Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Бачу критику… Відчуваю великий дискомфорт»

Чи вплине рішення вченої ради ЛНУ про присвоєння ексміністру освіти Василю Кременю почесного звання доктора на репутацію Франкового вишу?

ЛНУ імені Івана Франка
ЛНУ імені Івана Франка

Учена рада Львівського національного університету ім. Івана Франка присвоїла міністру освіти часів президента Леоніда Кучми, 76-річному Василю Кременю звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського університету». Кандидатуру Василя Кременя висунули вчені ради філософського факультету й факультету педагогічної освіти. За таке рішення у відкритому режимі проголосували одноголосно — 65 голосів «за».

Таке рішення спричинило суспільний резонанс. Лю­дина, яка свого часу була обрана до Верховної Ради за списком медведчуківської пар­тії СДПУ (о), мала високе вось­ме місце у партійному списку, що свідчило про його вагу у тій політсилі, стала почесним док­тором Франкового вишу…

Журналістка «ВЗ» дізнавала­ся, за які заслуги Василь Кре­мень отримав почесне звання. І чому у жодного члена вченої ради не закралося й тіні сумніву щодо цієї людини?

На сайті ЛНУ читаю, зокре­ма, таке:

«28 червня 2023 року Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Фран­ка присвоїла звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного уні­верситету імені Івана Франка» президентові Національної ака­демії педагогічних наук України, академікові НАН України, ака­демікові НАПН України Василю Кременю.

Кремень Василь Григорович — видатний український вчений у галузі соціальної філософії, філософії освіти, педагогіки, політології, відомий організатор освіти і науки, державний і гро­мадський діяч. Його авторству належить близько 1000 науко­вих і науково-публіцистичних праць та низка фундаменталь­них досліджень.

У 90-х роках науковець пра­цював керівником служби з пи­тань гуманітарної політики Ад­міністрації Президента України, заступником глави Адміністрації Президента України — керівни­ком управління внутрішньої по­літики Адміністрації Президента України; 1995 року його обра­ли дійсним членом Академії пе­дагогічних наук України, а 1997 року — президентом Академії педагогічних наук України.

У 2000−2005 роках Василь Григорович очолював Міністер­ство освіти і науки України. За цей час освітня галузь зазнала суттєвих реформ, відбувся пе­рехід від авторитарної педаго­гіки до педагогіки толерантнос­ті…

Значна кількість спеціаль­ностей, які сьогодні функціону­ють у Львівському університеті, були започатковані за підтрим­ки Василя Кременя. Також під керівництвом Василя Григоро­вича вищу школу в Україні під­готували до входження у Бо­лонський процес, приєднання до якого формально сталося в травні 2005 року…"

— Я не коментую рішення вченої ради, — розповів «ВЗ» ректор Львівського націо­нального університету ім. І. Франка Володимир Мель­ник. — Рішення прийняте на основі положення про присво­єння звань почесних докторів. Два факультети, філософський і педагогічної освіти, висунули цю кандидатуру, п’ять професо­рів підтримали. І ось таким чи­ном це відбулося.

— Як це рішення вплине на репутацію університету, адже воно обурило громад­ськість?

— Я виходив з того, що він (Василь Кремень. — Авт.) за­вжди займав проукраїнську по­зицію. Завжди підтримував Львівський університет. А го­ловне, що завжди був за єв­ропеїзацію освіти: 12-річна освіта, профільна старша шко­ла, комп’ютеризація, програ­ма «Шкільний автобус», яка передбачала збереження ма­локомплектних шкіл, особливо у гірських районах. Програма книговидання…

Студент має бути не об'єктом, а повноцінним повно­правним суб'єктом освітнього процесу. Таку філософію Василь Кремень не тільки розвивав, а й запроваджував у життя. Ми ба­чимо конкретний внесок у роз­виток освіти та науки, особливо за останні 15 років. І це давало колегам підстави ухвалити таке рішення.

— І це переважило те, що він свого часу був обраний до Верховної Ради за списком СДПУ (о)?

