Передплата 2024 «Добра кухня»

Не каністра — фронтовий павербанк!

Новація львівських умільців неабияк виручає наших воїнів на передовій

"Польовим акумуляторам" від львівських волонтерів воїни ЗСУ дають найвищі оцінки. Фото з колекції волонтерів
"Польовим акумуляторам" від львівських волонтерів воїни ЗСУ дають найвищі оцінки. Фото з колекції волонтерів

Кілька днів тому жителі Тростянецької об'єднаної територіальної громади на Стрийщині разом зі своїм головою Михайлом Цихуляком через волонтерів передали на фронт не тільки продукти, медикаменти, пальне, а й одну незвичну річ, яка для наших воїнів, що називається, на вагу золота. З першого погляду, це традиційна каністра з-під бензину-солярки. Насправді ж — потужний саморобний павербанк, яким наші захисники в екстремальних умовах, крім телефонів, ліхтариків, зможуть не раз зарядити свої рації, батареї дронів, планшети, ноутбуки, інтернет-обладнання Starlink. Майже вся фронтова машинерія-електроніка, яка живиться струмом, зможе запрацювати, під'єднавшись до цієї «каністри». «Ілон Маск в стороні курить!» — жартома каже тростянецький голова про креативних умільців, які спромоглися на таке ноу-хау. «Ми такого дива ще не бачили…» — у тон йому додають захисники України про отриманий подарунок.

Цією зарядкою смартфон можна зарядити 150 разів

Користувачі мають можливість контролювати процес зарядки своїх гаджетів.
Користувачі мають можливість контролювати процес зарядки своїх гаджетів.

Потужні переносні акумулятори для потреб воїнів виготовляють працівники підприємства «Уарнет», яке забезпечує львів'ян Інтернетом. Як зазначають автори ідеї, це їхній мінімальний волонтерський проєкт, покликаний працювати на Перемогу. Щоб його втілити, ентузіасти на чолі з керівником підрозділу паном Тарасом (прізвища свого називати не хоче) створили фонд, куди вкладають власні кошти для закупівлі комплектуючих. У вільний від основної роботи час співробітники і продукують павербанки. Основні операції виконують Василь, Олег, Андрій, а Мар’ян був одним з тих, хто доставляв їх за призначенням.

— Відомо, як гостро наші фронтовики, перебуваючи в екстремальних умовах, потребують надійних джерел енергії, — розповідає Тарас. — Ми поставили собі завдання виготовити для них універсальний зарядний пристрій великої ємності. До того ж — максимально компактний. Думаю, нам це вдалося. Павербанк забезпечує ємність у межах 1500 — 1800 ват/годин. Для прикладу, це дозволяє зарядити дрон для 20−25 його «виходів у поле». А якщо брати за цивільними мірками, наш пристрій дає змогу зарядити один смартфон 150 разів!

У пригоді стали… електромобілі

Основою виготовлення цього ноу-хау стали літієві батареї від електромобілів, які мають найбільшу густину енергії при найменшій вазі. У цьому їхня перевага. Відомо, що такі батареї мають і певні ризики: при неправильному підключенні можуть загорятися (такі випадки були вже у Львові). Але волонтери з «Уарнету» зробили все, щоб подібних проблем у користувачів не виникало — павербанк максимально безпечний. До батарей під'єднують інвертор, який збалансовує напругу, 12 вольт «переробляє» у 220 в. «Самопальний» павербанк можна заряджати як від звичайної розетки, так і від генератора, автомобільного акумулятора або від сонячної панелі. Ще один плюс цього павербанка у тому, що він має великий стартовий струм — на фронті дуже багато обладнання, яке, щоб завестися, вимагає значної початкової потужності. Цей пристрій також може довго тримати у собі напругу.

Щодо незвичного зовнішнього вигляду «польового акумулятора», то у його творців таке пояснення.

Каністра-батарея має ще й фронтовий камуфляж...
Каністра-батарея має ще й фронтовий камуфляж...

