Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Сотні людей мають прізвище Портнов»

Шукай тепер вітру в полі: з легкої руки чиновників Львівської ОВА син одіозного Андрія Портнова пів року тому виїхав за кордон буцімто по «гуманітарку»

Андрій та Ігор Портнови. Фото "Схем"
Андрій та Ігор Портнови. Фото "Схем"

Син одіозного проросійського політика Андрія Портнова — Ігор Портнов — досі не повернувся з-за кордону. Нагадаємо, 29-річний Портнов-молодший, особа призовного віку, ще 23 березня цього року перетнув українсько-польський кордон у пункті пропуску «Краковець», маючи тимчасовий (терміном на місяць) дозвіл на виїзд по гуманітарну допомогу.

Як йшлося у розслідуванні журналістів проєкту «Схеми», 22 березня 2022 року Львівська обласна військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему «Шлях» як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з країни по гуманітарну допомогу, терміном на місяць. Як було зазначено у системі «Шлях», таке рішення щодо Ігоря Портнова Львівська ОВА винесла на підставі звернення від ГО «Народна самооборона». За станом на 6 вересня 2022 року Ігор Портнов в Україну не повернувся.

Разом з Портновим-молодшим кордон перетнув і його двоюрідний брат, 23-річний Іван Поддубнов. Поддубнов — племінник Андрія Портнова, син його сестри Юлії Поддубнової. Саме його машиною брати виїхали з України. Поддубнов також не повернувся в Україну.

В цій історії найбільше дивує власне не втеча двох мажорів призовного віку за кордон, а позиція Львівської обласної військової адміністрації, яка внесла Портнова у систему «Шлях». Ще на початку вересня, коли «Схеми» проводили своє розслідування і брали коментар у ЛОВА, отримали «відмовку» від заступника голови Львівської ОВА Юрія Бучка. Чиновник формально послався на те, що ЛОВА не має функцій перевірки осіб, яких вносить у систему «Шлях». Бучко навів аргумент на своє виправдання, що, мовляв, вони мають на день понад двісті заявок від громадських організацій щодо внесення у систему «Шлях». А це понад 2000 людей у день, які їдуть по «гуманітарку».

Журналістка «ВЗ» ще раз звернулася до заступника голови Львівської ОВА Юрія Бучка з тим самим запитанням: «Чому Львівська ОВА внесла Портнова-молодшого у систему «Шлях», невже таке відоме прізвище нікому не «муляло» око?

«На той час Львівська ОВА ще не видавала жодних наказів, — сказав „ВЗ“ Юрій Бучко. — Були до нас звернення, які ми скеровували на Державну прикордонну службу. Таке звернення було і щодо нього (Портнова. — Авт.) як волонтера. У Львівської ОВА немає жодних застережень чи заборон, щоб його не внести у систему „Шлях“. Він не є у жодному санкційному списку.»

— Так, але саме прізвище «Портнов» мало би ЛОВА якось насторожити?

— З прізвищем Портнов є сотні людей.

— Так, але того дня, мабуть, це був лише один Портнов, а не сотня, якому дали дозвіл на виїзд? Можна було звернути увагу на це прізвище…

— Як звернути увагу? На день до нас приходять сотні листів. Це було у перші дні війни, коли порядку, який є зараз, не було. У нас є чітка постанова, яка передбачає, що за наказом голови ЛОВА можна вносити особу у систему «Шлях» і відповідно виїжджати. Крім того, адміністрація не наділена ні повноваженнями контролю, ні перевірки тих чи інших осіб. Але є постанова, яка дає нам право вносити осіб у систему «Шлях», а як їх перевіряти — вона не дає жодного механізму.

— Зрозуміло, що ви його просто випустили, і все…

— Як випустили? Як усі волонтери виїжджають по гуманітарну допомогу, аналогічно і він виїхав. Чому він не повернувся — це питання до нього.

— Чи було у вас звернення від цієї громадської організації? «Схемам» ця громадська організація сказала, що вони не давали такого звернення.

— Звичайно, у нас є звернення. Жодного випадку не було, щоб ми дали дозвіл без звернення. Дайте нам інформаційний запит, ми вам надішлемо це звернення.

Схожі новини