Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У Польщі мав автомобільний бізнес. Але усі машини виміняв на пікапи, джипи, буси для ЗСУ…»

Волонтери передали на фронт понад 300 позашляховиків

Родіон волонтерить з 2014 року!
Родіон волонтерить з 2014 року!

«Благодійники з Вроцлава передали на армію два автомобілі, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці викладач, громадський активіст, волонтер Святослав Літинський. — Ввозимо!»

Святослав активно допомагає українській армії з автомобілями. Від нього я дізналася, що долучається до величезного волонтерського руху команда людей з фундації «Птах», яка знаходиться у польському Вроцлаві.

Мені вдалося поспілкуватися з одним зі співзасновників цієї фундації Родіоном Абрамичевим. Родіон з Харківщини, але вже давно живе і працює у Польщі. А волонтерить ще з 2014 року!

— У нашій команді хтось шукає автомобілі, інші переганяють, або ремонтують, — каже Родіон. — До речі, нам безкоштовно ремонтують машини на автосервісі, власник якого — громадянин росії. Долучаються до волонтерства українці, поляки, білоруси, казахи, литовці… Дуже активною є громада міста Вроцлава. Якби не вони, в нас би нічого не вийшло!

Перші чотири місяці війни люди приносили гроші. Або навіть дарували машини! Ми купували оптичні приціли, тепловізори, дрони, автомобілі… Тепер кожен дотичний до фронту, у когось родичі служать в ЗСУ, друзі… Люди почали самі допомагати своїм близьким.

У мене в Польщі був автомобільний бізнес. Але усі автомобілі, які стояли на майданчику, виміняв на пікапи, джипи, буси… І відправив їх на війну! Зараз фірма працює лише під замовлення. Бо я займаюся машинами, мене часто просять підібрати хороший автомобіль під кожну конкретну задачу на фронті. Загалом ми передали для ЗСУ понад 300 автомобілів!

— Які зараз машини потрібні найбільше?

— Ось нещодавно ми з «Фоззі» («Танок на Майдані Конго») замовляли для харківських рятувальників тягач. «Фоззі» зібрав кошти на концерті і передав їх мені. З таким тягачем рятувальники зможуть перевозити важке обладнання, розвозити по місту воду… Також потрібен був пікап, на якій буде встановлюватися установка на кшталт «Граду» (тільки менша). Потрібна була потужна рама і двигун. Ми знайшли Chevrolet Silverado (об'єм двигуна 6,5 л), і відправили на фронт. Завжди потрібні машини для евакуації - повнопривідні авто, довжиною 2 м, щоб вміщалися ноші. Щоб поранену людину швидко можна було вивезти до найближчої лікарні.

Родіон розповідає, фундація допомагає дітям-переселенцям з особливими потребами. Такі діти побували у Вроцлаві. Одна з програм, яку реалізовують волонтери, безкоштовні онлайн-заняття для дітей з вивчення англійської мови.

— Зараз ми також плетемо маскувальні сітки для фронту, — каже Родіон. — У моєї дружини є швейна майстерня у Вроцлаві, певне обладнання у нас було. Ми купуємо білу тканину, фарбуємо її у потрібні кольори… Обробляємо спеціальним розчином проти горіння та промокання. Звичайна бавовна спалахує миттєво, а синтетика — плавиться. Тому обробка тканини важлива.

Команда з фундації "Птах" плете маскувальні сітки
Команда з фундації "Птах" плете маскувальні сітки

Передаємо наші сітки письменнику і волонтеру Сергію Жадану, а він їх розвозить бійцям. Я з Сергієм особисто знайомий, ми спілкуємося.

— На що зараз збираєте кошти?

— Збираємо кошти на тканину для маскувальних сіток. Стару тканину, наприклад, постіль, не використовуємо. Купуємо якісні матеріали, аби сітка була міцною! А у старій постелі, яка може бути невипраною, можуть завестися кліщі, клопи. У волонтерів може початися алергія. Маскувальні сітки потрібні постійно, і у великій кількості. Ними накривають не лише автівки, але й зброю! Виготовлення однієї маскувальної сітки обходиться у 250−300 злотих.

Але найбільше все одно потрібні автомобілі! За останні два дні ми відправили в Україну чотири автівки: Chevrolet Silverado, Isuzu, Ford Connect, Volkswagen T4. А решта потреб — побутові. Ось, наприклад, у мене замовили бійці автономну пічку в машину Webasto, щоб у машині можна було грітися, і не заводити двигун…

Схожі новини