Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові монети Нацбанку — із хатою-колискою і галактикою-Україною

Своїми «атмосферними» роботами художник із Бережан Олег Шупляк вдруге переміг у конкурсі НБУ

Нові монети НБУ авторства Олега Шупляка передають нерозривний зв’язок українців з їхньою Батьківщиною, з рідним домом. Фото Національного банку України.
Нові монети НБУ авторства Олега Шупляка передають нерозривний зв’язок українців з їхньою Батьківщиною, з рідним домом. Фото Національного банку України.

«Народжений в Україні» — пам’ятну 5-гривневу монету із такою назвою до Дня захисту дітей, який святкуватимуть 1 червня, випустив Національний банк України. Її ескіз і дизайн на основі власних картин із серій «Рідна земля», «Український космос» створив самобутній митець із Бережан на Тернопільщині Олег Шупляк — він і переміг у тематичному конкурсі НБУ. Повніше реалізувати художній задум автору допомагали київські скульптори Анатолій Дем’яненко і Володимир Атаманчук. Монету викарбували зі срібла (тираж 5 тисяч штук) і нейзильберу (75 тисяч штук). В обіг введуть її наступного четверга.

Нумізматики з нетерпінням чекають можливості придбати цей раритет. Один з них, Іван Шурко, у величезній колекції якого є всі монети НБУ, сказав кореспонденту «Високого Замку»:

Олег Шупляк із монетою до 30-річчя Незалежності, яку було визнано найкращою у світі. Фото із архіву О. Шупляка.
Олег Шупляк із монетою до 30-річчя Незалежності, яку було визнано найкращою у світі. Фото із архіву О. Шупляка.

— Нова робота Олега Шупляка з її глибокими смислами — шедевр! Як і попередня його монета, приурочена до 30-річчя Незалежності, яку було визнано найкращою в Україні, а згодом — і у світі.

Як сказано в анотації НБУ, нова монета «присвячена маленьким українцям, які несуть в собі животворне коріння віків і сучасності, місце і час народження яких на цій землі не випадкові. У маленьких долоньках наших дітей — наше завтра, а в наших руках — їхнє сьогодення. Саме за це зараз бореться Україна! За свободу дітей, які народжуються в нашій країні. До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна — наша Перемога! У нас усіх — спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн, і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні!»

Кореспонденту «ВЗ» Олег Шупляк розповів передісторію появи своєї нової роботи:

— Я запропонував конкурсній комісії декілька варіантів монети — вибрали саме цей. На аверсі - сюжет із картини «Колиска»: зображення старої української хатини, мальв, рушників, стрімких тополь, які всі разом уособлюють образ малої батьківщини, родинного гніздечка, колиски, з якої всі ми свого часу вийшли у світ широкий. Для реверсу використано сюжет іншої моєї картини — «Зв'язок», де зображено малюка-космонавта, який пуповиною зв’язаний із галактикою. А галактика — це світло у вікнах рідної хати… Через технологічні нюанси у монеті важко було передати цей задум, тож вирішили, що «галактикою» на ній буде карта матері-України. Приємно, що мої живописні роботи знайшли своє вираження і у такій, новій, дещо несподіваній формі. Так би мовити, з’явилися не у глині, а у бронзі…

Сюжет монет запозичено ось із цих живописних картин-двовзорів бережанського художника. Фото із архіву О. Шупляка.
Сюжет монет запозичено ось із цих живописних картин-двовзорів бережанського художника. Фото із архіву О. Шупляка.

Олег Шупляк — заслужений художник України, переможець всеукраїнського конкурсу на кращий логотип святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок. Його картини-двовзори експонували у Мадриді, Парижі, Барселоні, Лісабоні, Бангкоку, Будапешті, Познані, Нотінгемі та в інших містах. Митець намалював цикл сатиричних картин на тему російського вторгнення в Україну. У ці дні його роботи представлено на постійно діючій виставці у берлінському «Музеї ілюзій». Новий мистецький проєкт Олега Шупляка у співпраці з Державним історико-архітектурним заповідником у Бережанах буде незабаром представлено у знаменитому місцевому замку Синявських.

Схожі новини