Передплата 2024 «Добра кухня»

Вартість проїзду з 11 грудня: оплата «Леокартою» — 13 гривень, банківською картою — 15, готівкою водію — 20

Нові тарифи у міському громадському транспорті затверджено

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Ратуші відбулися громадські обговорення щодо запровадження з 11 грудня електронної оплати проїзду в громадському транспорті. У ході цих обговорень тарифи на проїзд у львівському громадському транспорті затверджено. Із понеділка, 11 грудня, разовий квиток, придбаний за готівку у водія автобуса, трамвая чи тролейбуса, коштуватиме 20 гривень. Оплата банківською карткою — 15 гривень, а «Леокартою» — 13.

Керівник департаменту міської мобільнос­ті та вуличної інфраструктури Львівської місь­кої ради Олег Забарило назвав кілька переваг електронної оплати проїзду: зникнення конфлік­тів між водіями й пільговиками, вільний продаж транспортних карток «Леокарт» (у чому тут пе­ревага, загадка. — Авт.), прозорий облік каси в маршрутках, детінізація зарплат водіїв… Щодо зарплат водіїв приватних маршруток, то Забари­ло повідомив, що вони суттєво не зростуть, а про­сто вийдуть з «тіні». Мовляв, якщо раніше частину зарплати водії отримували в конвертах, то тепер буде можливість платити водіям офіційно.

Як бачимо, якщо платити «Леокартою», то в авто­бусах і маршрутках буде навіть трохи дешевше, ніж зараз, — 13 гривень замість 15. Але, на жаль, підви­щується тариф на проїзд в електротранспорті.

«Якщо купувати квиток у водія, то проїзд в елек­тротранспорті дорожчає вдвічі, — визнав Олег За­барило. — Востаннє тариф на проїзд у трамваях та тролейбусах переглядався 2021 року. Вдвічі зросла вартість електрики для „Львівелектротрансу“. Також зросли витрати на оплату праці (на 20%). Необхідно підвищувати зарплату, бо є гострий дефіцит водіїв електротранспорту. Інші складові тарифу теж зрос­ли вдвічі, зокрема вартість рейок, підшипників».

Депутат міської ради Ігор Зінкевич запитав, яка зараз реальна ціна проїзду, і чи не буде підви­щення тарифів у другому півріччі 2024 року. Олег Забарило пояснив, що економічно обґрунтований тариф у маршрутках (залежить від перевізника) — 20−26 гривень. Чиновник не виключив, що в май­бутньому тарифи на проїзд можуть зрости.

А тим часом…

Із введенням електронної форми оплати у са­лонах громадського транспорту працюватимуть контролери. Штраф за проїзд без квитка або без валідації картки — 300 грн. Львівська мерія наби­рає на роботу людей, які полюватимуть на «зай­ців». Кваліфікаційні вимоги такі: середня, середня спеціальна чи вища освіта, охайність, пунктуаль­ність. Досвід роботи не обов’язковий. За роботу контролерам пропонують зарплату від 20 тисяч гривень на місяць і повний соцпакет.

Схожі новини