Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кожен військовий для нас — Герой

Медичний центр NOVO презентував результати програми «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області»

Керівник проєкту “Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області” Віталій Харечко та Директор Медичного центру NOVO Тарас Лисак під час презентації.
Керівник проєкту “Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області” Віталій Харечко та Директор Медичного центру NOVO Тарас Лисак під час презентації.

Пішов третій рік широкомасштабної війни України з російським агресором. У цей важкий час усі сили віддаємо на підтримку наших захисників — мужніх воїнів, які боронять Україну на фронті. Найперше, чому приділяємо особливу увагу в тилу, — це лікування та реабілітація учасників бойових дій, ветеранів війни. А також внутрішньо переміщених осіб та родин військових, що втратили зв’язок із своїми захисниками, котрих вважають зниклими безвісти за особливих обставин.

І тут головне — надання високотехнологічної медичної допомоги. Адже це в кінцевому підсумку — підвищення обороноздатності нашої армії. Зараз усі установи медичної галузі сконсолідувались та працюють у синергії й взаємопідтримці задля досягнення максимально ефективного результату у допомозі усім, хто її потребує. У цій роботі одне з чільних місць посідає Установа благодійного фонду «Центр медичних інновацій» (Медичний центр NOVO). Від 1 липня 2023 року і до 22 лютого цього року Медичний центр NOVO реалізовував програму «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області», що отримала назву NOVO_helpforpeople, у рамках проєкту «Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та міжнародного розвитку Великої Британії, Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.

Про особливості реалізації проєкту йшлося під час презентації його результатів. Цей масштабний захід відбувся за участі менеджерів проєкту, запрошених представників Посольства Великої Британії, державної влади, громадських організацій, учасників бойових дій і внутрішньо переміщених осіб, котрі безпосередньо отримували медичні послуги за програмою NOVO_helpforpeople. Реалізували проєкт завдяки ґранту у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії.

Як розповів під час презентації керівник проєкту «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області» Віталій Харечко, за період дії ґранту було надано понад 1800 безкоштовних обстежень МРТ, КТ, УЗ-діагностики та ендоскопічних досліджень учасникам бойових дій і ветеранам війни, більше 280 пацієнтам військових госпіталів за скеруваннями головних лікарів, 125 внутрішньо переміщеним особам до 18-и років та майже 70 членам родин військових, зниклих безвісти за особливих обставин. Пацієнти отримували результати обстежень європейського зразка, здійснених на високотехнологічному діагностичному обладнанні з максимальною безпекою та зручністю. У цьому переконались представники та експерти ґрантодавців під час візиту з моніторинговою місією до Медичного центру NOVO у листопаді 2023 року.

Проєкт складався з двох частин: надання безпосередньо медичних та діагностичних послуг, а також — дослідження і виявлення потреб й проблем, з якими стикаються військовослужбовці під час отримання медичних послуг, а після цього — вироблення пропозицій для вирішення цих проблем.

Директор Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» (Медичний центр NOVO) Тарас Лисак розповів, що ця «неприбуткова медична установа працює на ринку вже десять років, прагне забезпечити найвищу якість діагностичних послуг усім віковим категоріям пацієнтів завдяки інноваційним технологіям та компетентності своїх фахівців. Бенефіціарами нинішньої програми були не просто учасники бойових дій та ветерани війни, а й ті воїни, котрі не мали посвідчень учасника бойових дій, а лише довідку, що перебували у зоні бойових дій, або отримали поранення. «Знаємо, що дещо бюрократична державна система не одразу давала нашим хлопцям і дівчатам відповідні посвідчення, які згідно із законодавством давали їм певні пільги для державних, комунальних і приватних установ, — наголосив Тарас Лисак. — Тому ми зрозуміли, що треба бути гнучкими. У нас був випадок: чоловік приїхав з фронту, з Бахмута, на десять днів відпустки, але не мав посвідчення. Ми прийняли рішення обстежити його без посвідчення. Кожен військовий для нас — Герой, і ми працюємо для того, щоб максимально допомогти кожному отримати необхідну медичну допомогу. Адже розуміємо, наскільки важливою є їхня місія у досягнення миру в Україні. До нас звертається багато жінок — учасниць бойових дій, і для нас велика честь допомагати їм, розуміючи, наскільки вагомою є їхня самопожертва заради великої мети».