— Дехто з волонтерів виготовляє схожі павербанки, — каже пан Тарас. — Корпуси виготовляють пластмасові, алюмінієві, навіть з дерева. Вони не довговічні: під час експлуатації чи при падінні пристрій розшарпується. Як наслідок — начинка «закорочує», виходить з ладу. Тому ми зробили корпус зі звичайної металевої каністри на 20 літрів. Її виготовлено з міцного металу, вона ергономічна (зверху — зручна ручка), збалансована по вазі. Нічого не треба вигадувати. Щоб сховати нашу електронну начинку, у боковій стінці вирізали дверцята, які зачиняються. Під ними є розетка на 220 вольт для зарядки від мережі, є універсальні щупи для зарядки від акумуляторів — відтак пристрій можна заживляти від військової техніки з акумуляторами на 24 вольти, а можна і від звичайного автомобільного акумулятора на 12 вольт. Тут також є два роз'єми, які можна під'єднувати до сонячних панелей. Влітку ми свої павербанки комплектували ними. Наша батарея універсальна для розрядки: видає 220 вольт для зарядки блоків живлення дронових батарей, видає також 5 вольт через USB-роз'єми (встановили їх шість). Цей павербанк має і два 12-вольтові прикурювачі. Скажу так: 90 відсотків всього, що працює на фронті, може заряджати наш павербанк. До нього додаємо інструкцію з користування. Собівартість виготовлення нашого павербанку, не враховуючи роботи, становить 12−14 тис. грн.

— Ці пристрої у кілька разів дешевші від заводських аналогів, — додає керівник Тростянецької громади, він же — волонтер Михайло Цихуляк. — Крім того, львівські майстри пошили спеціальні герметичні чохли, які захищають павербанк від окопної вологи.

Про високу надійність цього виробу свідчить такий факт: не так давно до «уарнетівців» привезли на ремонт їхній пристрій, який було пошкоджено під час танкового обстрілу. Умільці його швидко полагодили і знову відправили на фронт.

Допомагають збивати «шахеди»

Місію доправляти «каністри-павербанки» за їх призначенням узяв на себе волонтерський фонд «ЕЙПРІЛ». Його керівник Юрій Танасійчук розповідає:

— Наші друзі з «Уарнету» придумали цю конструкцію, а ми підказали, як її вдосконалити відповідно до побажань військових. Цей пристрій мав бути потужнішим, ніж середньостатистичний цивільний павербанк, з якомога меншою вагою, повинен був мати значно більший цикл перезарядок, не боятися вологи, піску, легких ударів та інших незручностей польових умов.

Щоб зробити цей унікальний акумулятор більш функціональним, у літній період наш фонд постачав для нього з-за кордону мобільні сонячні панелі, які складалися учетверо-вшестеро у папку, а при розгортанні заряджали павербанк. Для воїнів це було дуже зручно.

Куди постачаємо унікальні пристрої? Всюди, де воно дуже затребуване. Не обов’язково у гарячі точки. Це може бути, для прикладу, виїзний навчальний центр аеророзвідки, де потрібно швидко заряджати багато батарей для дронів, або ж група радіозв'язку. У великій пригоді наші павербанки стають і для мобільних бригад, які збивають «шахеди».

Воїни дуже позитивно сприймають цю технічну новинку, вражені її зручністю. Коли такий пристрій протягом ночі забезпечив їм роботу Starlink, радіостанцій і зарядив дрон, вважайте, для хлопців це як щасливий телефонний дзвінок.

Без золотих рук наших партнерів з «Уарнету» цього проєкту для ЗСУ не було б. Якби весь бізнес ставився до справи, так само професійно, відповідально, як вони, воїнам на передовій робити свою нелегку роботу було б значно легше.

Не одному врятували життя…

Найкраща оцінка роботи волонтерів — позитивні відгуки самих військових. Бійці однієї з бригад, яка воювала під Бахмутом, розповідали: сталось так, що наш підрозділ опинився у сірій зоні, три доби не мав змоги вийти з неї, була велика небезпека загинути. Але завдяки тому, що хлопці мали львівський павербанк-«каністру», вони постійно перебували на зв’язку. І це допомогло їм вижити: знаючи точне місце перебування побратимів наші відбили цю позицію…

Пан Тарас і його колеги виготовили для фронтовиків уже понад чотири десятки таких надійних зарядок. Немає у світі таких одиниць міри, якими можна було б виміряти надзвичайну важливість зробленого ними.

Схожі новини