Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зупиніть аукціон з продажу готелю «Власта»!

Депутати Львівської міської ради в неділю алярмово зібралися на позачергову сесію

Готель Власта. Фото з відкритих джерел
Готель Власта. Фото з відкритих джерел

Депутати Львівської міської ради в неділю, 22 січня, алярмово зібралися на позачергову сесію. На порядку денному стояла низка рішень, що стосуються викупу у держави приміщення колишнього військового готелю «Власта». Львівська міська рада спільно з Першим медичним об"єднанням міста Львова раніше заявляли, що хочуть отримати у власність це 12-поверхове приміщення, аби розмістити там хворих, що пролікувалися в Першому ТМО, для проведення реабілітації, а також їхніх родичів. Якщо держава не погодиться віддати готель «за так», то Перше ТМО готове брати участь в аукціоні, з тим, щоб придбати лот за стартовою ціною — 7 мільйонів гривень. А терміновість скликання сесії пояснюється тим, що аукціон — уже в понеділок, 23 січня…

Голова бюджетної комісії Львівської міськради Наталя Шелестак розповіла «ВЗ», що сесія ухвалила низку рішень. Перше — звернутися до Уряду з проханням зупинити аукціон та передати приміщення готелю у власність міста Львова. Друге — рішення про готовність прийняти готель «Власта» у комунальну власність міста. У разі, якщо Кабмін відмовиться зупинити аукціон, то мерія та Перше ТМО готові брати участь у цьому аукціоні. Відповідно виділили перший внесок для участі в аукціоні - трохи більше мільйона гривень.

Відомо, що в аукціоні готові взяти участь багато людей. Тому керівник Першого медичного об'єднання Львова Олег Самчук ще раніше звернувся до усіх учасників торгів з проханням відмовитися від участі в них. «Скільки зараз залишилося учасників — нам такої інформації не дають, — каже Наталя Шелестак. — Але з тих, хто попередньо заявляв, що хоче брати участь, ми знаємо, що багато хто відмовився. Завтра побачимо, коли почнеться аукціон».

Чому медикам потрібна саме «Власта»?

"Нам насправді дуже зараз бракує приміщень, де ми можемо розмістити людей, які вже не потребують стаціонарного лікування, але потребують реабілітації, або долікування, але вже не в умовах стаціонару, — розповіла голова бюджетної комісії. — Більшість цих людей не може їхати додому, або не має куди. І їм нема де подітися. Їх не можна утримувати в стаціонарі, це дуже тяжко лягає на міський бюджет, тому що НСЗУ це не фінансує. Ми не витягнемо це. А в готелі «Власта» все готове бодай для тимчасового проживання і з часом, коли ми переможемо і настануть мирні часи, ми можемо його використовувати і в інших потребах, не тільки в медичних. Наприклад, місто не має соціального житла, куди можна переселяти людей, які опинилися в критичній ситуації, коли постраждало їхнє житло. Також його можна використовувати як хостел тощо. Нам критично потрібне це приміщення. До речі, місто Львів дуже багато комунальних приміщень віддає державі за 1 гривню. Це десятки величезних приміщень. Вважаю, що на такому фоні ми маємо право просити передати одне приміщення, яке зараз вкрай необхідне. І не тільки для міста, а й для усієї України. Бо в Перше ТМО їдуть люди з усієї України. Тут лікуються і військові, і цивільні. Пацієнти зі Львова мають де жити. Йдеться про тих пацієнтів, які вимушено тут перебувають на лікуванні. Якщо не щодня, то кілька разів на тиждень до Львова приїжджають евакуаційні поїзди. І 90% цих проблем лягають на плечі волонтерів. Я це кажу, як керівник величезного волонтерського центру, який має три прихистки. Ми вже задихаємося — як фінансово, так і емоційно…"

Раніше керівник Першого медичного об'єднання Львова Олег Самчук опублікував відеозвернення, в якому звернувся до усіх учасників аукціону та влади: «Я керую найбільшою лікарнею України. За минулий рік ми пролікували півмільйона українців, 11 тисяч поранених, 80 тисяч переселенців. Очікуємо і дітей, і дорослих, і військових, і цивільних. До нас телефонуючи тисячі пацієнтів і просять допомогти. Ми можемо їм допомогти, але в нас велика проблема — їм немає де жити. Розмістити в лікарні ми їх не можемо, бо лікарня має велику кількість критичних пацієнтів, яким потрібно врятувати життя. Львівська міська рада і Перше медичне об'єднання Львова хочуть придбати готель «Власта», який наразі виставлено на аукціон. Це приміщення потрібне нашим пацієнтам!

Людям, які приїздять до нас з усієї України, на час реабілітації та протезування потрібне житло у Львові. Нині це сотні пацієнтів. Далі — будуть тисячі. Цим житлом може стати старий радянський готель, який ми спільно з містом готові викупити за стартовою ціною (7 мільйонів гривень), сплатити борги і відремонтувати. Звертаємося до усіх учасників аукціону: відкличте свої заявки. У регіональному відділенні Фонду держмайна України знають і розуміють цю проблему, але скасувати аукціон уже неможливо. Для цього потрібне рішення уряду. Підтримайте Лікарню і наших пацієнтів! Українці не мають шукати медичної допомоги за кордоном, всі найкращі умови для наших Людей ми маємо зробити в Україні!"

Схожі новини