Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Керівний «блекаут» у львівській Податковій

Відсторонили керівника ДПС Львівщини Андрія Щербака та двох заступників, призначили т.в.о. Андрія Флиса

Податкова. Фото Твоє місто
Податкова. Фото Твоє місто

Середа, 21 грудня ознаменувався великими кадровими пертурбаціями у керівництві львівської Податкової. Державна податкова служба відсторонила у повному складі керівництво Головного управління ДПС у Львівській області. Першим про це у своїх соцмережах повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

«Вітаю рішення керівництва ДПС про відсторонення керівництва Львівської податкової у повному складі за наслідками моніторингу відшкодування ПДВ у 2022 році, — написав Гетьманцев. — Рішення прийнято у зв’язку з відшкодуванням сумнівного ПДВ без належної всебічної попередньої перевірки. Розпочато розслідування, за яким при підтвердженні хоча б недбалості, послідує щонайменше звільнення. Усіх причетних. Ми однаково жорстко у війну повинні реагувати і на службову недбалість, і на злий умисел. Це вже шосте подібне рішення з початку року. Хотілося б, аби така сама практика врешті-решт була поширена і на інші органи влади, в тому числі правоохоронні. За пів року мали б рівень корупції нижче, ніж у Сингапурі».

У пресслужбі ГУ ДПС у Львівській області «ВЗ» повідомили, що наразі ситуацію не коментують. На офіційних ресурсах відомства з’явилася коротенька інформація, що з 20 грудня 2022 року призупинено дію наказу про покладання тимчасово виконувача обов’язків на Андрія Щербака (був призначений на цю посаду 14 лютого цього року. — Авт.). А також про відсторонення двох заступників Андрія Щербака на час проведення дисциплінарного провадження.

Також у пресслужбі ГУ ДПС Львівщини «ВЗ» повідомили, що тимчасово виконувачем обов’язків начальника ГУ ДПС у Львівській області призначено Флиса Андрія Степановича. Наразі у відомстві не оприлюднили біографію пана Флиса. За інформацією інтернет-видання 032.ua, новий керівник Податкової раніше працював у податковій поліції. Це спеціалізований підрозділ Державної фіскальної служби, що займається боротьбою з податковими правопорушеннями та є органом досудового розслідування у справах про ухилення від оподаткування та порушення в бюджетній сфері.

ЛОВА: «Призначення Флиса — досить незрозуміле…»

Усі добре пам’ятають, що з початком війни загострилися відносини між Податковою Львівщини і Львівською обласною державною адміністрацією. Так, ще у липні на брифінгу перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик заявив, що «Податкова не забезпечила прозорий механізм відшкодування ПДВ». За його словами, до ЛОВА неодноразово зверталися підприємці, сигналізуючи про незрозумілий та непрозорий механізм відшкодування ПДВ, який діє у стінах Податкової. З цього приводу ЛОВА звернулася відповідним запитом до ДПС. Податкова тоді оприлюднила пресреліз, де йшлося, що вона діє згідно із законодавством і ніяких «схем», про які говорять у ЛОВА, немає.

Але, очевидно, конфлікт усі ці місяці точився… У колах, наближених до керівництва говорили, що сам голова ЛОВА Максим Козицький дуже зацікавлений у тому, щоб «зняти» Андрія Щербака. Тому нинішнє рішення Державної податкової служби про «обезголовлення» львівської Податкової, мабуть, мало би вітатися у стінах ЛОВА?

Про це журналістка «ВЗ» запитала у першого заступника голови ЛОВА Андрія Годика.

«Як ми це оцінюємо? Для нас головне не питання персоналій, а головне, щоб були озвучені зміни у підходах до відшкодування ПДВ і загалом у роботі Податкової, — сказав Андрій Годик. — Тому нашу оцінку ми зможемо сказати за певний час, коли отримаємо зворотній зв’язок від бізнесу. Коли бізнес підтвердить, що їм стало простіше, зрозуміліше, адекватніше працювати. Просто ми боїмося, щоб не вийшло так, що поміняли одних на інших, а система, в тому числі і відшкодування ПДВ, залишилася без змін. Це важливо. Але якщо вже на державному рівні розуміють, що дійсно є такі нюанси — це вже хороший дзвіночок. Зараз призначений т.в. о. керівника ГУ ДПС Львівщини, пан Флис, якщо я не помиляюся, він досі очолював відділ, який саме займався перевіркою відшкодування ПДВ. Тому таке призначення досить незрозуміле. З однієї сторони кажуть, що є порушення, є недопрацювання, а з іншої - призначають особу, яка була у процесі того відшкодування ПДВ. Побачимо з часом, що з того вийде…»

Гетьманцев VS Козицький: «Якщо вас або ваших друзів така система не влаштовує, то можливо час змінити і роботу, і команду»

Процес звільнення керівництва львівської Податкової ознаменувався віртуальною перепалкою між головою податкового комітету Данилом Гетьманцевим та головою ЛОВА Максимом Козицьким. Високопосадовці висловили один одному своє «фе», обмінявшись дописами у соцмережах. З цієї переписки можна зробити певні висновки про залаштункові відносини у львівській владній верхівці. Очевидно, обом дуже розходилося про посаду керівника львівської Податкової…

Отже, одразу після інформації Гетьманцева про звільнення Щербака з заступниками Козицький написав:

