Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«З трьох областей печиво з небезпечною речовиною повернули виробнику»

Журналістка «ВЗ» поцікавилася, чи утилізували румунське печиво, що викликає параліч?

Печиво повернули виробнику
Печиво повернули виробнику

У січні фахівці виявили в Україні небезпечне печиво, яке виготовили в Румунії. Солодощі містили високий вміст акриламіду, який проявляє сильні нейротоксичні властивості. Завезли печиво до Львова (одержувач — ТзОВ «Львівімпорт»). Звідти його реалізували у п’ять областей, зокрема, в Івано-Франківську, Рівненську, Київську та Закарпатську. Чи утилізували фахівці цей небезпечний продукт?

Останнім часом у Львові відкривається дуже багато магазинів з солодощами, де часто можна побачити черги… Чи цікавляться покупці якістю солодких товарів?

Начальник головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислав Волошин розповів журналістці «ВЗ» про те, що Держпродспоживслужба отримала через міжнародну систему швидкого оповіщення RASFF інформацію про те, що у цьому печиві були виявлені небезпечні речовини.

— На сьогодні з трьох областей печиво повернуто виробнику, — каже Ростислав Волошин. — Щодо інших двох областей, то питання наразі не вирішене. Очікуємо, яке буде ухвалене рішення щодо цієї партії печива. Ведуться переговори. Чи його утилізують на місці, чи повернуть виробнику.

— Чи часто такі небезпечні речовини знаходять у солодощах?

— Такі випадки трапляються досить часто. Небезпечні речовини знаходять не лише у печиві, але й у м’ясних продуктах, наприклад. У кінці минулого року був випадок, який стосувався м’яса птиці. У Львові його не виявили, його завезли у Київську область.

Усі харчові товари досліджуються у вигляді моніторингу (окремо кожна партія не досліджується). Бувають випадки, що партія уже розійшлася, а в якійсь країні компетентні органи вирішили провести перевірку. І коли вони виявляють небезпечні продукти, терміново повідомляють інші країни про це через систему швидкого оповіщення. Ми, відповідно, інформує про це області, куди потрапила продукція.

— У 2018 році в Україну завезли нашпиговане «хімією» китайське помело. У ньому виявили високотоксичний пестицид. З продажу помело вилучили. Чи траплялися подібні випадки з фруктами?

— Останнім часом щодо овочів-фруктів, то у них не було виявлено небезпечних речовин. А ось у печиві та харчових добавках небезпечні речовини виявляють частіше.

— Чи перевіряють фахівці, скажімо, магазини з солодощами?

— У воєнний час будь-які перевірки заборонені. Звісно, ми орієнтуємося не лише на систему оповіщення, продукти виготовляють на підприємстві, де є відповідний контроль. Підприємці, аби гарантувати, що їхня продукція є безпечною, самостійно проводять дослідження.

— Як можна вберегтися від неякісної продукції?

— Раджу покупцям купувати продукти харчування у магазинах, де гарантується якість, де підприємці мають відповідні документи на товар. Але убезпечити себе від неякісної продукції на 100% неможливо.

А тим часом…

Київські митники виявили капсули для схуднення із психотропними речовинами. 5 тисяч капсул — «Samyun wan» та «Shafran Diet» прямували в Чернівці з Казахстану. Про це повідомила пресслужба Київської митниці.

«У складі капсул експерти виявили сибутрамін, що віднесений до психотропних речовин, обіг яких в Україні обмежено, а пересилання у міжнародних поштових відправленнях — заборонено», — повідомили київські митники.

Схожі новини