Передплата 2024 «Добрий господар»

«Забираємо виручку у водіїв і даємо їм офіційну, прозору зарплату»

У львівській Ратуші пояснили, як компенсують перевізникам за проїзд при е-квитку та користь реформи

Фото ВЗ
Фото ВЗ

Із запровадженням у Львові електронного квитка (з 11 грудня цього року), перевізники громадського транспорту отримають із міського бюджету компенсацію за пільговиків за зміненою схемою. Сьогодні компенсація залежить від коефіцієнтів виручки в транспорті (експерти вважають це не надто прозорим механізмом). З грудня за кожну поїздку пільговика буде нарахована компенсація. Сума буде визначена за валідацією електронних карток пільговиків.

Про це повідомив для «ВЗ» директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Станом на 8 листопада пільговим категоріям пасажирів видано 200 тисяч карток для проїзду в транспорті.

Чиновник повідомив, що з грудня водії матимуть стимул зупинятися на зупинках і брати в салон пільговика. Бо за кожного пільгового пасажира отримають кошти, а отже зарплату для себе. Раніше водії іноді ігнорували тих, хто їздить за посвідченням…

Цього року з міського бюджету на компенсацію за перевезення пільговиків автоперевізникам було виділено 207 мільйонів гривень. А для електротранспорту — 300 мільйонів. Ці суми розподілені на цілий рік.

«З наступного року будемо виплачувати за фактом кожної поїздки пільговика, — відзначив Олег Забарило. — Це дасть можливість, зекономити кошти міського бюджету і повністю облікувати кошти, щоб мати розуміння, яким чином пасажири пересуваються, в тому числі пільговики».

«Це серйозна реформа»

«Сьогодні виручка від продажу квитків в автобусах є необлікованою, водії мають змогу залишати собі частину виручки, — наголошує чиновник. — Із запровадженням е-квитка ми облікуємо виручку, а це дасть змогу підприємствам отримати чіткі доходи і витрачати їх цільово, зокрема на зарплату водіїв. Забираємо виручку у водія. Але натомість даємо йому прозору, офіційну зарплату. Це серйозна реформа».

Про боротьбу із «зайцями»

З середини грудня в усіх видах громадського транспорту Львова запровадять службу контролю. Шукатимуть в салонах пасажирів, які не оплатили за проїзд та штрафуватимуть. Контролери скануватимуть картки, перевірятимуть паперові квитки…

Сума штрафів ще не визначена, але зазвичай це десятикратний розмір від разового проїзного квитка. Якщо разовий квиток затвердять у сумі 25 гривень, то штраф становитиме 250 грн.

Серед правил — пільгові категорії пасажирів повинні мати спеціальну картку «ЛеоКарт», валідацію картки, а також документ про пільгу.

Схожі новини