Гарбузове насіння — піґулка для серця
Має багато клітковини й антиоксидантів, знижує ризик розвитку раку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/502101/nasinnia.jpg)
Сезон гарбуза — у розпалі. Овоч запікають, роблять із ним супи, каші, пироги та рагу. Але можна їсти не лише його м’якоть, а й насіння, яке дуже корисне.
Багате на цинк, магній і корисні жири. Допомагає налагодити сон, збагатити їжу антиоксидантами та підвищити її харчову цінність.
На день людині бажано вживати щонайменше 25 г клітковини, це близько 5 порцій овочів чи фруктів. Але ці порції також можна замінити насінням, зокрема гарбузовим. Доведено, що дієта з високим вмістом клітковини пов’язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння. У 28 грамах очищеного насіння гарбуза — 1,7 г клітковини.
Гарбузове насіння багате на антиоксиданти — флавоноїди і фенольні кислоти, а також містить вітамін Е і каротиноїди. Антиоксиданти можуть мінімізувати рівень запалення в організмі та захистити клітини від шкідливих вільних радикалів.
Згідно з низкою досліджень, насіння гарбуза містить рослинні сполуки, які можуть сприяти зниженню ризику онкології. Вживання насіння сприяє зниженню ризику раку молочної залози у жінок у постменопаузі, а екстракт насіння гарбуза здатний знижувати швидкість росту і поширення клітин раку простати.
Насіння гарбуза може полегшити симптоми доброякісної гіперплазії передміхурової залози у чоловіків, може зменшити симптоми, пов’язані з цим захворюванням. Дослідники змогли підтвердити цю теорію, а також виявили, що вживання гарбузової олії допомогло поліпшити якість життя пацієнтів із цією недугою.
Важлива новина для тих чоловіків, які планують мати дітей: насіння гарбуза багате на цинк. А низький рівень цинку пов’язаний із підвищеним ризиком безпліддя у чоловіків.
Насіння гарбуза також може допомогти тим, у кого безсоння. Воно є природним джерелом триптофану — амінокислоти, а також джерелом магнію, які допомагають краще спати.
Олія насіння гарбуза може знизити рівень холестерину та артеріальний тиск. Відповідно, покращується якість життя та його тривалість, адже серцево-судинні захворювання — найпоширеніша причина смертей у всьому світі.
Пам’ятайте, що гарбузове насіння доволі висококалорійне, тож 30−40 г на день цілком достатньо. Вживання більшої кількості насіння може призвести до надлишку натрію в організмі, а це, своєю чергою, — до набряків і підвищення тиску.
Щоб безпечно вживати насіння, його слід промити після того, як вийняти з гарбуза, обсушити на рушнику, а потім — у духовці за 50°С упродовж кількох годин. Перед їдою обов’язково очистити насіннячка від оболонки.
Салат з буряків, чорносливу і насіння
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
6 ст. ложок йогурту, 1 ст. ложка кореня хрону, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 буряки, 100 г гарбузового насіння, 40 г чорносливу (без кісточок), морська сіль, перець чорний мелений, 4 картоплини, 1 зелене яблуко.
Заправка. Якщо чорнослив сухий, залити його гарячою перевареною водою на 15 хв, потім відкинути на друшляк. Дрібно нарізати. Змішати йогурт із чорносливом і хроном, приправити сіллю та перцем і поставити в холодильник на 1,5 год.
Окремо загорнути вимиті щіткою неочищені буряки і картоплю у фольгу, покласти у розігріту до 180°С духовку і запікати до м’якості (картопля буде готовою за 35−40 хв, буряк — за 1 год — 1 год 15 хв).
Готові запечені овочі злегка остудити, облити холодною водою, акуратно очистити від шкірки і нарізати соломкою. Такою ж соломкою нарізати яблуко, вирізавши серцевину. Скропити яблучну соломку лимонним соком.
Насіння посікти ножем на грубу крихту й обсмажити на сухій розігрітій пательні, помішуючи, 4 хв. Скласти усе в миску, додати заправку, перемішати і подавати у високих келихах.
Салат може замінити основну страву, якщо його приготувати теплим, тобто не остуджувати запечену картоплю, буряк і насіння. А заправку не ставити в холодильник, а дати настоятися за кімнатної температури.
Гарбузово-сирний хліб із насінням
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D1%85%D0%BB%D1%96%D0%B1.jpg)
175 г м’якоті гарбуза, 35 г очищеного насіння гарбуза, 50 г сиру чедер, 225 г борошна із розпушувачем, 1,5 ч. ложки солі, 1 ст. ложка молока, 2 яйця, 2 ст. ложки олії.
Натерти гарбуз на грубій тертці, яйця збити з молоком.
У миску просіяти борошно і сіль, покласти гарбуз і перемішати. Додати насіння, залишивши трохи для прикрашання, 2/3 натертого чедеру і знову перемішати, влити яєчну суміш і соняшникову олію.
Перекласти тісто на деко і сформувати невелику кулю, присипати сиром, що залишився, і гарбузовим насінням. Випікати за температури 190°С 45−50 хв.
Козинаки з насіння і горіхів
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8.jpg)
50 г гарбузового насіння, 50 г волоських горіхів, 4 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка меду, олія — для змащення.
Підсмажити насіння та горіхи на сухій пательні, достатньо їх злегка підсушити й отримати ніжний смажений присмак. Пересипати горіхи та насіння на тарілку.
У пательні нагріти цукор і мед, які мають розплавитися, крупинки цукру — повністю розчинитися, а цукрова суміш — набути карамельного кольору.
Додати горіхи та насіння у гарячу карамель. Добре перемішати, щоб усі шматочки вкрилися карамеллю.
Пергамент змастити олією і викласти на нього гарячу карамельно-горіхову масу. Одразу ж притиснути, розрівняти до товщини 7 мм. Поки суміш тепла, нарізати ножем на порції.