Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із 11 грудня проїзд у маршрутках знову подорожчає

Зате обіцяють запровадити е-квиток…

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Із 11 грудня у Львові нарешті запровадять електронну систему оплати за проїзд. Це буде одним з етапів так званого е-квитка (повноцінно система ще не працюватиме). Тарифи на проїзд в автобусах і електротранспорті стануть однаковими, водночас вартість проїзду зросте.

Нововведення — якщо за проїзд у громадському транспорті платити через валідатор (електронною карткою «Леокарт»), то це буде коштувати 13 гривень. Якщо купувати разовий квиток у водія — 25 гривень… Такі ціни озвучують у розмові з пасажирами водії громадського транспорту.

Натомість у Ратуші про нові тарифи мовчать. У розмові з журналістом «ВЗ» директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило не уточнив суму за разовий квиток за проїзд, мовляв, фінальна цифра ще на узгодженні посадовців мерії, днями виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалить тарифне рішення.

«Від середини грудня в усіх видах громадського транспорту, окрім приміських маршруток, що їздять через Львів, можна буде заплатити за проїзд банківськими картками, або з використанням сервісів Apple Pay з телефону, — директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило. — Також буде можливість заплатити готівкою і отримати квиток у водія. Тарифи будуть диференційовані залежно від способу оплати. Плануємо зробити так, аби найдешевше було розраховуватися карткою „Леокарт“. Трохи дорожчою буде оплата за проїзд при використанні банківської картки — 15 гривень».

За словами чиновника, у середини листопада у продаж надійдуть електронні картки «Леокарт», які будуть коштувати 60 гривень. Ці картки можна буде поповнювати (як рахунок мобільного телефону), і їздити з ними в усіх видах транспорту — знімати кошти через валідатор.

А от місячних і річних абонементів на проїзд у місті чомусь не буде… Хоча це дуже зручно, тож це перше, про що мала би подбати міська влада, якби справді хотіла позбутися готівки у громадському транспорті. Цікаво буде подивитися, як пасажири користуватимуться «Леокартами» й валідаторами у вщерть забитих маршрутках… Чи за звичкою, оскільки до валідаторів буде не пробитися, передаватимуть гроші водію? Який, як і зараз, «забуватиме» передати квиток?..

Із запровадженням е-квитка у громадському транспорті працюватиме служба контролю, яка полюватиме на «зайців». Скануватимуть картки, перевірятимуть паперові квитки… Розмір штрафу не розголошують.

Схожі новини