Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Якщо хтось на роботі сказав, що ваша „п'ята точка“ груба — це теж сексизм…»

У Львівській ОВА таки відбулася резонансна лекція для чиновників «З сексу починається все»

Фото авторки
Фото авторки

Останній робочий тиждень червня стартував у Львівській ОВА із анонсованої минулого тижні лекції «З сексу починається все» від психологині та сексологині Олени Дмитрієнко. Лекція ще до її початку набула резонансу. В соцмережах розгорілася критика, що це такі заходи в стінах ОВА, м’яка кажучи, не на часі, а чиновники мають використовувати робочий час більш продуктивно.

Та на критику влада вирішила не зважати і захід не скасовувати. На лекцію зареєструвалися 33 посадовців: з них — двоє чоловіків, решту — жінки з різних департаментів. Організатори лекції від ОВА висунули до журналістів вимоги — не вказувати у публікаціях прізвищ чиновників. Мабуть, для того, щоб потім в соцмережах над ними не жартували…

Та не всі із зареєстрованих прийшли на лекцію. Не всі серед тих, хто прийшов, слухав лекцію уважно. Чиновники «сиділи» у мобільних телефонах.

«Лекція потрібна хоча б для того, аби виводити на поверхню проблеми, які замовчують у суспільстві»

Мені вдалося поспілкуватися з Оксаною Війтик — тимчасово виконуючою обов’язків директорки департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА. Раніше працювала в управлінні екології Львівської міської ради.

«На етапі вступу до ЄС в нас є різні програми про гендерну рівність, в органах влади час від часу треба організовувати опитування щодо питань гендерної рівності, — розповіла чиновниця для „ВЗ“. — Такі навчання розширюють знання в цій галузі. Мені 51 рік. Ця тематика колись замовчувалася. Ефект, який викликала тема лекції, свідчить про те, що тема досі табуйована та недостатньо висвітлена. Мене вразила реакція суспільства на те, що у Старому Самборі відкрили центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Обурили коментарі: „Що там робиться у Старому Самборі…“. Не можна замовчувати таких проблем. Ця проблема стоїть дуже гостро. Тож лекції потрібні хоча б для того, аби виводити на поверхню проблеми, які замовчують у суспільстві».

На лекцію без попередньо реєстрації прийшов військовий Едвард родом з Дніпра, який служить в одній з військових частин Львова. Чоловік тривалий час воював на фронті - в Луганській області.

Каже, про таку лекцію дізнався на одному з Телеграм-каналі і його зацікавила тема «червоних прапорців» в команді щодо сексу. «Такі теми потрібно піднімати, — вважає військовий. — На фронті та в армії є проблема сексизму. Тому прийшов послухати лекцію».

«Запросили викладача, яка підготує нас до переходу пострадянської культури до європейської культури»

Керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк повідомила на брифінгу, що лекція про секс — історія про нас: яку корпоративну культуру будують на Львівщині. Запевнила, в стінах Львівської ОВА немає радянських стандартів роботи, побудованих на хейті, зокрема на сексуальному ґрунті.

«Періодично маємо робити такі заходи, як сьогодні. На такі теми, як сексизм, потрібно говорити професійно та на різних рівнях, — продовжує розмову чиновниця. — До нас не приходять люди, які є освіченими в усіх сферах і не мають жодних запитань. 51% наших працівників — люди до сорока років. Коли говоримо про всю аудиторію, то не впевнена, що мають усі закриті запитання і що вони розуміють європейський стиль та етику. Тому запросили викладача, яка підготує нас до переходу пострадянської культури до європейської культури: відкритості, розуміння».

Лекція почалася із заклику Ірини Шурпяк до колег — повідомляти, якщо раптом на робочому місці хтось з колег ображає когось на сексуальному ґрунті. «Робіть зауваження і не замовчуйте такі факти», — наголосила чиновниця.

Олена Дмитрієнко побудувала лекцію на відкритому спілкування з аудиторією. Запитала, чи знає хтось, що означає термін «сексуальний інтелект». В аудиторії відповіли, що не знають. Про гомофобію та сексизм чули усі.

Сексологиня дала чиновникам пораду: на роботі одяг має бути діловий, а не сексуальний. Правило німців та британців в державних структурах — двобортні піджаки. Олега Дмитрієнко навела закордонний приклад щодо сексизму, який виник на фоні не відповідного одягу чиновниці. Один чиновник у Великій Британії звернувся до підлеглої, що вона його збуджує і це заважає працювати… Жінка поскаржилася і посадовця звільнили з роботи.

«Європейські психологи кажуть, що в Україні високий рівень сексизму. Якщо хтось на роботі сказав, що ваша „п'ята точка“ груба — це теж сексизм, про який не потрібно мовчати. У робочий час, на робочому місці має бути робоча атмосфера, — радить сексологиня. — Моветон — в робочий час питати колег щось надто особисте, наприклад, що ти робиш на вихідні».

Серед порад — бути терплячими до представників інших культур, іншої сексуальної орієнтації. «Ніхто не є гіршим чи кращим за нас, ми всі різні, — каже сексологиня. — У Європі не заведено показувати пальцем на пару геїв чи лесбіянок, фотографувати їх, насміхатися з них».

Лекція тривала годину. Посадовці ОВА ставили різні питання, які стосувалися стереотипів щодо гендерної рівності, сексуального насильства (чому в зґвалтуванні зазвичай звинувачують жінок, а не чоловіків).

Схожі новини