Передплата 2024 «Добрий господар»

«На редиску „Азовсталь“ попит колосальний…»

Останнім часом чимало виробників спекулюють на військовій тематиці

Фото автора
Фото автора

«Побачив насіння редиски „Азовсталь“… Постити не буду, цей контент має бути заборонений через жахаючий зміст. І це не єдиний такий пакет, — написав на своїй сторінці у „Фейсбуці“ військовослужбовець Максим Колесніков, якого повернули з полону на початку лютого. Фото з Максимом, на якому він тримає яблуко, облетіло весь світ… Шановні колеги по цеху, маркетологи, будь ласка, не треба так робити. Це відверта спекуляція, люди це бачать. Продажі не піднімете, а ось сорому наберетеся…».

Під постом Максима Колеснікова з’явилося море коментарів. Більшість дописувачів соцмереж таку ініціативу виробника не підтримали.

  • Це ніщо інше, як спроба розчинити у буденності назви, які стали символами у цій війні, — написав у «Фейсбуці» пан Володимир.
  • Подушка з принтом «Ірпінь»… Або фото з принтом зруйнованого будинку. Я от взагалі не можу зрозуміти, наскільки треба бути наглухо відбитим, щоб таке робити. Гірші за м… скалів, — обурюється пані Галина.
  • Це не маркетологи, а дешеві хайпожери, — зауважив ще один дописувач Ян.

Максим Колесніков не опублікував фото цього насіння, тож я вирішила зайти в один з магазинів, аби побачити ці пакети на власні очі. Магазин з насінням розташований неподалік Привокзального ринку. У магазині невеликий ажіотаж, покупці купують насіння одразу по декілька пачок. Біля «патріотичного стелажа» нікого немає… У вічі одразу впадає редиска «Азовсталь» за 20 грн. Що це: «віяння часу», чи спекуляція на військовій темі?

Чорнобривці " Герої УПА", цибуля " Українська лють", огірок " Міць ТРО"
Чорнобривці " Герої УПА", цибуля " Українська лють", огірок " Міць ТРО"

— Чи не вважаєте, що писати на пачці з насінням «Азовсталь» недоречно? — запитую продавчиню.

— Такі пакети у нас з’явилися у продажі минулого тижня, — каже жінка. — Усі ці назви пов’язані з теперішніми подіями. Цей виробник зробив таку патріотичну лінійку. Прибуток з продажу таких пачок з насінням йде на підтримку ЗСУ. Але про прибуток треба запитувати виробника. Магазин до цього не має відношення.

З підсобки магазину до мене виходить молодий хлопець. Не представляється. Каже лише, що він не представник фірми-виробника, але ситуацію пояснить.

— ТМ «Насіння України» зобов’язується прибуток з продажу цих пачечок віддати на підтримку ЗСУ, — каже він. — Ви зайдіть на їхній сайт, там є уся інформація (На пачках з насінням є київська адреса виробника. — Авт.).

— Як ви вважаєте, чи не є ці написи спекуляцією на військовій тематиці? Чи не знецінюють вони нинішні історичні події?

— Я вважаю, задля того, аби Армія мала гроші, усі методи хороші. І якщо ТМ «Насіння України» дійсно віддасть усі зароблені на цих пачечках гроші (або величезний відсоток) на Армію, прозвітується, цей метод є абсолютно нормальним. Коли люди бачать акцент на патріотизмі, купують ці пачечки. Це їх заохочує купувати більше такого насіння.

— Чи дійсно купують насіння з патріотичними написами частіше?

— Так! Попит на них — колосальний! Ці пакети, думаю, ніхто не буде викидати, — каже продавчиня. — Люди фотографують ці пакети, і пересилають одне одному. Роблять це для того, аби зайвий раз нагадати людям, що в нашій країні йде війна. Це лімітована кількість пакетів з такими назвами, і ми маємо велику надію, що виробнику вдасться заробити гроші для ЗСУ.

— А думку військових запитали, коли друкували ці пакети?

— Про ці пачечки у соцмережах висловився один військовий сапер, — каже мій співрозмовник. — Повідомлення набрало розголосу.

— Які з цих пачок з насінням найбільше купують?

— Айстра «Слава Україні» — найбільш популярна! — кажуть продавчині. — Редиску «Азовсталь» теж купують…

Схожі новини