— Ми не важили… Людина — це не те, що вона про себе го­ворить чи про неї інші говорять. Людина — це вчинки. Ці вчинки давали колегам підстави вису­нути це питання на обговорення на вченій раді.

— Але його політична кар'єра пов’язана з одіозними фігурами…

— Політичної оцінки універси­тет не дає.

— А ви розуміли, що за це рішення університет будуть критикувати?

— Ми все не могли передба­чити, кажу вам відверто. Але ми виходили з позиції конкретного внеску людини в освітній і нау­ковий процес. Що він робив як президент Академії педагогіч­них наук, як міністр освіти і на­уки. До речі, 2005 року ректор Іван Вакарчук звернувся до ньо­го як до міністра освіти з листом — щодо підтримки студентів, які беруть участь у політичних ак­ціях, щоб їх не виключали з уні­верситетів. Є відповідь міністра Кременя: він вважає, що сту­денти мають право брати участь в акціях, і ніхто не має права їх виключати з навчальних закла­дів за їхню політичну позицію.

— Ніхто до вас не звертав­ся з листом, щоб ви позбави­ли Кременя цього звання?

— Ні. Ця процедура тягнулася кілька місяців. Це була загаль­новідома річ. Тим більше, що він людина абсолютно публіч­на. Якби були якісь критичні за­уваження щодо його діяльності з факультетів, то ми би реагува­ли на це відповідним чином. Це не робиться утаємнено у кабіне­ті ректора.

— Кремень, як і Віктор Ющенко, родом зі Сумської області… Ви з ним особисто знайомі?

— Я знаю його позицію, коли виступали проти Ющенка як прем'єр-міністра. Як науко­вець і як людина він підтримував Ющенка на всіх етапах. Кремень — людина відкрита, щира, знаю його давно. Реагує і на звернен­ня, і на критику.

— А що йому це почесне звання доктора дає?

— Нічого не дає. Це факт того, що ми співпрацюємо з ним як з президентом Національної ака­демії педагогічних наук Украї­ни. Ми мали на меті підписува­ти угоди, зокрема з Інститутом дошкільної освіти та іншими ін­ститутами — цифровізації, пси­хології. Наприклад, Інститут психології розробив методику реабілітації, яка пройшла пев­ну експертизу, і ми будемо її ви­користовувати, оскільки хочемо відкрити на базі нашого спорт­комплексу Центр реабілітації для наших ветеранів. Зараз го­туємо великий проєкт.

— Тобто не відчуваєте, що це рішення вченої ради може негативно вплинути на репу­тацію університету?

— Бачу критику… Відчуваю великий дискомфорт. Але ще раз кажу, попри всі пробле­ми маємо дивитися на людину, що вона зробила і може зроби­ти для української освіти і нау­ки. В Академії педнаук, по суті, дуже обмежене фінансування, і вони активно працюють остан­ні роки за грантовими програ­мами. У них добра співпраця і з закордонними педагогічними осередками, і з психологічними. Я знаю кадровий потенціал цих інститутів.

— У суспільстві зі сарказ­мом про це кажуть: «Як піде­мо таким шляхом, то завтра одіозний Табачник отримає почесного доктора»…

— Це з області нездорової фантастики… Але ще раз кажу: маємо дивитися, що люди­на зробила і може зробити для української освіти і науки.

— А кого ще бачите почес­ним доктором університету?

— Також філологічний факуль­тет висунув на звання почесно­го доктора письменницю Окса­ну Забужко. Це наш великий друг! Є ще деякі кандидатури, які хочемо розглянути.

Професор Львівського уні­верситету ім. І. Франка Ва­силь Лизанчук, який брав участь у голосуванні, у комента­рі для «ВЗ» розповів:

— Так, можливо, ми мали би глибше вивчити цю особистість і його діяльність. І не лише на­укову, а й суспільно-політичну. Доповідачі розповідали про по­зитивні речі, наукові здобутки. Перелічили його праці. Жаль, що так сталося… Якби допові­дачі наголосили і на таких драж­ливих моментах, не було би під­став для зайвих розмов. Ми мали би повнішу інформацію, і наше рішення не спричинило би негативного збурення у суспіль­стві.

Схожі новини