Передплата 2024 «Добрий господар»

«Попри війну, навчальний заклад функціонує та розвивається»

У Львівському ліцеї ім.Героїв Крут відбувся День відкритих дверей

Фото Матвія Коваля
Фото Матвія Коваля

У Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут (вул.Пасічна, 68) відбувся День відкритих дверей. Усі охочі могли ознайомитися з навчальною та спортивною базою ліцею, умовами проживання ліцеїстів, вимогами до вступних випробувань. А також мали змогу поспілкуватись з вчителями та офіцерами ліцею.

Близько двох сотень відвідувачів завітали до ліцею в цей день. У навчальному закладі з посиленою військово-фізичною підготовкою, у якому все організовують за стандартами НАТО, юнаки вчаться 2, 3 або 4 роки. За цей час, як відзначають самі ліцеїсти, навчальний заклад стає для них домом, формує характер та визначає їхнє майбутнє. А такі зустрічі - добра нагода побачити умови крутянського навчання та життя, «приміряти» на себе роль майбутнього ліцеїста, і зробити усвідомлений вибір, щоб якнайскоріше адаптуватися до ліцейних вимог.

Під час зустрічі відвідувачі побачили всі головні точки ліцейного життя. Юнаки та їхні батьки пройшлися спортивною базою та дізналися про вступні нормативи з фізкультури, навіть могли спробувати перевірити свій рівень підтягування…

Поспілкувалися з українськими та іноземними мовниками про завдання, які їх чекатимуть на вступі. А ще дізналися про головні вимоги математиків та познайомилися з педагогами, які будуть вчити фізику та історію. У нинішніх реаліях усі свідомі громадяни України повинні знати історію на «відмінно».

Не менше зацікавлення викликали спеціалізовані заняття: стрільба в електронному тирі, інформація про проєкти з дронами, особливості вивчення «Захисту України» та інформаційних технологій. Батьки майбутніх ліцеїстів вже знають про електронні щоденники в ліцеї та після вступу їхніх дітей зможуть брати активну участь в освітній роботі. Серед особливостей ліцею — заняття з хореографії, які вже оцінили майбутні офіцери.

Запитала у начальника Львівського військового ліцею ім.Героїв Крут Юрія Гусара про його враження, як відбулась ця зустріч?

— Все організовано. На сьогодні до нас звертається дуже багато людей із запитаннями щодо умов вступу і навчання, — каже Юрій Гусар. — У День відкритих дверей ми хотіли показати, що попри війну, заклад функціонує та розвивається. Діти могли побачити все на власні очі, аби зважити свої сили та можливості перед тим як вступати. Зрозуміти, наскільки вони підготовлені до вступу в ліцей. Зокрема, який мають рівень фізичної підготовки, чи відповідає він вимогам навчання в ліцеї.

У День відкритих дверей до ліцею приїхали люди з Закарпаття, з Волині, з Хмельниччини… Майже зі всієї України. Телефонують з Харківщини, з Одещини. Приємно те, що є багато охочих вступати до ліцею, і ми надіємося, що у нас буде конкурс. Попри війну, молоді юнаки хочуть йти захищати Батьківщину.

— Яке запитання вам найчастіше ставили абітурієнти?

— Коли вони побачили усю навчально-матеріальну базу, то більше мовчали (усміхається. — Авт.). А потім уже запитували: «Що потрібно для того, щоб вступити до ліцею?». Ми їм казали: «Працювати над собою, займатися з репетиторами тощо». Дехто казав: «Прийшов подивитися на ліцей, аби не було сумнівів. Вступаю, все!».

Наш навчальний заклад і справді має достойну матеріальну базу, — каже Юрій Гусар. — Були питання щодо облаштування їдальні, але ми їх вирішили, їдальня працює і розвивається.

Було питання щодо умов проживання ліцеїстів. Ми презентували абітурієнтам і батькам найсучасніші умови проживання у ліцеї. Вони схожі на ті умови, які, зазвичай, є у готелях. Маємо нові ліжка (двоярусних ліжок вже немає), телевізори, лампи. Все сучасне. Для кожного ліцеїста — окрема шафа, окремий стіл для навчання. Раніше такого не було. А також у нас сучасні туалети, душові.

Крім того, ми показали свою відкритість, і те, що навчальний заклад нічого не приховує. А головне, що тішить, є багато юнаків, яких війна не злякала, які хочуть вступати до ліцею. Це важливо!

Схожі новини