Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вони і в кіно закладають патерни негідної поведінки за наші з вами гроші»

Попри обурення українців, шоумен Юрій Горбунов від фінансування та зйомок скандального серіалу не відмовився

Фото: Процишин офіційний
Фото: Процишин офіційний

В Україні не вщухає скандал, що вибухнув довкола серіалу «СМТ Інгулець», на створення якого з держбюджету виділили понад 33, 6 мільйони гривень.

Як з’ясувалося, 18 липня студія шоумена Юрія Горбунова «Прототип продакшен» і ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» підписали угоду про створення цього серіалу.

Сюжет, кажуть, списаний з російського «мила» та адаптований до українських реалій. За сюжетом, два айтішники, Максим та Данило, втікають з фронтового Харкова і дорогою на Львів опиняються на Кіровоградщині у смт Інгулець, де всім «заправляє» фермер Олексій Паровоз на кличку Батя. Програмістів записують до місцевої самооборони і призначають чергувати на місцевий блокпост та час від часу працювати на фермі.

У соцмережах українці небезпідставно запідозрили, що прототипом фермера став скандально відомий президент ФК «Інгулець» аграрій Олександр Поворознюк, який має, м’яко кажучи, неоднозначну репутацію. Намагаючись зайняти політичну нішу «людини з народу», Поворознюк (Паровоз) з гротескно підкресленою «простотою» послуговується агресивною, часто хамською риторикою з використанням нецензурних слів.

Крім того, у Поворознюка ще той бекґраунд: щонайменше три судимості, одна з яких за статтею 86 КК України «Розкрадання державного або колективного майна шляхом крадіжки. Таємне викрадення державного або колективного майна». Але хтось, вочевидь з можновладців, вирішив розкручувати цього колоритного персонажа. Після російського вторгнення Поворознюк став часто з’являтись в ефірі телеканалу «1+1», до нього на інтерв'ю приїжджала зірка каналу Наталія Мосійчук, що породило купу мемів.

Не лише сума бюджету, що буде «видана» на зйомки сумнівного серіальчику, а й сюжет викликав обурення українців. Бо замість того, щоб знімати духопідйомні документальні чи художні фільми про Героїв війни, гроші з бюджету витрачають на серіал про молодих здорових хлопців, які, по суті, втікають від війни… Стосовно цього висловився відомий журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. За його словами, через показану втечу у кіно закладають патерни негідної поведінки: «Два талановиті айтішники Максим та Данило не втікають з фронтового Харкова» — так мав би виглядати перший рядок синопсиса серіалу, який міг би бути корисним. Все інше — від лукавого. Ухилянти цього, втім, не зрозуміють. Вони і в кіно закладають патерни негідної поведінки за наші з вами гроші", — каже Вахтанг Кіпіані.

Відома українська письменниця Ірен Роздобудько написала: «На фільми про Олену Телігу, Квітку Цісик грошей два роки тому не знайшлося… Це — мафія. Держкіно і всі, хто довкола».

Центр протидії корупції проілюстрував, що 33,6 мільйона гривень — це понад 300 найбільш ходових дронів DJI Mavic-3 або понад 80 більш якісних дронів DJI Matrice-30. «Але чомусь десятки мільйонів зливають на фільм про сумнівного персонажа, прикриваючись необхідністю створення контенту для інформаційної війни», — кажуть у ЦПД.

Український продюсер Ігор Кондратюк звернувся до свого колеги Юрія Горбунова з проханням не брати у держави гроші, виділені на створення нового серіалу.

Юрій Горбунов відреагував на скандал. Але від зйомок серіалу не відмовився. Навпаки, намагався довести, що такий фільм конче потрібний, що «підтримує дух українців».

«Мультимедійна платформа Іномовлення України у травні оголосила мистецький конкурс на зйомки фільмів, серіалів, анімаційних фільмів, документальних фільмів з патріотичним напрямом, щоб підтримати дух українців, і серед цих фільмів повинні бути і комедії тому у числі», — заявив він. Його компанія подалася на цей конкурс. У конкурсі взяли участь близько 120 компаній. Перемогли у конкурсі 50 компаній, серед них «Прототип продакшен» із серіалом «СМТ Інгулець».

Він додав, що спеціалісти знають, що 33 млн грн на серіал з 24 серій — «це зовсім невеликі кошти». Горбунов зауважив, що російська федерація виділяє мільярди доларів на інформаційну війну, на культурну війну, знімають сотні серіалів, фільмів, мультфільмів, де вони пропагують свій русскій мір. «Знаєте, який фільм входить у топ-20 серед запитів українців в YouTube? „Інтерни“ з Іваном Охлобистіним. Можливо, тому, що в українців немає альтернативи, немає тих комедійних серіалів, які б вони хотіли дивитися. Ми такий серіал будемо створювати для того, щоби достойно конкурували з росіянами на культурному та інформаційному фронті. Щоб українці ґуґлили наші українські серіали, а не русню», — завершив він свій коментар.

Чомусь пан Горбунов «забув» додати, що замовлений державою серіал підозріло схожий зі сюжетом російського серіалу «Жуки» про ухилянтів, що вийшов 2019 року.

Чи візьме ці кошти пан Горбунов на зйомки нікому не потрібного серіалу після того цунамі обурення? Але так виглядає, що він не особливо переймається шквалом негативу, який вилили українці. Горбунов разом з дружиною Катериною Осадчою стали ведучими вручення премії TOP USA awards, яка відбулася 22 липня 2023 на Мангеттені. Як кажуть в народі, собака лає, караван іде…

А тим часом…

На одній зі сторінок Вікіпедії, що присвячена шоумену Юрію Горбунову, у пункті «нагороди» написано, що заслужений артист України має дві медалі «За заслуги» двох ступенів! Медалі ІІІ ступеня отримав 2021-го «за значний особистий внесок у розвиток кіномистецтва», а через пів року — орден «За заслуги» ІІ ступеня за «захист суверенітету та територіальної цілісності України».

Схоже, коли будуть створювати черговий серіал про «героїв» нашого часу, один претендент вже є…

Схожі новини