Передплата 2024 «Добрий господар»

Син Портнова втік за кордон на підставі фейкового документа

Нацполіція досі не порушила кримінальне провадження за фактом фальсифікації цього звернення

Фото Схеми
Фото Схеми

Ігор Портнов, син проросійського політика Андрія Портнова, виїхав з України на підставі фальсифікованого документа!

Журналісти інтернет-видання «Наші Гроші. Львів» виявили факт фальсифікації звернення Громадського об'єднання «Народна самооборона Львівщини», на підставі якого Ігор Портнов, особа призовного віку, виїхав до Польщі 23 березня 2022 року.

«ВЗ» уже писав, що 22 березня цього року Львівська обласна військова адміністрація внесла Ігоря Портнова до системи «Шлях» як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з України за гуманітарною допомогою терміном на місяць. Але Ігор Портнов досі не повернувся в Україну, фактично втік.

Журналісти «Наші Гроші. Львів» виявили факт фальсифікації документа, на підставі якого виїхав Портнов, отримавши його копію у Львівській ОВА. Про це детально йдеться у матеріалі «Фейковий лист для Портнова». Зокрема, з’ясувалося, що на печатці, яка візує звернення, було затерте слово «Львівщини» і код ЄДРПОУ. Тобто залишилося тільки «Народна самооборона», а далі - велике пусте місце, яке мало би привернути увагу будь-якого чиновника…

Яким чином у ЛОВА «не помітили» цих вад на документі?

Залишається тільки здогадуватися, чи насправді не помітили, чи не захотіли помітити? І чому досі ніхто за це не покараний? Бо покарання є різні. Так, у вересні у Львові затримали громадського активіста, який за 10 тисяч доларів пообіцяв військовозобов'язаному чоловікові переправити його за кордон. Для цього підозрюваний вніс дані чоловіка у систему «Шлях» — як волонтера, що перевозить гуманітарні вантажі. Про цю схему повідомила Львівська обласна прокуратура. За її інформацією, яку отримали «Наші гроші. Львів», за ст.332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, покарання — позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років) на Львівщині розпочаті 92 кримінальні провадження, з них скеровано до суду — 25.

«Якщо виявиться, що документи, подані на отримання дозволу на виїзд за кордон, були підроблені, а організація, установа буде відхрещуватися, що вона подавала на такого водія, то правоохоронці можуть розпочати досудове розслідування за ст. 358 ККУ — підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток штампів», — прокоментував журналістам «Наші гроші. Львів» адвокат ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

У Львівській ОВА на усі закиди щодо виїзду Портнова саме «відхрещуються». Ще раніше, відповідаючи на запитання «ВЗ», заступник голови ЛОВА Юрій Бучко формально відповів, мовляв, усе це було ще в березні, на початку війни, тоді через ЛОВА на день проходило близько двохсот подібних звернень. І взагалі, «із прізвищем Портнов є сотні людей». А також що Львівська ОВА не наділена функціями контролю чи перевірки певних осіб…

А що ж наші правоохоронні органи? Чи звернули увагу на усю цю ситуацію?

Тут тобі цілий «букет»: і син проросійського політика Андрія Портнова, експершого заступника Адміністрації президента часів Януковича, і підробка документів, і дивна «сліпота» обласних чиновників… У пресцентрі Управління СБУ у Львівській області «ВЗ» повідомили, що головне у цій справі - факт фальсифікації документа-звернення. А це — підслідність ГУ Нацполіції у Львівській області.

На інформаційний запит «Високого Замку» відповів заступник начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Львівській області, полковник поліції Андрій Ткачик: «Органами досудового розслідування ГУ НП у Львівській області кримінальне провадження за фактом фальсифікації документа-звернення громадської організації „Народна самооборона Львівщини“, на підставі якого Ігор Портнов виїхав за кордон, не розпочиналося».

А ще нам повідомили, що «слідчими слідчих підрозділів ГУ НП у Львівській області здійснюється досудове розслідування по кримінальних провадженнях щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон з України шляхом внесення відомостей в систему „Шлях“, однак згідно із ст. 222 КПК України відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим».

Залишається тільки здогадуватися, чи входить у сферу цього досудового розслідування конкретний випадок втечі Ігоря Портнова?

Схожі новини