«Сьогодні вранці нардеп і голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розродився „переможним“ дописом про відсторонення керівництва Львівської податкової у повному складі за наслідками моніторингу відшкодування ПДВ у 2022 році. Мовляв, львівські фіскали повертали сумнівний ПДВ без перевірки і якщо факти підтвердять, то всіх звільнять. За дивним збігом обставин всі перевірки та відповідні рішення виконувачка обов’язків голови Державної податкової служби України Тетяна Кірієнко провела за один день — аж у другій половині грудня. Майже через пів року з того часу, як Львівська ОВА вийшла у публічний простір з підозрою керівництва ДПС у Львівській області у непрозорому відшкодуванні ПДВ. Аж через пів року після того, як підприємці на кожному куті неофіційно розповідали про схеми у стінах Львівської ДПС. Через пів року після великої кількості публікацій у ЗМІ про перерахування коштів фіктивним компаніям. Чому так довго, Даниле Олександровичу та Тетяно Павлівно? Саме ви, як очільник Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та очільниця ДПС України мали б моментально реагувати на подібні факти зловживань і порушень! Чому новий керівник Львівської ДПС знову з приставкою в.о.? Сподіваюсь, що він не перейме досвід роботи колишнього виконувача обов’язків голови львівських фіскалів, який працював під вашим чуйним керівництвом. Також дуже б хотів публічно почути думку щодо цієї ситуації і Міністра фінансів України Сергія Марченка. Наостанок хочу підкреслити: щоб не повторювались подібні ситуації, недостатньо відсторонити та звільнити, а слід довести справу до логічного завершення — щоб усі винні були покарані згідно з законом. Бо з таким підходом до роботи ми точно не зможемо знизити рівень корупції, як у Сингапурі, про який ви пишете, Даниле Олександровичу!»

На що Данило Гетьманцев не забарився відповісти:

«Пану Козицькому… відповім по пунктах. 1. Так, я підтримую рішення керівництва ДПС про не призначення вашого друга Лазорко в керівництво обласної ДПС. І взагалі не раджу вам, на майбутнє, просувати друзів Тараса Козака з ОПЗЖ, погана прикмета. 2. Ні, шантаж з відключенням світла в ДПС та іншими погрозами не пройде. 3. Так, якщо вчинений злочин будь-ким в податковій — за ним буде відповідне покарання. Якщо вас або ваших друзів така система не влаштовує, то можливо час змінити і роботу, і команду. 4. Ні, шахраї не мають працювати ані на митниці, ані у податковій, ані в інших органах. Ніколи. 5. Так, ми перезавантажили шість регіональних ДПС і будемо робити це надалі стільки разів, скільки негідників зловимо. 6. І так, мені особисто хотілося б, аби подібна практика була розповсюджена на всі державні органи, включаючи місцеві. Саме це швидко і ефективно подолає системну корупцію, кумівство та кругову поруку, як в улюбленому нами з вами Сінгапурі».

Рущишин: «Якби Максим Козицький мав якісь претензії до керівництва податкової, я б його підтримав»

Відомий львівський підприємець, нардеп ІХ скликання Ярослав Рущишин «на власній шкірі» знає всі нюанси спілкування з податковою. У часи Помаранчевої революції він з колегами-підприємцями зазнав тиску з боку посадовців Державної податкової адміністрації у Львові, зокрема, її тодішнього керівника Сергія Медведчука (брата кума путіна Віктора Медведчука) та його заступника Мирослава Хом’яка. Ми розпиталися в Ярослава Рущишина, як він оцінює нинішнє звільнення керівництва львівської Податкової.

«З одного боку ПДВ — це є найбільш справедливий податок. Але як тільки з’являється в його адмініструванні суб'єктивізм, одразу цей податок перетворюється із непрямого на прямий податок на конкретну людину, — сказав Ярослав Рущишин. — Коли, говорячи простими словами, ПДВ «відшкодовував комп’ютер», тобто алгоритм був математично закладений у комп’ютер, підприємець був спокійний. Ти вже на цей податок звертаєш менше уваги, бо знаєш, що тобі ці кошти відшкодують, можеш собі вільніше планувати. Але коли останнім часом сюди втрутився суб'єктивізм, це нанесло дуже сильний удар по підприємництву. Тому що у бізнесі основою будь-яких стосунків і з державою, і з партнерами є довіра. Зараз ця довіра втрачена і відновлювати її треба роками. Це дуже прикро.

Чи були причетні люди, яких зняли з посад, до конкретних зловживань з відшкодуванням ПДВ — я не знаю. Але загалом нам треба поступово прибирати податкову від суб'єктивізму, від прийняття рішень особисто і переходити до прийняття рішень за алгоритмом.

Податкова має перетворитися просто на сервісний консультуючий центр, який має ухвалювати конструктивні на наш погляд рішення, як менше заплатити податків у законний спосіб для підприємництва. Ми колись до того дійдемо обов’язково. Але це тоді, коли наша держава переможе у війні з росією. Кажуть, спочатку нам треба виграти війну з росією, а потім війну з собою. І наслідком перемоги у цій війні з собою має стати наша власність на нашу державу і створення інституції для наших потреб для обслуговування українця, а не для його приниження, гноблення чи, в цьому випадку, невідшкодування ПДВ.

Вважаю, керівник місцевої громади має мати вплив на будь-які контролюючі органи. Не кажу про радикальний вплив, тобто керівник громади не має сам призначати на посади і самі знімати, але вплив має бути. Оскільки обов’язок керівника громади — дбати про добробут цієї громади. І, зрозуміло, від справедливості у нарахуванні і сплаті податків залежить і цей добробут. Я особисто обстоюю вплив лідерів місцевих громад на державні установи, органи, які впливають на підприємницький клімат у громаді. Це правильно. Якби голова ЛОВА Максим Козицький мав якісь претензії до керівництва податкової, я б його підтримав у тому, щоб цей керівник був замінений.

Схожі новини