Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хмельничани розділяють чужу біду. ВПО прийняли, як рідних»

Про проблеми на новому місці та ментальність хмельничан журналістка «ВЗ» поспілкувалася з переселенцями зі сходу України та комендантом гуртожитку в Зіньківцях

Гуртожиток постав в приміщенні колишнього профтехучилища. Фото авторки
Гуртожиток постав в приміщенні колишнього профтехучилища. Фото авторки

Зіньківці — невеличке село на 800 мешканців у передмісті Кам’янець-Подільського, яке входить до складу Кам’янець-Подільської міської територіальної громади (на правому березі річки Смотрич). Село розташоване у межах національного природного парку «Подільські Товтри».

Торік кількість жителів села збільшилася на чверть. Зіньківці прийняли кількасот вимушених переселенців з регіонів України, які уже понад рік окупували рашисти.

У селі за 25 мільйонів гривень грантових коштів облаштували затишний гуртожиток для ВПО з домашньою атмосферою. Тут можна мешкати навіть з домашніми улюбленцями.

Перевага цього гуртожитку — секції по дві-три кімнати

Житло для ВПО постало у чотириповерховому приміщенні колишнього гуртожитку профтехучилища. Там зробили ремонт кімнат, волонтери та благодійники привезли меблі. А ось фасад гуртожитку наразі радянський. Його ремонт — далека перспектива… Адже головне завдання — облаштувати кімнати, аби якнайшвидше поселити туди сім'ї ВПО.

Головна перевага цього гуртожитку — секції по дві-три кімнати з одним санвузлом. Це майже як повноцінна квартира. Така система хороша для сімейного розселення. Одна багатодітна сім‘я має окреме житло, окрім кухні. Вона в гуртожитку для ВПО спільна.

У гуртожитку Зіньківців мешкають переселенці переважно з Донеччини — Торецька, Бахмуту, Волновахи, Костянтинівки та сіл Покровського району.

… Нашу журналістську групу зустрічає комендантка гуртожитку для ВПО Олена Лаута. Жінка поважного віку вразила смаком у стилі та вишуканістю. Одягнена у вишиту сукню в кольорах національного прапора: на синьому полотні вишиті жовті квіти. Каже, особисто розробила дизайн плаття в етностилі. Пані Олена 25 років працювала на державній службі - у відділенні Пенсійного фонду Кам’янця-Подільського.

Комендантка гуртожитку Олена Лаута розповідає «ВЗ» про умови для ВПО та плани щодо ремонту кімнат.
Комендантка гуртожитку Олена Лаута розповідає «ВЗ» про умови для ВПО та плани щодо ремонту кімнат.

Пані Олена — місцева, але у мові часто вживає русизми. Вочевидь далося взнаки спілкування з переселенцями. За рік тут різне траплялося: бійки, конфлікти, непорозуміння… Вона докладає чимало зусиль, аби у гуртожитку була дисципліна, а мешканці почувалися як єдина родина. Бо їх об'єднало горе — ворог з рф вкрав у них дім, але не вкрав бажання жити і працювати в Україні.

ВПО платять за деякі види комунальних послуг

«Ще кілька років тому тут був гуртожиток училища, де навчалися студенти деяких робочих спеціальностей. З весни минулого року в нашому гуртожитку — переселенці. Людей спочатку поселяли волонтери. Зараз у гуртожитку для ВПО мешкають 180 осіб, — продовжує розмову Олена Лаута. — Серед них — 49 дітей, в тому числі шість немовлят. Є кілька багатодітних родин, у яких по п’ять-шість дітей. Основна категорія мешканців гуртожитку — жінки і пенсіонери. Є люди працездатного віку та з інвалідністю. Більшість з них хотіли би працевлаштуватися, але знайти роботу непросто. Волонтери провозять людям продукти харчування. Сільська рада допомагає одягом і взуттям, якими з переселенцями діляться місцеві жителі. Речі хоч і вживані, але у хорошому стані».

Кімнати у гуртожитку просторі, доглянуті, зі свіжим ремонтом… Шафи незвичні - у формі відкритих полиць. Проживання не є цілком безкоштовним. Якщо в інших областях України за комунальні в гуртожитках не платять жодної копійки, то у Зінківцях пільг немає. ВПО платять за деякі види комунальних послуг — воду, світло. Для деяких родин місячні платіжки за комунальні сягають півтори тисячі гривень.

«Задоволена умовами проживання, — розповідає „ВЗ“ жінка літного віку Ольга з Бахмуту, яка ходила по коридору гуртожитку з палицею. — Я неповносправна. Спершу з сім‘єю жила в дитячому садочку. Там умови не найкращі, а тут маємо окремий секційний блок. Наш будинок у Бахмуті поки що цілий. Та повертатися додому не можна, місто постійно під обстрілами».

Літня жінка каже, що хмельничани — гостинні, справжні друзі, які розуміють і розділяють чужу біду. ВПО в Зіньківцях прийняли, як рідних. Інші мої співрозмовники родом з Донеччини кивнули головою на знак згоди. Місцеві приносили для ВПО речі, які ті потребували, підтримували добрим словом, заспокоювали… Рани війни багато хто з жильців ще досі лікує.

Мешканці гуртожитку в один голос кажуть, що селу не вистачає автобуса, аби доїжджав до їхнього гуртожитку.

«Просимо місцеву владу допомогти, — каже пані Ольга. — Нам потрібен автобус, аби діти могли добратися до школи, а дорослі - на ринок. Село не має транспортного сполучення з Кам’янцем-Подільським».

Міський голова Кам’янець-Подільського Михайло Посітко повідомив, що в гуртожитку для ВПО планують облаштувати амбулаторію сімейної медицини та продуктовий магазин.

«Гуртожиток для ВПО — надзвичайно важлива справа не лише для тих, хто втратив домівки через війну, але для нашої громади, — наголосив мер. — З реалізацією проєкту хочемо вирішити багато інфраструктурних проблем. Уже розроблена документація на ремонт частини дороги у селі, будемо виділяти на це гроші з бюджету».

Схожі новини