Передплата 2024 «Добрий господар»

«Обмеження на вихідні перекази не стосуватимуться рахунків волонтерів, ФОП та фінансово чесних фізичних осіб»

Нацбанк готує обмеження на кількість та суму вихідних переказів коштів між фізичними особами — 100 тисяч гривень та 30 операцій на місяць для одного рахунку

Фото зі сайту «Радіотрек»
Фото зі сайту «Радіотрек»

Аби «закрутити гайки» гральному бізнесу та іншим чорним операціям (серед яких різноманітні фінансові піраміди), Національний банк України готує рішення щодо обмеження на кількість та суму вихідних переказів коштів між фізичними особами. Обмеження будуть такими: 100 тисяч гривень та 30 операцій на місяць для одного карткового рахунку. Вхідні транзакції обмежувати не планують, аби не ускладнювати діяльність волонтерів, які збирають кошти для ЗСУ. Також, як виключення і у разі потреби, ліміти вихідних перерахунків можуть збільшувати.

Заступник голови НБУ Дмитро Олійник повідомив, що такі обмеження впровадять упродовж місяця, наберуть чинність орієнтовно з середини червня.

«Рішення НБУ буде базуватися на квітневому рішенні Ради нацбезпеки і оборони щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, — наголошує Дмитро Олійник. — За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче. Суми тіньових переказів можуть становити мільярди гривень. Для чого використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані?».

Експерт з банківських питань Віктор Гальчинський розповів у коментарі для «ВЗ», що обмеження на вихідні карткові оплати на часі, оскільки останніми роками почастішали випадки шахрайств. Обмеження на вихідні карткові перекази не стосуватимуться рахунків волонтерів, ФОП та фінансово чесних фізичних осіб, які сплачують податки.

Віктор Гальчинський
Віктор Гальчинський

«Це вимушений крок Нацбанку, який допоможе обмежити тіньові безготівкові розрахунки, і не тільки у гральному бізнесі, — наголошує експерт. — Ця проблема зараз набула серйозних масштабів через використання тисяч рахунків „підставних“ осіб. Хто такі „підставні“ особи? Це люди, які добровільно погодилися передати для розрахунків свої персональні дані та банківські рахунки для здійснення тіньових операцій. Оплачують, наприклад, студенти і пенсіонери, які раптом стали „багатими“. Звичайні громадяни, які не використовують перекази з картки на картку для бізнес-цілей цього обмеження не відчують, бо вони не роблять стільки операцій в місяць».

Схожі новини