Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Голові облради у Тернополі інкримінують хабарництво

Корупційні справи у «файному місті»

Михайло Головко інспектує ремонт вулиці Данила Галицького у Збаражі. Начебто за ці роботи він і отримав хабар...
Михайло Головко інспектує ремонт вулиці Данила Галицького у Збаражі. Начебто за ці роботи він і отримав хабар...

«Хочу, щоб влада на Тернопільщині була чесною, справедливою і відповідальною. Люди врешті-решт мають бачити результат нашої роботи, позитивні зміни. Я вірю в те, що так і буде. Основне, щоб ми залишилися в пам’яті людей тими, хто рішуче діяв і залишив після себе лише корисні справи і позитив». Ці слова в інтерв'ю одному з видань два з половиною роки тому сказав Михайло Головко, народний депутат України двох попередніх скликань, голова Тернопільської обласної ради. Минулого понеділка цього 40-річного високопосадовця затримали на хабарі. У разі доведення вини у суді йому загрожує до восьми років позбавлення волі. Кайданки клацнули й на руках двох спільників Головка — заступників голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука. У понеділок їм оголосили підозру.

«Відкати» на будівництві дороги

Як випливає із повідомлення Національного антикорупційно­го бюро України і Спеціалізова­ної антикорупційної прокурату­ри, чиновників затримали «на гарячому» — під час отриман­ня третього «траншу» неправо­мірної вигоди на суму 600 тис. грн — із 2,4 млн грн, які Головко і його партнери в оборудці напо­легливо вимагали у бізнесмена, керівника підприємства. В об­мін за ці кошти обласні началь­ники начебто мали підписати акти виконаних робіт з будівни­цтва та ремонту інфраструктур­них об'єктів. А відтак цій фірмі з обласного бюджету мали виді­лити заборговані кошти за вико­нані у 2022 році роботи. 5−10% цієї суми повинні були стати «відкатом» для згаданих держ­службовців. Про цю незаконну операцію антикорупційним ор­ганам повідомив бізнесмен, у якого вимагали хабар.

У службових кабінетах і у по­мешканнях затриманих прове­дено обшуки. Є інформація, що такі обшуки детективи прове­ли також на робочому місці го­лови Тернопільської обласної військової адміністрації Воло­димира Труша, в орендовано­му ним житлі у «файному місті» і у помешканні його дружини у Рогатині на Івано-Франківщині. У пана Труша начебто вилучи­ли телефон, але його не затри­мували.

Із власних джерел «Високому Замку» стало відомо, що хабар чиновники вимагали за будівни­цтво і ремонт вулиці Данила Га­лицького у старовинному Збара­жі. Роботи там виконувало ТзОВ «Авакс Проф», яке з допомо­гою спецтехніки проводить капі­тальний і поточний ремонт доріг, їх утримання та експлуатацію, монтує інженерні мережі.

Помста за патріотичну позицію?

Протягом усього понеділ­ка на резонансну подію жодним чином не відреагував сайт Тер­нопільської обласної ради. На­томість на ньому продовжували висіти позитивно іміджеві мате­ріали про «державотворчу» ді­яльність Михайла Головка — як «волонтерить» на сході, вітає зі святковими датами різні служ­би, приймає церковних діячів, бере участь у молитовному сні­данку на Прикарпатті.

Зате відреагувала на затри­мання голови Тернопільської облради пресслужба Всеукра­їнського об'єднання «Свобода», в якому Михайло Головко на ви­дних ролях із 2006 року. Речники «Свободи» заявили про нетер­пимість їхньої партії до корупції у всіх її проявах. Водночас наго­лосили, що мають негативний досвід, коли за минулих влад щодо їхніх однопартійців були політичні утиски і фейкові кримі­нальні провадження. У «Свобо­ді» натякнули, що звинувачення у корупції могло бути інспіро­ване. Мовляв, Михайло Голо­вко «отримував багато погроз з боку агресивних активістів мос­ковського патріархату в Україні щодо передачі Почаївської лав­ри з рук московського патріар­хату на баланс Тернопільської територіяльної громади». Пресслужба партії каже, що пан Го­ловко отримував наполегливі рекомендації від окремих мож­новладців із вимогами не ви­носити цих питань на публічне обговорення та на сесію Терно­пільської обласної ради. Насам­кінець у пресслужбі вислови­ли сподівання, що «патріотична й принципова позиція Михайла Головка не стане підставою для політичної розправи над ним».

Дволикий голова?

— Зловили хабарника! — так на умовах анонімності проко­ментував затримання керівни­ка представницького органу на Тернопільщині один з автори­тетних громадських активістів краю. — Будівельникам дороги треба було підписати якісь до­кументи. Робити це мали пред­ставники обласної ради і об­ласної адміністрації. Вирішили, що зроблять це не за красиві очі…

Погана, корупційна слава про Михайла Головка ходить у нас давно. Є інформація, що за кошти голови облради будують багатоповерховий, з кількома під'їздами й офісами житловий будинок навпроти видавництва «Збруч». На підставну особу, але для себе, він, по суті, викупив обласну газету «Свобода», фак­тично керує нею.

Голова облради на словах па­тріотичний. Енергійний там, де треба показати видимість яко­їсь діяльності. Але водночас дуже хитрий. Багато його дій — показуха. Разом із дружиною фотографувалися з автомата­ми, знімали пам’ятники пушкі­ну. Громадськість місяцями ви­магала зробити це, пікетувала владу, ходила на прийом — ніяк не вдавалося. Їм відповідали: ні­чого не можемо зробити. А од­ного ранку люди прокинули­ся — пам’ятника нема. Почали поширювати інформацію, що сталося це завдяки «патріотці Мар’яні Головко», дружині голо­ви облради…

А ще не так давно Михайло Головко ходив на ефіри проро­сійськи налаштованих медвед­чуківських телеканалів. Його чо­мусь завжди запрошували туди — нібито для висловлення аль­тернативної думки. Кликали не когось іншого, а саме його…

Схожі новини