклала б на день-два миття вікон, яке наші господині люблять робити ранньою весною.

— Чим небезпечне таке запилення для транспорту, для посівів, для стану ґрунтів?

— У зв’язку з погіршенням видимості особливі рекомендації для автомобілістів — обов’язково вмикайте фари! А от для посівів не думаю, що може бути суттєва небезпека, бо цей вплив не хімічний, а природного походження. У нас часто і дорожню куряву вітер переносить на поля, але це не призводить до тяжких наслідків.

— Чи були у нас пилові бурі раніше?

— Наголошую: у цьому випадку це не пилова буря. Хоча вони у нас спостерігаються щороку у південній частині України та на сході, буває, що доходять і до центру, півночі та заходу. Пилова буря — це коли кілька днів тримається сильна спека, підсушується верхній шар ґрунту, і за умови сильного вітру він переноситься. Зараз йдеться лише про запилення атмосфери через переміщення пилових часточок із Африки.

— Ми глянули на карту: від Львова до столиці Єгипту, Каїра, який входить у зону Сахари, майже чотири тисячі кілометрів. Природа має силу так далеко нести пісок?

— Так. Це ж навіть не пісок, а пил. Він дуже легкий, тому вітер може переносити його на велику відстань.

Схожі новини