Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Десять хвилин постояли і розійшлися…»

Саботаж триває: через відсутність кворуму вчергове не відбулося засідання Львівської обласної територіально-виборчої комісії

Засідання комісії 18 травня: члени голосують, але "КПД" дорівнює нулю. Фото Назарія Островського.
Засідання комісії 18 травня: члени голосують, але "КПД" дорівнює нулю. Фото Назарія Островського.

У вівторок, 8 серпня, вчергове не відбулося засідання Львівської обласної територіально-виборчої комісії. Причина знову та сама: відсутність кворуму. Прийшло лише вісім із вісімнадцяти членів комісії. Про це «ВЗ» розповів координатор громадянської мережі «Опора» у Львівській області Тарас Радь. «Зайшли в кабінет, порахували, що їх вісім. У цей час, за 10 хвилин до 18-ї, була оголошена повітряна тривога. Десять хвилин постояли і розійшлися…»

Таким чином скандальна ситуація у Львівській обласній ТВК, яку у політичних колах прямо називають саботажем, триває вже дванадцятий місяць. Весь цей час ТВК хронічно не збиралася, здебільшого через відсутність кворуму. Члени комісії, які не ходили на засідання, повідомляли про різні «поважні причини»… А ті нечисленні засідання, які все ж таки збирали кворум, фактично були імітацією діяльності й не виносили суттєвих рішень. Політичні експерти наголошують, що когось, хто претендує на головування у Львівській обласній раді після несподіваної відставки Ірини Гримак (6 квітня), не влаштовує, що під час фракціям «ЄС» і УГП додасться голосів…

Попереднє засідання ТВК 31 липня також не відбулося через відсутність кворуму. Станом на зараз ТВК має формально затвердити проходження у Львівську обласну раду шести вже обраних народом депутатів від різних політичних партій. А саме:

  • Ярослав Гасяк («Європейська Солідарність») і Назарій Островський (УГП) потребують прийняття кінцевого рішення по реєстрації їх депутатами.
  • Микола Біляк, Олег Іваш та Микола Фрей (усі троє по списку «ЄС») в черговий раз очікують на рішення про визнання їх обраними депутатами.
  • Вперше має розглядатися рішення про визнання обраним депутатом Мирослава Карпінського (за списком «Голосу»), який має замістити Іванну Герус після нещодавно проголосованого ЛОР рішення про складання нею депутатських повноважень на підставі особистої заяви.

Тарас Радь роз’яснив «ВЗ» нюанси цього політичного «марафону бездіяльності» довжиною в рік.

Як має вирішитися ситуація згідно із законом? І як все буде в реалі?

Згідно із законодавством, цей склад ТВК через бездіяльність мав бути розпущений. Є така норма в законі про одноразове грубе порушення. Львівська обласна ТВК неналежно виконує свої обов’язки. Фактично це називається саботажем, а в законодавстві є слово «бездіяльність». Це класична бездіяльність, коли представницький орган, сформований Центральною виборчою комісією, неналежно виконує свої обов’язки тривалий період часу. На цій підставі ЦВК, як комісія вищого рівня, яка створила Львівську обласну ТВК, мала би розпустити цей склад і сформувати новий склад. Це мало бути зроблено ще до кінця 2022 року (!). Бо всі ці перипетії (комісія перестала збиратися. — Авт.) почалися десь у липні 2022 року. І вже до листопада-грудня 2022 року комісія мала бути розпущена і сформований новий склад.

Що маємо по факту?

Комісія вже 12-й місяць імітує роботу і, очевидно, буде продовжувати її імітувати, якщо не буде політичної волі ЦВК вплинути на дії ТВК. Незрозуміло, коли це станеться. Тому що це частина політичних процесів. На них впливають люди, які можуть впливати. Якби була зацікавленість розрубати цей Гордіїв вузол, його би вже зрушили з місця. Але виглядає на те, що все поки що стоїть на місці. Важко сказати, коли це закінчиться. Треба зрозуміти, що там є депутати від різних політичних сил і це не означає, що до всіх однакове ставлення. Там є представники «Європейської солідарності», УГП, «Голосу» і шанси кожного з них все-таки різняться. Тобто якщо два депутати вже за крок від депутатства, а їх все одно «стримують на повідку», то частина депутатів взагалі за цей рік не зрушилася ні на міліметр. Очевидно, що до них є позиція: їх треба блокувати. Не виключаю, що в якийсь момент один-два «підвішених» депутати все-таки отримають свій мандат. Але коли це буде? Через пів року, два місяці? Це питання кулуарної політики.

Хто зацікавлений у гальмуванні цього процесу?

Звичайно, з першого погляду складається враження, що це суто протистояння політичних партій «Слуга народу» і «Європейська Солідарність». Але за фактом це набагато складніший процес, де існує багато рівнів протистояння — не лише партійного, але й економічного та інших. Крім протистояння влада-опозиція, є ще інші групи впливу — вже на рівні кожного окремого депутата. У кожного є свої лобісти, прихильники, які паралельно з партіями проводять свою роботу з просування своїх креатур. Тобто це різноспрямований політичний процес.

Скаржтеся і вам відчинять

Через усе це УГП подала скаргу в ЦВК, де вимагала, щоб Львівська обласна ТВК відновила належно роботу. Через це 21 липня відбулося засідання Львівської ТВК, яка прийняла рішення визнати обраним депутатом Назарія Островського (за списком УГП). Але потрібно було ще друге рішення — про реєстрацію Назарія Островського депутатом. Без цього рішення він не може скласти присягу. Але це рішення не набрало потрібної кількості голосів. Тобто фактично, Островському так і не дали можливості стати повноцінним депутатом ЛОР.

Частина обраних — вже на крок від депутатства. Іншим треба зробити два кроки. Відповідно Назарію Островському і Ярославу Гасяку в якийсь момент, можливо, через місяць чи через пів року, дадуть зробити цей крок і вони таки, можливо, стануть депутатами. Але якщо подавати скарги до ЦВК, до суду, це суттєво пришвидшуватиме процес. Наскільки мені відомо, «Європейська Солідарність» досі не подала ні скарги до ЦВК, ні позову до суду. Хоча їхніх депутатів поки що найбільше — четверо з шести. Чому вони досі не оскаржили бездіяльність ТВК — для мене питання. Якщо ви зацікавлені, щоб цей процес швидше рухався, то треба робити активні дії. Не кажу, що після скарги до ЦВК одразу Гордіїв вузол розв’яжеться. Ні, я не наївний. Але без таких дій цей процес триватиме до кінця каденції, тобто ще два роки.

Схожі новини