Директор медцентру розповів, що у перші дні повномасштабного вторгнення NOVO підписав Меморандуми з Військово-медичним клінічним центром Західного регіону, госпіталем Прикордонних сил і з госпіталем Міністерства внутрішніх справ. Відтак у NOVO змогли безкоштовно обстежуватися пацієнти цих військових госпіталів. Така співпраця допомогла у тих величезних ургентних навантаженнях, коли велика кількість поранених прибувала з фронту.

На початку війни до Львова евакуаційними потягами почав прибувати величезний потік біженців зі Сходу України. На презентації були присутні Надія Павлова та Оксана Михальова, котрі в ці дні також із дітьми приїхали до Львова. Вони розповіли, як, не маючи рідної домівки, у чужому місті знайшли себе за підтримки Медичного центру NOVO. Завдяки операції «Паляниця» за сприяння американських партнерів медичний центр запровадив програму допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Діти до 18 років обстежувалися безкоштовно, а дорослі мали знижку -50%.

NOVO давно співпрацює з КЗ Львівської обласної ради «Будинок воїна», тому у медцентрі вирішили, що своїми силами зможуть надавати допомогу і родинам військових, котрі зникли безвісти за особливих обставин. Адже ці матері, жінки, діти постійно перебувають у стресовому стані, через що страждають на велику кількість хвороб.

«У ґрантовій заявці ми запланували провести 1600 безкоштовних обстежень — це МРТ, КТ, УЗД і ендоскопія. Проте нам вдалося надати 2250 обстежень. Але паралельно ми не зупиняли і свою програму, яку розпочали на початку війни, —  сказав Тарас Лисак. — Також ці чотири категорії наших пацієнтів безкоштовно отримували функціональну діагностику і консультації лікарів. Будемо й надалі надавати безкоштовно послуги таким категоріям наших пацієнтів, не зважаючи на те, чи отримаємо якісь донорські ґранти. Загалом благодійна складова є у нашій діяльності головною: за весь час нашого перебування у Львові ми здійснили 7335 обстежень безкоштовно, 2942 — пільгово».

За словами Президента «Асоціації благодійників України», Голови Наглядової ради Медичного центру NOVO Олександра Максимчука, "завдяки британському ґранту нам вдалось провести масштабну адвокаційну кампанію, а також ініціювати загальнонаціональну програму «Клініка ветерана», що має на меті об'єднати медичні та соціальні структури у допомозі військовим і їхнім родинам. Важливим є питання інклюзії, залучення стейкхолдерів, співпраця з експертами, адже це невід'ємна складова тривалого процесу створення надзвичайно потужної екосистеми — Синергії Добра. Ми мали змогу оцінити виклики та нашу спроможність їм протистояти і плануємо розширювати свою діяльність та втілювати амбітні ідеї у розвитку системи благодійності в Україні".

Олександр Максимчук також розповів, які правки та доопрацювання потрібно внести у вже в зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти, що стосуються надання професійної медичної допомоги соціально вразливим категоріям населення. Адже закон про «Соціальний правовий захист військових та їх сімей» і закон «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» були прийняті ще в 1990-х й нині потребують негайних правок. «Тут не врахована участь приватного медичного сектору в наданні допомоги соціально вразливим групам населення, — сказав Олександр Максимчук. — Адже ці заклади так само мають ліцензії НСЗУ і можуть розширити надання медпослуг».

«Я демобілізувався з армії три місяці тому, - розповів „ВЗ“ ветеран 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади „Едельвейс“ Микола Белешко. — Лікувався у Львові, Трускавці, як і багато наших військових. Звернувся до Медичного центру NOVO, де якраз на той час діяла програма безкоштовного обстеження військовослужбовців. Там я проходив ендоскопію, бо мав проблеми зі шлунком. А також проходив КТ й отримав консультації високопрофесійних лікарів. Це все мені дуже допомогло. Якщо порівнювати медичні заклади, то перед тим я був у своїй державній поліклініці - там досить непогано, ставлення хороше. Зробив рентген, здав аналізи. Зараз у нас державна медицина також має багато можливостей. Тільки треба їх більше і краще використовувати. Потрібно більше працювати з людьми. Але якщо брати Медичний центр NOVO, то, звісно, він набагато вище за багатьма параметрами, ніж державний медичний заклад».

Цей проєкт реалізовано Установою благодійного фонду «Центр медичних інновацій» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні» у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії Foreign, Commonwealth & Development Office. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.