Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Війна дронів

Як повністю забезпечити українських воїнів безпілотними літальними апаратами, які є їхніми «очима» на фронті?

Фото зі соцмереж
Фото зі соцмереж

Чи впорається Україна з викликами сучасної війни? Чи забезпечить українських воїнів достатньою кількістю безпілотних літальних апаратів? Чи зможуть українці перемогти у війні дронів? Журналістка «ВЗ» дізнавалася, скільки в Україні компаній, які виготовляють безпілотні літальні апарати. Які приватні фірми отримують державне замовлення? І якою є потреба військових у таких бойових «пташках?».

— Наша компанія дев’ять років продавала безпілотники, — розповів керівник Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк. — А коли почалося повномасш­табне вторгнення рф, почала їх виготовляти. Наша модель має назву QBOND888. Загалом в Україні близько ста при­ватних компаній (серед них невеликі команди), які розроби­ли безпілотні літальні апарати. Але не усі вони можуть їх ви­готовляти, бо держзамовлення отримують лише ті компанії, які курирує очільник фракції партії «Слуга народу» у Верхо­вній Раді Давид Арахамія. А потужностей цих компаній недо­статньо. Я не раз про це писав на своїй сторінці у Фейсбуці… У перепалці у соцмережах Арахамія запропонував зустріти­ся на засіданні Комітету з питань оборони. Тобто чиновник не заперечує, що саме він курирує ці питання… Як наслідок, більшість українських виробників безпілотників не можуть розвиватися повною мірою.

— Якою є собівартість українського безпілотника?

— Усе залежить від завдання, яке має виконувати. Якщо говорити про китайські безпілотники, вони коштують близь­ко 100 тисяч грн. Якщо йдеться про українські безпілотни­ки дальністю від 30 до 60 км, їхня вартість — від 1,5 до 15 млн грн. Є безпілотники, які літають і на тисячу кілометрів. Такі апарати можуть коштувати близько 30−50 млн грн.

— А це правда, що навіть у США цій галузі приділя­ли недостатньо уваги? І тому маємо розраховувати на власні сили й технології?

— У США є великі за розміром безпілотники, як літаки. Дуже професійні. Але у США є проблеми з безпілотниками, які літають на невелику дистанцію — 5−10 км. Щодо літаль­них апаратів дальністю 30−60 км, то американці мають хо­роші напрацювання. Наприклад, безпілотник Puma, вартість комплексу — близько 50 млн грн. (Кошти на такі дрони зби­рають на платформі UNITED24. — Авт.). Але подібні безпілот­ники українського виробництва коштують дешевше — близь­ко 2 млн грн.

Дніпровська компанія виготовляє унікальний розвіду­вальний безпілотник «Чаклун». Самостійно рухається за маршрутом, а головне, протистоїть засобам радіоелектрон­ної боротьби.

— З початку війни ми запустили власне виробництво без­пілотників «Чаклун». Набиваємо ґулі, — розповів президент Федерації авіамодельного спорту Дніпропетровської області Дмитро Панченко. — Використовуємо досвід вій­ськових. Щось змінюємо. Маємо величезні проблеми з до­ставкою з-за кордону комплектуючих (електроніки). Кожна партія «зависає», товар надходить з порушенням термінів. У грудні плануємо почати власне виробництво корпусів для безпілотників. Маємо мету виготовляти не 20−30 літальних апаратів на місяць, а понад сто.

«Малий чаклун» — унікальний безпілотник, який може за­літати у тил противника на 50−60 км. Також ми розробили безпілотник, який має розмах крил три метри, і може про­летіти 500 км («Великий чаклун»). Може нести на собі ван­таж 12−15 кілограмів. Літає навіть без мобільного зв’язку… Державних замовлень не маємо, співпрацюємо з благодій­ними фондами, які купують у нас літальні апарати. Плануємо у перспективі вийти на закордонного споживача.

На сьогодні безпілотники потрібні для патрулювання Дні­пра, — веде далі Дмитро Панченко. — Наші апарати добре впораються з цим завданням. Проводимо також навчання для військових. Лише після цього воїни їдуть зі своїми бор­тами на фронт.

— Якою є вартість ваших безпілотників?

— 400 тисяч грн. Це з базовою комплектацією — відеока­мерами, акумуляторами тощо.

— Російсько-українська війна вимагає налагодити швидке виробництво безпілотників, — наголошує голова Благодій­ного фонду «Спадщина майбутнього», волонтер Пав­ло Фельдблюм (на фото ліворуч, праворуч — журналіст Ро­ман Цимбалюк). — Армія, яка має перевагу у цьому питанні, має перевагу на полі бою. Це можливість атакувати ворога на відстані! Дрони — очі розвідників та артилеристів. Якщо говоримо про ударні дрони, це взагалі дуже потужна зброя. Такий дрон може прилетіти на позицію, скинути точно в ціль досить потужний заряд і непомітно зникнути…

Підприємство, яке ми підтримуємо, виробляє макси­мум 10−15 дронів на місяць. Цих літальних апаратів бракує, на них великий попит. Військові їх використовують на кожній ділянці фронту. Розраховуємо насамперед на свої ресурси. Ми оголосили збір коштів на виробництво 100 дронів. Пла­нуємо зібрати мільйон доларів. Собівартість цього дрона — від 10 до 15 тисяч доларів (залежно від комплектації). Пла­нуємо перелаштувати усе виробництво — виведемо його на новий, серійний рівень.

Наразі зібрали 73 тисячі доларів. Це далеко до нашої мети, але все ж це початок. Сподіваюся, знайдемо достат­ньо ресурсів, щоб реалізувати цей план. Хлопці, які створили ці дрони, дуже круті, неймовірно талановиті, креативні. Що­дня вдосконалюють технології і придумують щось нове, аби ці «пташки» були більш ефективними у війні проти ворога.

Схожі новини