Передплата 2024 «Добрий господар»

Як українці тестують ChatGPT — новий чатбот зі штучним інтелектом

Україна отримала доступ до штучного інтелекту. Наприкінці лютого в Україні відкрили доступ до програми ChatGPT — чатботу зі штучним інтелектом, що розроблений американською лабораторією досліджень штучного інтелекту OpenAI

Фото з сайту Главком
Фото з сайту Главком

Про появу в Україні ChatGPT повідомив очільник Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров. За його словами, досі цей чатбот був заблокований в Україні і Мінцифри довго працювала, аби «виправити цю несправедливість».

«Програма не працюватиме лише на тимчасово окупованих росією територіях, — написав Михайло Федоров. — Щоб вороги не використовували її для антиукраїнської пропаганди. Адже ChatGPT добре володіє українською, на відміну від росіян. Дякую компанії OpenAI за правильне та цілком логічне рішення. Країна, яка бореться за свободу та прогрес, точно має право на доступ до революційних технологій. Вдячний кожному, хто допомагав».

Серед засновників компанії OpenAI був Ілон Маск, повідомляє bbc.com. ChatGPT презентували на початку січня і, як стверджують розробники, менш ніж за тиждень ним скористалися понад мільйон користувачів. Бот може генерувати тексти на задану тему та відповідати на питання користувачів. Жителі країн, які мають доступ до цього чату, можуть задати боту будь-яке питання. Розробники попередили, що чатбот ще багато вчиться, тому може давати не завжди коректні відповіді чи демонструвати упереджену поведінку.

Інструкцію, як користуватися новим чатботом, виклав у своєму ФБ екскерівник міністерства економіки Тимофій Милованов. Щоб почати спілкування з чатом, треба зайти на сайт chat.openai.com та відкрити собі там акаунт. Для цього треба мейл і телефон.

«Перше питання, яке багато людей задають „Хто такий … ?“, — пише Тимофій Милованов. — Після цього можна погратись і спробувати переписати цей текст, як вам подобається. Можна використовувати команди „заміни це на це“, „додай це“, „прибери це“, „зроби текст більше емоційним та людяним на 20%“, „перепиши текст в стилі Тараса Шевченка“, „на твою думку чого не вистачає в цьому описі“. Чат — це асистент. Дуже ввічливий. По американські ввічливий. Тобто, які ваші питання, такі будуть і відповіді. якщо сильні, то і відповіді будуть цікаві. Якщо слабкі, то і у відповідь буде „вода“. Чат добре розуміється на структурі, але не на контенті. Більшість людей починають його використовувати як Гугл. Але тут він працює погано. Зато він дуже добре всіє структурувати текст, пропонувати фреймворки… Наприклад, його можна попросити написати структуру резюме або стратегічного плану розвитку для ради директорів».

Реакція українців на ChatGPT

У соцмережах розвернулася активна дискусія щодо використання чатбота. Чи не першими, хто оцінив роботу нового чату стали студенти, які примушують його… сплагіатити при написанні за них курсових та інших текстів. Тимофій Милованов дав цьому оцінку: «Студенти бувають різні. Хтось використовує штучний інтелект, щоб вчитись (як студенти Київської Школи Економіки), а хтось, щоб плагіатити (в іншому університеті). Ну і життя різне буде. Той студент, що плагіатить, не має потім дивуватись, чому в житті буде неуспішним».

Володимир Кулініч, громадський діяч: «Користуюсь чатом вже другий місяць в роботі і навчанні. Мене на хвилину обурило, як інші студенти його використовують не для того, щоб дізнатись щось глибше, а для того, щоб не знати взагалі. Не для того, щоб стати продуктивніше, а для того, щоб надурити систему».

Отар Довженко, журналіст, викладач УКУ: «ChatGPT — новий друг Pokemon Go і клабхауса. Програма, яка пише і навіть редагує тексти. Мене вже пару разів просили прокоментувати, чи не вважаю я, що скоро він замінить нас — редакторів і журналістів. Про ChatGPT в українській класиці є твір — називається „Грицева шкільна наука“. Як пам’ятаєте, малий Гриць „був зламаний, засоромлений“, почувши, як гусак навчився вимовляти фразу „а баба галамага“. Ця фраза не піддавалася Грицеві у школі, а гусак „в одній хвилі переймав і повторив ту мудрість, що коштувала його рік науки“. З чого хлопчик зробив висновок, що гусакові, а не йому, слід було б ходити до школи. Якби малий Гриць володів навичками критичного мислення, він зрозумів би, що гусак, звісно, „а баба галамага“ не вимовляє — це йому просто вчулося, бо він був на це налаштований. І знав би, що гусак, на відміну від нього, не розуміє значення слів „а баба галамага“, хоч і може видавати звуки, схожі на ці слова… Ані гусак, ані тупа комп’ютерна програма з великою базою даних і ще більшою базою зв’язків між цими даними на це питання не відповість. А ось малий Гриць міг би».

Марія Деркач, журналістка: «Побачила нещодавно інформацію про прояву в Україні цього чат-бота. Думала, це щось таке супер-пупер. Але це всього лише звичайний чатбот, який дає коротку „вижимку“ з інших матеріалів. Але це не може бути переконливе джерело інформації. На запитання дає примітивні відповіді. Крім того, часто „топить за москалоту“. Він не дає альтернативних точок зору. Нічого не бачу тут надзвичайного. Все що мені потрібно, я можу знайти у Гуглі».

Володимир Галайда, бармен: «Наразі мені не вдалося ефективно протестувати чатбот. Зареєструвався, але не можу перейти на україномовну версію, треба спілкуватися з чатом англійською, а потім перекладати через Гугл-транслейт. Багато мороки. Зробив висновок, що це „забавка“ для студентів, науковців, інших „комп'ютерно-просунутих“ осіб, а не для широкого загалу…»

Анатолій Верес, ІТшник: «Після декількох «маніпуляцій» мені вдалося спілкуватися з чатом українською. Задав чату завдання: «Напиши про візит Байдена до Києва віршами у стилі Гомера». Написав цілком у стилі Гомера.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Запитав його «Чий Крим?» Відповів загалом правильно — «український, був анексований рф в України», але потім почав вдаватися у різні подробиці типу «різні країни до цього по-різному ставляться». Загалом я помітив, що він не підтримує такі поняття, як «смерть», «вбивство», «знищення» тощо. Я запитав його: «Чи буде гуманним знищити рф, якщо вона приносить стільки шкоди Україні та іншим державам?». Він відповів щось типу «це питання не є етичним…». А ще він дозує кількість твоїх запитань. Після декількох моїх запитань написав мені: «Чат перевантажений. Забагато запитань протягом однієї години. Спробуйте пізніше».

Схожі новини